Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-08 08:16:00

Tengerbe zuhant egy malajziai utasszállító gép

A fedélzetén 227 utassal és 12 tagú személyzettel tartott Kuala Lumpurból Pekingbe a Boeing.

A vietnami Tho Chu sziget közelében a tengerbe zuhant a malajziai légitársaság fél napja eltűnt utasszállító repülőgépe - közölte a vietnami állami média szombaton, az indokínai ország hadiflottájára hivatkozva.

A fedélzetén 227 utassal és 12 tagú személyzettel Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as géppel helyi idő szerint szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mintegy két órával azután, hogy felszállt a malajziai fővárosból.

Tho Chu szigete, amelynek közelében a Malaysia Airlines a tengerbe zuhanhatott, a Thai (Sziámi)-öbölben fekszik, a dél-vietnami Ca Mau városától mintegy kétszáz kilométerre nyugatra.

Kína mozgósította mentőit az eltűnt repülőgép utáni kutatásra

Kína két mentőhajót indított útnak a Dél-kínai-tengeren abba a térségbe, amelyben a feltételezések szerint tengerbe zuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gépe, fedélzetén 154 kínai utassal.

A kínai online média beszámolói szerint a pekingi nemzetközi repülőtéren rokonaikat, barátaikat várók törtek ki zokogásban, amikor a kora reggeli órákban hírét vették, hogy a repülőgéppel megszűnt a légi irányítók összeköttetése, szeretteiket valószínűleg baleset érte. A várakozókat szállodába szállították, ahol a légitársaság rövid tájékoztatást adott nekik az addig ismert helyzetről.

A kínai külügyminiszter szombat délelőtti sajtóértekezletén aggodalmának adott hangot a hírekkel, a gép és utasainak sorsával kapcsolatban, a tárca megtette a szükséges lépéseket. Li Ko-csiang miniszterelnök utasított a legmagasabb vészhelyzetre érvényes intézkedések megtételére, amelyeket a szállítási minisztérium a malajziai és a vietnami partnerekkel összehangolva már életbe léptetett.

Hszi Csin-ping kínai elnök a malajziai és a hanoi külképviseletekkel történő aktív kapcsolattartást sürgette, és felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet kezelésére.

A Hszinhua hírügynökség szerint a Hajnan tartományi tengeri mentők nyolc hajója és egy repülőgépflotta is készenlétben áll a mentésre.

Olajfolt

Egy 20 kilométer hosszú olajfoltot vettek észre a tengeren azon a környéken, ahol eddig tisztázatlan körülmények között eltűnt egy Boeing 777-es repülőgép - írja a New York Times. Az olajfoltokat a vietnami légierő vette észre, és szakértőik szerint a folt nagyon hasonlít a repülőgépek üzemanyaga által hagyott nyomokra.

A gépet üzemeltető malajziai légitársaság még mindig eltűntként kezeli a repülőt, és nem ismerte el, hogy lezuhant volna.

atv.hu / MTI / hvg.hu

Ajánlom

További külföldi híreink