Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-27 07:33:00

Putyin személyesen irányíthat, Amerikának vigyáznia kell - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

A brit védelmi miniszter szerint "minden jel arra utal, hogy az orosz cselekvési tervet Putyin elnök személyesen alakítja". Az amerikai vezérkari főnök pedig egy újabb hidegháborútól óvott.

 • Szabadon engedtek hat ukrán tisztet

  március 27.csütörtök 08:09

  Szabadon engedtek a krími hatóságok hat ukrán katonatisztet, akit napokkal ezelőtt tartóztattak le, némelyiküket terrorszervezetekkel való együttműködés gyanújával; egyikük azt mondta, arra próbálták rávenni, hogy álljon az orosz hadsereg szolgálatába.

  Az ukrán média csütörtöki híradásai szerint a három-négy napja letartóztatott katonatiszteket, köztük Ihor Voroncsenko vezérőrnagyot, Julij Mamcsur ezredest és Rosztiszlav Lomtev őrnagyot szerda késő este engedték szabadon. Ők hárman csütörtökre virradóra már meg is érkeztek Kijevbe. A szakadár krími hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy terrorszervezetekkel szövetkeztek. A kihallgatás során azonban együttműködtek a nyomozószervekkel, és kiderült, hogy "nem teljesítették a Kijevből érkező bűnös parancsokat".

 • Dempsey: Amerikának vigyzánia kell az újabb hidegháborúra

  március 27.csütörtök 06:47

  Az Egyesült Államoknak vigyáznia kell arra, nehogy egy újabb hidegháborúba bonyolódjon Oroszországgal, miközben a nemzetközi rend fenntartásán dolgozik - jelentette ki szerdán az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Martin Dempsey tábornok szerint az amerikai haderő alapvető szerepe az ukrajnai válságban az, hogy megnyugtassa NATO-szövetségeseit, nem pedig annak sejtetése, hogy részt vállalna a konfliktusban.

  A vezérkari főnök az annapolisi haditengerészeti akadémián elmondott beszédében Oroszországot és Kínát fontos potenciális "nehézsúlyú" biztonsági kihívásnak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Krím-félsziget orosz elcsatolása próbatétel a nemzetközi jogi struktúrák és szabályok számára, amelyeket az Egyesült Államok fenntartani törekszik.

  martin dempseyMartin Dempsey

 • Hammond: Putyin irányítja a csapatmozdulatokat

  március 27.csütörtök 06:27

  Vlagyimir Putyin elnök személyesen irányítja az orosz csapatmozdulatokat Ukrajna szomszédságában, és nem tudni, hogy a védelmi tárca vezetője és a moszkvai kormány más tagjai milyen mértékben szólnak bele az irányításba - jelentette ki szerdán Washingtonban Philip Hammond brit védelmi miniszter.

  "Minden jel arra utal, hogy az orosz cselekvési tervet Putyin elnök személyesen alakítja. A többi orosz szereplő, beleértve Sojgu minisztert, véleményt mondhat, de kérdés, hogy mekkora a hatásuk. Nem tudhatjuk, hogy mindezek az emberek mennyire vannak benne a belső körben, amelyben Putyin elnök ezt a hadgyakorlatot tervezi" - hangoztatta a brit politikus.

  philip hammondPhilip Hammond

 • Német ex-kancellár: Megértem Putyint

  március 26.szerda 19:42

  Helmut Schmidt volt német kancellár szerint a Nyugat elhibázott politikát követ az ukrajnai válságban, és érthető, hogy Vlagyimir Putyin elfoglalta a Krím félszigetet.

  A volt kancellár a Die Zeit című hetilapnak adott interjúban elmondta: egyáltalán nem biztos, hogy az ukrajnai terület Oroszországhoz csatolása sérti a nemzetközi jogot, aki pedig megpróbál Vlagyimir Putyin fejével gondolkodni, "valószínűleg ugyanúgy reagálna a Krím ügyében, mint az orosz elnök".

 • Harckocsikat szállít az orosz hadsereg a félsziget északi részei felé

  március 26.szerda 18:37

  Harckocsikat és egyéb katonai felszereléseket szállít az orosz hadsereg a Krím déli partvidékeiről a félsziget északi részei felé, Ukrajna kontinentális területeinek irányába - közölte Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője szerdán Facebook-oldalán.

  A tisztségviselő tájékoztatása szerint a Krím északi része felé tart egy T-64B harckocsikat szállító, tíz trailerből álló konvoj rendőri kísérettel a félsziget délkeleti részén lévő Perevalne településről. "Észak felé, Szimferopol irányába tart, és jelenleg Gvargyejszkoje település közelébe ért egy 50 katonai járműből álló konvoj, köztük páncélozott harcjárművek, Tigris terepjárók, üzemanyagot és katonákat szállító autók" - írta Szeleznyov.

 • Drasztikus gázáremelés jön Ukrajnában

  március 26.szerda 18:18

  Ukrajnában a lakosság eddig jóval a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, most azonban 50 százalékkal többet kell fizetniük. A dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek.

 • Elemzők: Az orosz gazdaság már szenved

  március 26.szerda 18:15

  Az orosz gazdaság teljesítményén már érződnek az ukrajnai válság negatív hatásai - vélekedtek szerdai értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

  Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai elemzésükben közölték: becslésük szerint az idei első negyedévben elérhette a 70 milliárd dollárt a magánszektorbeli befektetők által az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke. A ház elemzői szerint ez meghaladja a tavalyi egész évi nettó tőkekivonást.

 • Újabb orosz csapatok érkeznek Ukrajna keleti határaihoz

  március 26.szerda 17:07

  Folytatódik az orosz csapatok összevonása Ukrajna keleti határainál - közölte szerdán Jevhen Perebijnisz, a kijevi külügyminisztérium szóvivője az ukrán fegyveres erőktől származó értesülésekre hivatkozva.

  A tisztségviselő elmondta, hogy az orosz hadsereg hosszabb távra rendezkedik be Ukrajna keleti határainál, katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat állítanak fel, kommunikációs rendszereket telepítenek.

 • Svájc nem vezet be szankciókat

  március 26.szerda 17:00

  Svájc egyelőre nem alkalmaz szankciókat Oroszországgal szemben - közölte szerdán a svájci szövetségi tanács.

 • Obama szerint Oroszország egyedül maradt

  március 26.szerda 15:13

  Oroszország magára maradt, miközben az Európai Unió és a NATO tagjai egységet mutatnak - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek szerdai brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

  Az amerikai elnök rámutatott, hogy Oroszország azokat az alapelveket vette semmibe, amelyre az európai béke és biztonság rendje épül, a határok sérthetetlenségének, az államok szuverenitásának és függetlenségének elvét.

 • Rompuy: Szégyen!

  március 26.szerda 15:10

  A Krím orosz annektálása szégyen, amelyet az Európai Unió nem ismer el, és nem is fog elismerni - tudatta Herman Van Rompuy, az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke az EU és az Egyesült Államok vezetőinek szerdai brüsszeli csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

  herman van rompuyHerman Van Rompuy

 • Új vezető az állami tévé élén

  március 26.szerda 12:21

  Az ukrán kormány Zurab Alaszanyija személyében új vezérigazgatót nevezett ki az állami 1-es televízió élére -  hozta nyilvánosságra szerdán az ukrán média. A döntés a kormány kedd esti ülésén született. Alaszanyija kinevezését az ukrán tömegtájékoztatási eszközök képviselői javasolták, akiket a kormány ülése előtt meghallgatott Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök. Az új televíziós vezető a MédiaPort nevű harkivi internetes kiadvány alapítója.

  Olekszandr Pantelejmonovot, az állami televízió előző, ideiglenes vezetőjét a nacionalista szabadság (Szvoboda) párti képviselők, élükön Ihor Mirosnicsenkóval egy hete ököllel kényszerítették arra, hogy aláírja lemondását. Azzal vádolták, hogy irányítása alatt az állami televízió elferdített információkat közölt a múlt novemberben kezdődött kijevi hatalomellenes tüntetésekről, és a hatalomváltást követő eseményekről. Mirosnicsenko viselkedése megbotránkozást keltett Ukrajnában, tettét több kormánypárti politikus, köztük Jacenyuk és Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője is elítélte.

 • Orbán: a kárpátaljai magyarság biztonsága a legfontosabb

  március 26.szerda 12:20

  A kárpátaljai magyarság biztonságát nevezte a legfontosabbnak az ukrán válsággal kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke az Országházban szerdán tartott megbeszélésükön.

  A találkozóról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t. Közölte: Brenzovics László - aki egyben Kárpátalja megyei tanácsának elnökhelyettese - tájékoztatást adott a magyarság helyzetéről, és megköszönte, hogy a magyar kormány odafigyel a kárpátaljai magyar kisebbségre. Külön kiemelte, hogy az európai külügyminiszterek közül az elmúlt hetekben egyedül Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője látogatott el Kárpátaljára is, egyúttal örömének adott hangot, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár szintén a térségbe utazott. Orbán Viktor és Brenzovics László egyetértett abban, hogy a jelenlegi válságban a kárpátaljai magyarság biztonsága a legfontosabb kérdés.

 • Nem szállhat ki az orosz gépek személyzete?

  március 26.szerda 10:47

  Oroszország azzal vádolta meg szerdán Ukrajnát, hogy hatóságai nem engedik ki az orosz utasszállító légitársaságok személyzetét a repülőgépekből az ukrán légikikötőkben. Állítólag nem hagyják kiszállni az ukrajnai repterken a gépek orosz személyzetét - legalábbis ezt közölte a moszkvai külügy. A tárca szerdán arról számolt be, hogy az ukrán határőrök nem engedték meg az orosz állami légitársasághoz, az Aeroflothoz tartozó gépek személyzetének a repülőgép elhagyását. 

  Az orosz külügyminisztérium szerint ezzel az ukránok megsértik a nemzetközi jogot, és veszélyeztetik a polgári légiközlekedés biztonságát, mert a személyzet nem pihenhet megfelelően. A moszkvai külügy két tiltakozó jegyzéket is intézett Ukrajna moszkvai nagykövetségéhez.

 • 15 ezer ukrán katona átáll

  március 26.szerda 10:37

  Mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre kitűzték már az orosz zászlót - jelentette be szerdán Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke. A krími kormány közben arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája értesítette a hatóságokat arról, hogy az orosz hadseregben kívánja folytatni a katonai szolgálatot.

  Geraszimov szerint azok az ukrán katonák, akik az ukrán hadseregben akarnak maradni, arra várnak, hogy szervezetten, családjaikkal együtt vonattal elhagyják a Krími félszigetet. A hadseregtábornok szerint ezek a katonák leadták fegyvereiket, és nincsenek a laktanyáik területén. A Szevasztopolban felállított ideiglenes regisztrációs irodában  1500 ukrán katona vetette magát nyilvántartásba és vár arra, hogy elhagyhassa a Krím félszigetet.

 • Rendőrségi akció közben lőtték le Muzicskót

  március 26.szerda 07:18

  Keddre virradóra a Szokil (Sólyom) különleges rendőri alakulat tagjai Rivne közelében agyonlőtték a Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai vezetőjét, Olekszandr Muzicskót, aki Szasko Bilij néven vált ismertté. Volodimir Jevdokimov belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint a rendőrök őrizetbe akarták venni a PSZ-vezetőt, akit menekülés közben ért halálos lövés.

  A PSZ rivnei szervezete szerint szándékosan és előre kitervelt módon végezték ki Muzicskót a kommandósok. Az ő verziójuk szerint Szasko Bilij szülei házától nem messze egy kávéházban ült, ahová gyakran szokott járni. A rendőrök váratlanul beléptek, és azonnal lőni kezdtek. "Szaskót a lábán találták el, menekülni próbált, de a kávéház udvarában kétszer szíven lőtték" - állítják a PSZ aktivistái. Muzicsko március 13-án a Facebook közösségi portálon azt írta: "Az ukrán főügyészség és a belügyminisztérium vezetése döntést hozott arról, hogy vagy fizikailag megsemmisítenek, vagy elfognak és kiadnak az orosz titkosszolgálatoknak." Muzicsko ellen Oroszország nemzetközi körözést adott ki a csecsenföldi háborúban való részvétele miatt.

 • Kiveszik az IMF-et

  március 26.szerda 07:16

  Az amerikai szenátus demokrata párti tagjai beleegyeztek abba, hogy az ukrajnai segélyről és a Nemzetközi Valutaalap kvótareformjának jóváhagyásáról szóló felsőházi törvénytervezetből kiveszik az IMF-re vonatkozó részt, mert így nagyobb lesz az esélye a törvény kongresszusi elfogadásának – jelentette be Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője.

  A demokrata és a republikánus pártiak több hete vitatkoznak a tervezetről, és a republikánus többségű képviselőházban nagy az ellenállás az IMF kvótareformját tartalmazó résszel szemben. "A szenátusi demokraták szerették volna, ha az IMF is benne lett volna a törvényben, de a képviselőház kizártnak tartja ezt" – mondta a nevadai szenátor újságíróknak. A tervezet egymilliárd dolláros hitelgaranciát nyújt a kijevi kormánynak, és 150 millió dolláros segélyt Ukrajnának, valamint a környező országoknak. Ezenkívül szankciók kivetését írja el azokra az oroszokra és ukránokra, aki felelősek az ukrajnai korrupcióért, a jogsértésekért, és akik megrendítették az ország stabilitását.

 • Az ATV összefoglalója a keddi eseményekről

  március 25.kedd 20:44

 • Az orosz katonák újabb ukrán hadihajót támadtak meg

  március 25.kedd 20:22

  Támadást indítottak orosz katonák kedden a Krímben az utolsó még el nem foglalt ukrán hadihajó, a Cserkaszi aknaszedő ellen.

  Az ukrán hajó a félsziget délnyugati részén lévő Donuzlav tavon rekedt, miután a tó Fekete-tengerre vezető kijáratát az orosz katonák elsüllyesztett hajókkal torlaszolták el.
      
  Ukrán médiajelentések szerint a Cserkaszi elleni orosz támadásban két Mi-35-ös katonai helikopter és három motoros kishajó vett részt. Az ukrán hajó legénységének egy tagja az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számolt be, hogy a Cserkaszi manőverezéssel és füstbombákkal próbálta megakadályozni, hogy a támadók feljussanak a fedélzetére, de az orosz katonák végül beérték, és robbanószerkezetet erősítettek a hajóhoz. A partról egy szemtanú lövések és robbanások hangjáról számolt be. Egy detonáció működésképtelenné tette a Cserkaszi fő kormányművét. A legénység elbarikádozta magát a hajó egyik részében.
      
  Helyi idő szerint eset nyolc óra körül Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője azt közölte, hogy az orosz katonák már feljutottak a hajó fedélzetére.
      
  Március 20-a óta az orosz katonák a Krímben elfoglalták Szevasztopolnál a Szlavuticsot, továbbá négy korvettet, a Vinnicját, a Ternopilt, a Luckot és a Hmelnickijt. Ezen kívül hatalmukba kerítették a Zaporizzsja tengeralattjárót. Hétfőn orosz kézre került a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajó, amely a Cserkaszihoz hasonlóan a Donuzlav tavon rekedt.

 • A belügyminiszter lemondását követeli a Jobboldali Szektor

  március 25.kedd 19:43

  Lemondásra szólította fel az ukrán belügyminisztert kedden Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSz) nevű szélsőséges tömörülés vezéralakja Olekszandr Muzicskónak, a PSZ nyugat-ukrajnai vezetőjének egy rendőrségi akcióban történt megölése miatt. Egyúttal ellenforradalmi tevékenységgel vádolta a belügyminisztériumot.

  Dmitro Jaros kijevi sajtótájékoztatóján Arszen Avakov belügyminiszter mihamarabbi távozását követelte, valamint a Szokil (Sólyom) különleges rendőri egység tagjainak büntetőjogi felelősségre vonását Muzicsko megöléséért.
      
  "Nem nézhetjük tétlenül az ukrán belügyminisztérium ellenforradalmi tevékenységét" - hangoztatta Jaros. Szavai szerint az utóbbi időben "ellenforradalmi nyomás nehezedik a Majdanra (a hatalomváltást elérő kijevi tüntetőkre), és a forradalom élcsapatára, a Jobboldali Szektorra". Szerinte Muzicsko megölése is ennek bizonyítéka. Kifejtette azon véleményét, miszerint mindez az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) Ukrajna destabilizációját célzó tervének része.

 • Ukrajna nem akar atomhatalom lenni

  március 25.kedd 19:26

  Cáfolta a kijevi külügyminisztérium Oroszországnak és Kazahsztánnak azt az állítását, miszerint fennáll a veszélye, hogy Ukrajna visszatér az atomhatalmak klubjába."Ukrajna soha nem tervezte, és jelenleg sem tervezi megújítani nukleáris hatalmi státuszát" - mondta Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő a moszkvai és asztanai bejelentésekre reagálva.

 • A britek fontolóra vették a Roszatommal való együttműködés jövőjét

  március 25.kedd 18:02

  A brit kormány "fontolóra vette" a Roszatom orosz atomenergetikai konszernnel folytatott együttműködésének jövőjét - közölte kedden a brit szakminisztérium.

  A brit energiaügyi tárca tavaly szeptemberben írt alá memorandumot az orosz állami céggel. A memorandum nem tartalmaz konkrét beruházási terveket, de előirányozta egy olyan közös program kidolgozását, amelynek célja a polgári nukleáris energia terén folytatandó kereskedelmi jellegű együttműködés megteremtése.

 • Molnár Zsolt: drámai a helyzet

  március 25.kedd 18:01

  Az ukrán válság aktuális eseményei kapcsán  az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott, hogy drámai a helyzet. Molnár Zsolt azt követően nyilatkozott kedden újságíróknak, hogy a testületet többek között a rendőri, külügyi és titkosszolgálati szervek képviselői tájékoztatták az ukrán válság aktuális eseményeiről.

  Molnár Zsolt azt mondta: Krím elszakadása már "de facto" bekövetkezett. Mint mondta, egyes információk szerint reális veszélye van a külső beavatkozásnak.
      
  Elhangzott, hogy Ukrajna keleti részén is feszült a helyzet. Kárpátalján pedig olyan hírek terjednek, hogy mozgósításra kerülhet sor, ami adott esetben a magyarságot is érintheti. Nagyon résen kell lennie a magyar diplomáciának és a szolgálatoknak - hangsúlyozta a szocialista politikus.

 • Obama újabb ukrajnai orosz beavatkozástól tart

  március 25.kedd 17:42

  Barack Obama amerikai elnök azon aggodalmának adott hangot kedden, hogy Oroszország újabb ukrajnai területeket kebelezhet be, egyúttal pedig figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartózkodjon ettől.

  Az amerikai elnök a nyugati szankciókat is felemlegetve így fogalmazott: Putyinnak "egész egyszerűen meg kell értenie, hogy döntéshelyzetbe került". "Úgy gondolom, rossz döntés lenne egy újabb ukrajnai beavatkozás, de Putyin Oroszország elnöke, és végül ő lesz az, aki meghozza a döntést" - tette hozzá.
      
  Obama ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el "azt, ami a Krímben történik", és visszautasította, hogy "a két hét alatt hanyag módon megrendezett népszavazás bármiféle törvényes eljárásnak" tekinthető. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy nincs egyszerű megoldás a krími helyzetre.

 • A NATO-főtitkárt aggasztja az orosz csapatösszevonás a határnál

  március 25.kedd 15:04

  Aggodalmának adott hangot kedden Brüsszelben a NATO főtitkára amiatt, hogy Oroszország nagy létszámú katonai erőt vont össze az ukrán határ közelében.

  Anders Fogh Rasmussen erről újságírók előtt beszélt, amikor hivatalában fogadta a montenegrói miniszterelnököt. Elmondta, hogy a NATO konzultációkat folytat Ukrajnával az együttműködés bővítésének lehetőségeiről.
      
  Milo Djukanovic a találkozó után úgy nyilatkozott, reméli, hogy országa meghívást kap a NATO-ba az észak-atlanti szövetség szeptember elején tartandó walesi csúcstalálkozóján.

 • Atommal hintené meg Timosenko az oroszokat

  március 25.kedd 13:48

  Az ukránoknak kötelező fegyvert ragadniuk és harcolniuk az oroszok elleni, hogy egy felégetett mező se maradjon Oroszországból – mondta egy most kiszivárgott telefonbeszélgetésben Julija Timosenko.

  Egy hangfelvétel tanúsága szerint Julija Timosenko azt mondta Nesztor Sufricsnak, az Ukrán Nemzetbiztonsági Bizottsága vezetőjének, hogy atommal mészárolná le Ukrajna nyolcmillió orosz nemzetiségű állampolgárát.

  A részletekért kattintson ide.

 • Mégis menesztették a védelmi minisztert

  március 25.kedd 12:07

  Menesztette hivatalából kedden Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert az ukrán parlament. A javaslat csak másodszori nekifutásra ment át a törvényhozáson. Először nem kapta meg a kellő számú szavazatot, majd a frakciók közötti konzultáció után a képviselők újra szavaztak. Ekkor már 228 képviselő támogatta Tenyuh leváltását, amelyhez legalább 226 szavazatra volt szükség a 450 fős törvényhozásban. A parlament Mihajlo Kovalt választotta a tárca új ideiglenes vezetőjének.

 • Nem javasolt a Krímbe utazni

  március 25.kedd 12:07

  Tekintettel a Krímben a március 16-ai népszavazás után kialakult rendkívül bizonytalan, veszélyes politikai és biztonsági helyzetre, a Külügyminisztérium nem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy bármilyen célból a félszigetre utazzanak. A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben a már ott tartózkodó magyaroktól pedig azt kérték, hogy lehetőség szerint minél előbb hagyják el a területet.

  Az érintettek ezzel kapcsolatban segítségért – a magyar nagykövetség mellett – Fruszlov Vladimirhez, a Krími Magyar Társaság elnökéhez (00380 50 3972 600) vagy Gladkih Nagyezsdához, a szervezet tiszteletbeli elnökéhez, a szimferopoli tiszteletbeli konzul asszisztenséhez (00380 67 6523 267) fordulhatnak.

 • G8: Moszkva érdekelt a kapcsolattartásban

  március 25.kedd 11:26

  Moszkva továbbra is érdekelt a G8-as csoportban résztvevő államokkal való kapcsolattartásban minden szinten - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője kedden. Dmitrij Peszkov azt is közölte, hogy a Kreml egyelőre nem kapott semmilyen tájékoztatást arról, hogy, mint mondta, a partnereik "elhalasztanák, vagy felmondanák ezeket a kapcsolatokat". Hozzátette, hogy az együttműködés a világ hét vezető ipari hatalmával szakértői szinten folytatódik.

  Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada - állam-, illetve kormányfői Hágában döntöttek arról, hogy a krími válság miatt nem rendezik meg júniusban Szocsiban a hét legfejlettebb ipari ország (G7) és Oroszország 1998 óta létező együttműködési fórumának, a G8-as csoportnak a csúcstalálkozóját. A hetek Oroszország kizárásával Brüsszelben rendeznek majd csúcsértekezletet.

 • Fegyveresen távozhatnak az ukrán katonák

  március 25.kedd 11:25

  Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a Krím félszigetet az ott állomásozó ukrán katonák - jelentette be Ihor Tenyuh ügyvivő védelmi miniszter a kijevi parlament keddi ülésén.

  A megegyezés előző nap délután született Mihajlo Kucin ukrán és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök között. Tenyuh közölte: már megvan a terv a katonák, a fegyverzet és a haditechnikai eszközök, valamint a hadihajók kivonásáról. A miniszter úgy vélekedett, hogy ezáltal sikerül megőrizni az ukrán haditengerészet "magját", fegyverzetét és haditechnikáját, ami hozzájárul Ukrajna védelmi képességeinek növeléséhez.

 • Nem fogadták el a védelmi miniszter lemondását

  március 25.kedd 11:11

  Nem fogadta el az ukrán parlament keddi ülésén Ihor Tenyuh védelmi miniszter lemondását, aki előtte bejelentette, hogy a tevékenységét ért bírálatok miatt kész távozni posztjáról. A törvényhozásban a szükséges 226 helyett csak 197 képviselő szavazott a miniszter leváltása mellett. A szavazáskor a parlament 327 tagja volt jelen.

  Tenyuh a határozathozatal előtt a plenáris ülésen kijelentette: az utóbbi időben az a vád éri a kijevi vezetést, hogy a Krímben állomásozó ukrán katonáknak nem adott konkrét parancsokat. Ezt cáfolva leszögezte, hogy miniszteri kinevezése után kiadta a szükséges utasításokat, beleértve a fegyverhasználat engedélyezését is.

 • FT: katasztrófális hatása lenne egy háborúnak

  március 25.kedd 08:26

  Katasztrofális hatással lenne Oroszországra, ha támadást indítana keleti irányból Ukrajna ellen - állapítja meg a Financial Times európai kiadásának keddi számában Gideon Rachman. A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap kolumnistája szerint a Krím bekebelezésével Moszkva biztosította, hogy Ukrajna többi részét végül elveszíti. Egyrészt a májusi választáson a Krím oroszai már nem szavaznak majd, másrészt az orosz fenyegetés Moszkva ellen hangolja a közvéleményt, ezért minden bizonnyal oroszellenes kormány alakul majd Kijevben.

  Egy kelet-ukrajnai offenzíva olyan politikai, gazdasági és katonai következmények veszélyét vetítené előre, amelyek elég súlyosak lennének ahhoz, hogy meginogjon a vezetőség pozíciója a Kremlben - állapítja meg Rachman.

 • Meggyilkolták a Jobboldali Szektor egyik vezetőjét

  március 25.kedd 07:15

  Meggyilkolták a Jobboldali Szektor nevű ukrajnai ultranacionalista szervezet egyik vezetőjét - jelentette kedd reggel az ukrán média. Olekszandr Muzicskót a nyugat-ukrajnai Rivnében ölték meg keddre virradóra. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint két gépkocsi elvágta a férfi autójának útját, a támadók saját autójukba tuszkolták a férfit. Olesz Donij parlamenti képviselő azt mondta, hogy a férfit később kidobták az autóból: kezét hátrabilincselték, és két lövést adtak le szíve tájékára. Más hírek szerint a férfit főbe lőtték.

  Olekszandr Muzicsko a Viktor Janukovics államfő megbuktatásában tevékeny szerepet vállaló Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai "koordinátora" volt, és ragadványnevén, Szasko Bilijként ismerték Ukrajnában. Bővebben itt.

 • Közös levél

  március 25.kedd 07:00

  Közös levélben sürgette az amerikai kongresszus vezetőitől az Ukrajnának nyújtandó 1 milliárd dolláros amerikai hitelgarancia biztosításáról, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kvótareformjának jóváhagyásáról rendelkező szenátusi törvénytervezet elfogadását több mint kéttucatnyi amerikai etnikai szervezet, köztük az Amerikai Magyar Szövetség. "Miközben (Barack) Obama elnök a G7-, az EU- és a NATO-partnereinkkel konzultál, létfontosságú, hogy élvezze a kongresszus kétpárti támogatását. Az ukrajnai válság vezetői szerepvállalást követel, amit csakis az Egyesült Államok tud vállalni. Az Oroszországi Föderáció Ukrajnában végrehajtott törvénytelen katonai agressziójára az egész világ morális egységével és erejével kell válaszolni" - hangoztatta a felhívással kapcsolatban Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke.

  A levelet aláíró, túlnyomórészt amerikai ukrán szervezetek, akikhez a közép- és délkelet-európai, valamint a baltikumi diaszpórát képviselő csoportok is csatlakoztak, létrehozták a US United with Ukraine elnevezésű tömörülést, amelynek első akciója a kongresszus minden tagjához eljuttatott felhívás volt. Az aláírók a közös levél szerint több tízmillió amerikai állampolgárt képviselnek.

 • Mégis leült Lavrov és Descsicja tárgyalni

  március 25.kedd 06:59

  Orosz-ukrán külügyminiszteri megbeszélést tartottak hétfőn Hágában - jelentette be Szergej Lavrov, az orosz diplomácia irányítója az Andrij Descsicjával folytatott megbeszélése után. Ez volt az első alkalom a február végén lezajlott kijevi hatalomváltás, valamint az Ukrajnához tartozó Krím félsziget orosz bekebelezése óta, hogy külügyminiszteri szinten tárgyalt egymással Oroszország és Ukrajna. Lavrov és Descsicja egyaránt a hétfő délután kezdődött, kétnapos nemzetközi nukleáris biztonsági találkozón tartózkodik a holland kormányzati székhelyen.

   Az orosz közmédia beszámolói szerint a találkozót az ukrán fél kérte. A megbeszélésen elhangzottakról, annak kimeneteléről az érintett felek egyelőre nem tettek közzé érdemi információkat.

 • Nem támogatják a volinyi csehet visszatérését

  március 25.kedd 06:45

  A cseh kormány jelenleg nem tervezi szélesebb körben támogatni a volinyi (Észak-Ukrajna) cseheknek, akik közül a közelmúltban néhány tucatnyi család azzal a kéréssel fordult Prágához, hogy nyújtson nekik segítséget őseik hazájába való visszatéréshez - közölte Lubomír Zaorálek külügyminiszter hétfőn este, a cseh nemzetbiztonsági tanács ülése után.

  A majdnem félszáz volinyi cseh család azzal indokolta kérését, hogy az ukrajnai helyzet további kiéleződésétől tartanak. Zaorálek szerint viszont a külügyminisztérium által múlt héten helyszínre kiküldött tényfeltáró bizottság semmi olyan biztonsági kockázatot nem talált, ami indokolta volna a kérés teljesítését. A miniszter úgy véli: a volinyi csehek egy részének átköltözése mögött leginkább gazdasági és szociális okok állnak. "Nem kívánjuk alábecsülni a volinyi helyzetet. Bizonyos feszültségnövekedés van. A képviselőink által meglátogatott területeken azonban azt tapasztaltuk, hogy a rendőrség működik és nincs biztonsági probléma" - jelentette ki a cseh diplomácia vezetője. Megjegyezte: nem igazolódtak be azok az hírek, hogy a volinyi csehek az ukrán lakosság támadásainak volnának kitéve.ó

 • Az ukrán katonák fele állt át a Krímben

  március 24.hétfő 18:53

  A Krímben állomásozó ukrán katonák mintegy fele állt át az orosz oldalra, és nyilvánította ki, hogy a félszigeten kíván maradni - közölte hétfőn Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők parancsnoki központjának helyettes vezetője.

 • Ostrommal vettek be egy újabb ukrán hadihajót az oroszok

  március 24.hétfő 18:02

  Orosz katonák megrohamozták és elfoglalták hétfőn az ukrán hadiflotta Konsztyantin Olsanszkij nevű partraszállító hajóját, amely a Krím félsziget délnyugati részén lévő Donuzlav tavon vesztegelt, amióta az orosz erők lezárták a tó tengeri kijáratát.

  Az ukrán hadihajó legénységének többsége előzőleg megadta magát és partra szállt. A hajón mindössze 21-en maradtak, főként tisztek. "Kitartunk a végsőkig" - jelentette ki a támadás előtt Dmitro Kovalenko, a hajó kapitánya.
      
  A támadók egy vontatóhajóról szálltak át az Olsanszkijra, amelynek védői füstfüggönnyel próbálták akadályozni a megszállók tájékozódását. Az UNIAN ukrán hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy a roham közben automata fegyverek sorozatlövései és hanggránátok robbanásai hallatszottak.

 • Orosz-ukrán megbeszélés Hágában?

  március 24.hétfő 18:01

  Orosz-ukrán külügyminiszteri megbeszélést tartanak Hágában - közölték hétfőn orosz diplomáciai források.

  Szergej Lavrov, az orosz, valamint Andrij Descsicja, az ukrán diplomácia irányítója egyaránt a hétfőn délután kezdődött nemzetközi nukleáris biztonság találkozón tartózkodik a holland kormányzati székhelyen.
      
  Ukrán részről egyelőre nem erősítették meg az értesülést.

 • Moszkva, Szentpétervár és 15 orosz bank kilátását rontotta a Fitch

  március 24.hétfő 18:00

  Két város, Moszkva és Szentpétervár, továbbá 15 oroszországi bank - köztük tíz külföldi érdekeltségű - kockázati besorolásainak kilátását rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra hétfőn a Fitch Ratings.

  A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a lépés egyenes összefüggésben áll azzal, hogy a cég pénteken az orosz államadós-osztályzat kilátását is negatívra rontotta az addigi stabilról, az ukrajnai beavatkozás nemzetközi szankciói által az orosz gazdaságra és az üzleti környezetre gyakorolt potenciális hatással indokolva e döntést.

 • Fico: minden segítségnek megvannak a maga határai

  március 24.hétfő 17:22

  Robert Fico szerint helyes, hogy az Európai Unió (EU) közelíteni szeretné magához Ukrajnát, s az országnak segíteni is kell, ám ez nem jelenti azt, hogy az EU-nak mindent ki kellene fizetni Ukrajna helyett - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn a szlovák kormányfőt idézve.

  Robert Fico ezt az Ukrajnának nyújtandó segítséggel összefüggésben mondta, a szlovák külügyi tárca által szervezett hagyományos, kül- és európai politikát értékelő konferencián hétfőn Pozsonyban.
      
  "Készen állunk arra, hogy segítsünk, de minden segítségnek megvannak a maga határai, s annak mértéke gazdaságilag is véges" - jelentette ki Robert Fico. Elmondta: a segítségnyújtás tekintetében már a korábbi tárgyalások folyamán is problémák mutatkoztak, akkor, amikor még arról volt szó, hogy a szlovák gázvezetékrendszert Ukrajnába (vagyis visszafelé) irányuló gázszállításra használják. Hozzátette: akkor az ukrán fél olyan beruházást várt Szlovákiától, amely ezt a szállítást lehetővé teszi, ám saját beruházásukat nem szavatolták.

 • Moszkva visszavág Ottawának

  március 24.hétfő 16:54

  Moszkva beutazási tilalmat rendelt el tizenhárom kanadai tisztségviselő és törvényhozó ellen a nemrégiben elfogadott kanadai szankciókra válaszul - jelentette be hétfőn az orosz külügyminisztérium. A listán szereplő személyek között van Stephen J. Harper kanadai kormányfő egyik tanácsadója és kabinetfőnöke is.

  "Ezek a korlátozások a kanadai fél elfogadhatatlan cselekedeteire válaszul születtek" - olvasható a tárca közleményében.

  Ottawa a múlt héten fogadott el szankciókat hét orosz és három krími oroszbarát tisztségviselő ellen.

 • EBESZ: Kelet-Ukrajnában nem tapasztaltak aggasztó katonai tevékenységet

  március 24.hétfő 16:44

  Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőcsoportja Kelet-Ukrajnában nem találkozott olyan katonai tevékenységgel, amely bármelyik félben aggodalmat kelthetne - mondta Ács Gábor, a csoport vezetője hétfőn az MTI-nek.

 • Az orosz haderő kijátszotta az amerikai lehallgatást

  március 24.hétfő 15:06

  Noha az amerikai kémműholdak februárban megfigyelték az ukrán határ közelében végrehajtott orosz csapatmozgásokat, az elemzőket meglepte a Krím elfoglalása, mert nem sikerült elfogni olyan kommunikációt, amelyben az orosz vezetők, parancsnokok vagy katonák szóba hozták volna az invázió tervét - írta hétfői számában a The Wall Street Journal.

  Az amerikai hírszerzés illetékesei arra megállapításra jutottak, hogy az orosz katonai tervezőknek sikerült kijátszaniuk az amerikai lehallgatást és megvédelmezniük a kommunikációjukat. Noha voltak figyelmeztető jelek, az amerikaiak nem tudták, hogy pontosan mi fog történni.
      
  Szakértők szerint az oroszok az amerikai megfigyelési módszerek ismeretében léptek, de azt még nem sikerült megállapítani, hogy pontosan milyen módszerekkel titkolhatták el terveiket a hírszerzés elől. Vagy egyáltalán nem kommunikáltak az invázióról, vagy megtalálták a műszaki megoldást a titkosításra.

 • Magyar külügy: abszurd Zsirinovszkij javaslata

  március 24.hétfő 14:28

  Abszurd az a javaslat, amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus tett Ukrajna felosztására - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

  Kaleta Gábor elmondta: Vlagyimir Zsirinovszkij levelet juttatott el a moszkvai magyar nagykövetséghez, amelyben azt a tervét vázolta, hogy népszavazás után egy ukrajnai megye Romániához, Kárpátalja Magyarországhoz, öt megye pedig Lengyelországhoz csatlakozzon.

 • Nem kell adót fizetni az átmeneti időszakban

  március 24.hétfő 13:40

  Nyárig befejezik az orosz személyi igazolványok kiadását a Krímben, az átmenti időszakban nem kell adót fizetniük az orosz joghatóság alá kerülő krími cégeknek - így döntött a Krím félszigetnek és Szevasztopol városának nyújtandó támogatásról hétfői rendkívüli ülésén az orosz kormány.

  Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Moszkvában szólt arról is, hogy a Rosztelekom orosz szolgáltatónak rövid időn belül meg kell oldania a távközléssel összefüggő kérdéseket, hogy ne kelljen erre az ukrán cégeket igénybe venni. Javasolta egyben, hogy az átmeneti időszakban az orosz joghatóság alá kerülő krími cégek mentesüljenek az adófizetés alól. Kezdeményezte továbbá, keressenek megoldást arra, hogy a Kercsi-szoroson keresztül kapcsolják a Krímet az orosz energiaellátó rendszerhez.

 • Szidorcsuk: befejeződött a forradalom

  március 24.hétfő 12:57

  Ukrajnában befejeződött a forradalom, nincs több középület-foglalás, az állampolgároknak és a rendvédelmi szerveknek is vissza kell térniük a törvény keretei közé, a hatóság mostantól fel fog lépni a törvénysértő aktivistákkal szemben – jelentette ki első sajtótájékoztatóján Oleh Szidorcsuk, Kárpátalja megye nemrég kinevezett ügyésze hétfőn Ungváron.

  Szidorcsuk kifejtette: a Kárpátalja megyei rendvédelmi szervek minapi koordinációs tanácskozásán döntés született arról, hogy a legfontosabb feladat a rend őrei iránti közbizalom helyreállítása. Sorrendben a második célként a korrupció elleni harcot nevezte meg, mert – mint hangsúlyozta – Kárpátalját is átszőtte a korrupció, aminek a rendvédelmi szervek is részesei voltak. Harmadik legfontosabb célkitűzésnek a szeparatizmus elleni küzdelmet mondta, megjegyezve, hogy már indult egy eljárás Kárpátalján szeparatista felhívás ügyében – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

 • Az orosz védelmi miniszter megtekintette az elfoglalt létesítményeket

  március 24.hétfő 12:55

  Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Krím félszigetre látogatott hétfőn, elsősorban amiatt, hogy megtekintse a katonai létesítményeket - adták hírül orosz források. A védelmi tárca vezetője az első magas rangú orosz politikus, aki az Ukrajna déli részén fekvő térségbe látogat, mióta bejelentették a Krím csatlakozását Oroszországhoz.

  Az elmúlt napokban az orosz erők gyakorlatilag a félszigeten lévő összes ukrán katonai bázis irányítását átvették.

 • Basescu: csoportosítsák át a NATO-erőket

  március 24.hétfő 12:27

  A NATO-erők átcsoportosítását szorgalmazta Traian Basescu román államfő hétfőn az utóbbi hónapok orosz katonai tevékenységére hivatkozva - közölte a Mediafax hírügynökség. A hágai kétnapos nukleáris csúcstalálkozóra induló Basescu elutazása előtt a repülőtéren azt mondta: az összejövetel jó alkalmat jelent számára, hogy a térségben kialakult helyzetről tájékoztassa  a hágai csúcson résztvevő állam- és kormányfőket.

  A román hírforrás szerint az átcsoportosítást Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka is szükségesnek nevezte egy vasárnapi nyilatkozatában. A főparancsnok szerint meg kell erősíteni a NATO reakcióképességét olyan körülmények között, amikor fennáll a kockázata az orosz beavatkozásnak a Moldovai Köztársaság többségében orosz ajkú, szakadár Dnyeszter menti területén - közölte a Mediafax.

 • Így foglalták el az utolsó ukrán bázist - Galéria

  március 24.hétfő 12:22
  Orosz katonák foglalták el az ukrán katonai bázisokat További képek

   

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink