Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-18 18:44:00

Rohamot indítottak oroszok - meghalt egy ukrán katona

Egy ukrán katona életét vesztette, egy másik megsebesült, amikor kedden az orosz "megszállók" ostrom alá vették az ukrán fegyveres erők topográfiai és navigációs központját a Krím félsziget székhelyén, Szimferopolban - közölte a Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője.

A tisztségviselő ezzel megerősítette Dmitro Timcsuknak, az ukrán Katonapolitikai Kutatóközpont vezetőjének a Facebook közösségi portálon közzétett beszámolóját a központ elleni ostromról. A szakértő az "Információs Ellenállás" nevű csoport műveleti adataira hivatkozva közölte, hogy a katonai objektum körüli házak ablakaiból orosz mesterlövészek "dolgoznak".
   
A parancsnokság képviselője közölte, hogy a központot megszállták, az ukrán katonák elbarikádozták magukat az egyik épület második szintjén. Hozzátette, hogy a támadók fegyverletételre szólították fel őket, az ukrán katonák azonban nem adják meg magukat.
   
Timcsuk beszámolója szerint eközben a félsziget nyugati részén található Jevpatorijában állomásozó ukrán rakétavédelmi ezred újabb figyelmeztetést kapott, hogy tegyék le a fegyvert. A forrás szerint az ukrán egység parancsnokával tárgyalt Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök egyik tanácsadója, egy bizonyos Zserebcov és egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi, aki magát őrnagynak és rohamspecialistának mondta.
   
A Jevpatorijától nem messze lévő Donuzlav tavon állomásozó ukrán haditengerészek helyi idő szerint kedd este tízig kaptak időt arra, hogy adják meg magukat. Ezt az Ukrajinszka Pravda hírportál hozta nyilvánosságra az ukrán hadsereghez tartozó "kompetens" forrásra hivatkozva.
   
A forrás szerint az orosz fekete-tengeri hadiflotta képviselői kedden felkeresték az ukrán haditengerészeti támaszpont parancsnokát, és közölték vele, hogy egysége törvényellenesen tartózkodik az Oroszországi Föderáció területén. Javasolták, hogy önként vonuljanak ki. Amennyiben viszont határidőre nem tesznek ennek eleget, "erőszakos tisztogatást" helyeztek kilátásba.
   
A hírportál szerint a bázison 8 ukrán hadihajó van. A katonák azt mondják, hogy Kijevből még semmilyen parancsot nem kaptak, ezért egyelőre nem tudják megmondani, hogyan cselekednek.
   
Előző nap a függetlenségét kikiáltó Krími Köztársaság közölte a félszigeten lévő ukrán katonákkal, hogy vagy átállnak a krími vezetés oldalára, vagy el kell hagyniuk a félszigetet.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink