Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-13 08:36:00

Törökország: Tömegek tüntetnek a fejbelőtt fiú halála miatt

Kilenc hónappal ezelőtt, a korrupcióval vádolt török kormány elleni tüntetések idején könnygázgránáttal fejbelőttek egy török tinédzsert, aki kómába esett. Berkin Elvan kedden meghalt, ez országos tüntetésekhez vezetett. Abdullah Gul elnök igyekezett nyugalomra inteni, de Isztambulban több ezren gyűltek össze a 15 éves fiú temetésére.

Berkin Elvan még 2013 júniusában sebesült meg Isztambulban: a fiút fejbelőtték egy könnygázgránáttal. Kómába esett, a török hatóságok agressziójának szimbóluma lett. A Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök elleni tüntetéseket brutálisan - vízágyúkkal, könnygázzal és gumilövedékkel verték szét a hatóságok.

A fiú 269 napos kómát követő halálhíre – a kormányellenes tömegtüntetésekhez kapcsolódó nyolcadik haláleset – országos tüntetéseket váltott ki. Ankarában a rendőrség ismét könnygázzal és vízágyúval oszlatta az „Erdogan kormánya a korrupció kormánya, mondjon le, mondjon le!” szöveget skandáló több ezres tömeget. A tüntetések egész éjjel folytatódtak, a demonstrálók több helyen összecsaptak a rendőrökkel, a hatóságok többtucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

A rendőrség hasonló módon oszlatta fel a tüntetéseket Isztambulban, valamint Merszin és Adana városokban is.

Szülei szerint Berkin Elvan csak kenyérért ment le kilenc hónappal ezelőtt, de belekeveredett egy megmozdulásba, és eltalálta egy gránát. Halála ügyében több rendőr ellen is vizsgálatot indítottak, de végül senki ellen sem emeltek vádat. Vele együtt nyolcra nőtt a tavalyi tüntetések halálos áldozatainak száma, míg a sebesülteké elérte a 8 ezret. A gyász jeleként szerdán az országban számos üzlet és kávézó zárva tart, délután Isztambulban és több nagyvárosban pedig újabb megmozdulások várhatók.

A tavalyi tüntetések júliusban kezdődtek egy kis környezetvédő gyűléssel, és céljuk egy isztambuli park megmentése volt. A hatóságok erőszakos fellépése miatt azonban hamarosan országos méretű - a török miniszterelnök egyre inkább autoriter, iszlamista és korrupt politikája ellen fellépő - nemzeti mozgalommá terebélyesedtek. A tüntetők az általuk kormányzati korrupciónak nevezett jelenség mellett kifogásolták az internet feletti egyre szigorúbb ellenőrzést, valamint a bírók és ügyészek kinevezésében való kormányzati befolyás növekedését.

Kilenc hónappal ezelőtt, a korrupcióval vádolt török kormány elleni tüntetések idején könnygázgránáttal fejbelőttek egy török tinédzsert, aki kómába esett Galéria: tömegek tüntetnek Törökországban További képek

 Az Erdogan-kabinet három miniszterének hozzátartozóit a hatóságok korábban letartóztatták, és korrupcióval vádolták meg, de Erdogan is gyanúba keveredett. Egy februárban nyilvánosságra került felvételen állítólag a kormányfő arra kéri a fiát, Bilalt hogy egy ügyletben ne fogadja el a felajánlott pénzösszeget, hanem várjon arra, hogy azt megemelik. "Ne fogadd el! Bármennyit ígért, ennyi kell. Ha ennyit nem ad, akkor nincs üzlet. Mások megadják ezt. Ő miért nem adja? Mit gondolnak, milyen üzlet ez? De ne aggódj, az ölünkbe fog hullani!" A miniszterelnök állítása szerint az állítólag szalagra vett, aztán a közösségi médián közzé tett felvétel „áruló támadás”. A miniszterelnök szerint a korrupciós vádak egykori szövetségese, a hatalmát megdönteni szándékozó, az USA-hoz köthető és Törökországban rendkívül népszerű iszlamista vallási vezető, Fethullah Gulen összeesküvésének részét képezik.

Abdullah Gul török elnök egy levélben részvétét fejezte ki Elvan családja felé. Az elnök üzenetében azt is közölte: Törökország nehéz napokon megy keresztül, és „az állam gondolkodásmódját elárasztotta a harag és a gyűlölet. A gyűlölet légköre aláássa a társadalom szeretet, béke és egymás megértése iránti igényét” – írta.

Az államfő szerint a rendőrök által fejbelőtt Elvan ennek a légkörnek a legújabb áldozata.

Berkin halálának bejelentése után a fiú édesanyja megjelent az Okmeydani kórház előtt, és hamarosan körülvették a gyászolók. A közösségi médiában részvétnyilvánítások jelentek meg, majd egyre több ember gyűlt össze, hogy kimutassa haragját. Hamarosan a rohamrendőrök is megjelentek, a haragos tüntetők pedig megtámadták az egyik rendőrségi járművet.

Nem csak az elhunyt fiú lakhelyén, Okmeydanban törtek ki tüntetések. Berkin halálhírére több ezer diák tiltakozó menetbe kezdett Ankara központjának egyik főútvonalán. Más diákok az ország legnagyobb városában, Isztambulban és Izmir égei-tengeri kikötővárosban ülősztrájkba fogtak.

Szerdán Isztambulban több ezer gyászoló érkezett a Cemevi néven ismert alavita muzulmán imacsarnokhoz. A tömeg a tinédzser nevét kiáltozta. A temetés után a Cemevinél összegyűlt tömeg kormányellenes szlogeneket skandálva, a fiú nevét kiabálva a városközpont felé vonult.

Isztanbul kormányzója Hüszejn Avni Mutlu a biztonsági erőket a városba hívta, és utasította őket, hogy a temetés és a tüntetés idején „óvatosan” végezzék kötelességüket.

atv.hu / BBC

Ajánlom

További külföldi híreink