Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-10 12:15:00

Ukrajna: elrabolták egy laktanya parancsnokát a Krímben

Nem ismeri el a krími parlament Oleh Abszaljamov kinevezését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) krími részlegének élére – jelentette hétfőn az UNIAN hírügynökség a parlament sajtóosztályára hivatkozva. Arról is beszámoltak, hogy a krími Bahcsiszerájban oroszbarát önkéntesek elrabolták a helyi ukrán laktanya parancsnokát.

"A Krím nem egyszer nyilvánította ki, hogy az újsütetű ukrajnai álhatóságok által alkotmányellenesen elfogadott lépéseknek a Krími Autonóm Köztársaság területén nincsen jogi érvényük. Az úgynevezett "ügyvivő" ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov törvényellenesesen járt el, amikor rendelettel kinevezte Abszaljamovot az SZBU krími főosztályának élére"- áll a krími parlament sajtóosztályának közleményében. 

A közlemény emlékeztet, hogy a parlament március 6-án "határozatot fogadott el a Krími Autonóm Köztársaság végrehajtó szervei rendszerének és szerkezetének átalakításáról", és létrehozták a Krími Autonóm Köztársaság Biztonsági Szolgálatát, amelynek élére a krími miniszterelnök – "a krími alkotmánynak és a krími parlament házszabályának megfelelően" – a múlt csütörtökön Petro Zimát nevezte ki. Olekszandr Turcsinov szombaton írta alá a kinevezésről szóló rendeletet.

Az UNIAN hírügynökség közben arról is hírt adott, hogy a krími Bahcsiszerájban vasárnap délután oroszbarát önkéntesek elrabolták a helyi ukrán laktanya parancsnokát, Volodimir Szadovnyik alezredest. Oroszbarát aktivisták csoportja délután öt óra tájban erőszakkal egy gépkocsiba tuszkolta a laktanyába visszatérő alezredest, és ismeretlen irányba távozott vele.

A parancsnokot utoljára az Orosz Egység párt bahcsiszeráji irodájában látták, de amikor az ukrán katonák felkeresték a pártirodát, hogy követeljék Szadovnyik elengedését, közölték velük, hogy az alezredes nincs ott – jelentette a Szabadság Rádió (a Szabad Európa ukrán adása) krími katonai forrásokra hivatkozva.

MTI / hvg.hu

Ajánlom

További külföldi híreink