Nagyvilág

Kőrözik a krími vezetést, őrizetben a harkivi kormányzó – frissül

Leegyszerűsítenék a csatlakozást
március. 11. kedd 9:50

Az orosz törvényhozás alsóháza (duma) a jövő péntekre tűzte ki a Krím félsziget csatlakozását lehetővé tevő törvénymódosítási javaslatot - jelentették be a duma vezető testületének keddi ülését követően.

Az orosz parlamentbe az Igazságos Oroszország ellenzéki párt képviselőcsoportja már február 28-án benyújtotta tervezetét, amely egyszerűsítené a Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz való csatlakozását. A Szergej Mironov vezette frakció azt a 2001-es törvényt akarja megváltoztatni, amely az újabb területek Oroszországi Föderációhoz csatolását szabályozza. Elképzelésük szerint egy adott külföldi terület annak az országnak az egyetértése nélkül is csatlakozhasson Oroszországhoz, amelytől el akar szakadni. Azt is rögzítenék az orosz törvényben, hogy az elszakadni vágyó terület Oroszországhoz csatolása akkor is megtörténhessen, ha nincs erről nemzetközi egyezmény az ebben érintett állam és Oroszország között. 

Világos parancsot várnak a katonák
március. 11. kedd 9:23

A Krímben szolgáló ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy Kijev sorsukra hagyta őket, és eddig nem kaptak világos parancsokat arra, miképpen reagáljanak az orosz megszállásra - írta kedden internetes oldalán az UNIAN.

Az ukrán hírügynökség a Szabadság Rádiót (a Szabad Európa ukrán adását) idézve beszámolt a krími Jevpatorijában körülzárt ukrán egység katonáinak panaszairól. "Alakulatunkat és más laktanyákat is körbezárták az azonosító jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák" - mondta egy ukrán tiszt. Szerinte ez egy átgondolt katonai hadművelet zajlik a Krímen. "Ránk, ukrán katonákra nyomást gyakorolnak, amire semmilyen választ nem adhatunk" - fejtegette. Úgy vélekedett, hogy az orosz katonák parancsot kaptak, amelyet pontosan és szakszerűen végrehajtanak. Az ukrán katonák ugyanakkor eddig semmilyen világos parancsot nem kaptak.

Újra felállítják a Nemzeti Gárdát
március. 11. kedd 9:18

Ukrajnában újra felállítják a Nemzeti Gárdát, válaszul Oroszország krími beavatkozására. Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán tájékoztatott arról, hogy vissza akarják állítani a Nemzeti Gárdát. Mint írta, szerdán benyújtják az erről szóló törvényjavaslatot a parlamentbe, és rövidesen megkezdik a mozgósítást is.

Húszezer gárdista fogja őrizni a határokat és a közrendet az országban. "Ez válasz a kívülről irányuló destabilizálásra. Ez nem katonai válasz, a polgári társadalom szervezett válasza lesz" – írta a miniszter.

Nem küld megfigyelőket az EBESZ
március. 11. kedd 8:25

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) nem foglalkozik a krími hatóságok kérésével, hogy megfigyelőket küldjön az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezendő vasárnapi népszavazásra - közölte a szervezet szóvivője.

Azzal indokolta ezt, hogy a Krími Autonóm Köztársaságnak nincsenek jogosítványai ahhoz, hogy meghívja az EBESZ-megfigyelőket, mert régió, és nem önálló ország, és nem is tagja a szervezetnek. Ugyanakkor Ukrajna, amely tagja az EBESZ-nek, semmilyen meghívót nem küldött a szervezetnek - mondta a szóvivő, és hozzátette, hogy a szervezet tartja magát Ukrajna területi épségének és szuverenitásához elvéhez. 

3 milliárd dollárt kaphat az új kormány
március. 11. kedd 7:18

Ukrajna új kormánya az idén 3 milliárd dollár (mintegy 2,16 milliárd euró) pénzügyi támogatáshoz juthat a Világbanktól - közölte hétfőn az ENSZ washingtoni központú globális fejlesztési szervezete.

A Világbank ezzel a segítséggel egészítené ki azt a szélesebb körű támogatási csomagot, amelyet a vezető ipari hatalmak készülnek összeállítani, hogy stabilizálják Ukrajna fizetésképtelenség szélére került gazdaságát. "El vagyunk szánva rá, hogy támogatjuk az ukrán népet ezekben a nehéz időkben, és nagyon reméljük, hogy hamarosan stabilizálódik a helyzet az országban" - jelentette ki nyilatkozatában Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke. Az újabb segélyeket, azonban a Világbank vezetésének még jóvá kell hagynia.

Jim Yong Kim

Obama a kazahokat bátorítja, a spanyolokkal egyetért
március. 11. kedd 6:53

Barack Obama amerikai elnök hétfőn Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel egyeztetett az ukrajnai válság rendezéséről. A Fehér Ház közleménye szerint Obama és Nazarbajev megerősítette: mindketten érdekeltek abban, hogy megtalálják az Oroszország és Ukrajna közötti viszály békés rendezésének módját. Obama megerősítette az Egyesült Államok amelletti elkötelezettségét, hogy az ukránok félelem és külföldi beavatkozás nélkül dönthessenek a jövőjükről. Az amerikai elnök arra bátorította Kazahsztánt, játsszon aktív szerepet abban, hogy sikerüljön megtalálni a békés megoldást Ukrajna számára.

A spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése során az amerikai elnök üdvözölte az Egyesült Államok és az Európai Unió erős és egységes álláspontját Oroszország ukrajnai katonai intervenciójával szemben, ami kifejeződött az Európai Tanács március 6-i következtetéseiben is.

Barack Obama

Őrizetben Harkiv volt kormányzója
március. 11. kedd 6:52

Az ukrán főügyészség sajtószolgálata hétfőn este közölte, hogy Kijevben őrizetbe vették Mihajlo Dobkin volt Harkiv megyei kormányzót, akit az ország területi egysége elleni fellépéssel vádolnak, Ukrajna szövetségi állammá alakítását szorgalmazó felhívásai miatt.

Kőrözik a krími vezetést
március. 11. kedd 6:51

Az ukrán főügyészség körözést adott ki a Krími Autonóm Köztársaság szeparatista vezetői ellen - jelentette hétfőn este az 5-ös csatorna elnevezésű ukrán televízió. A főügyészség közlése szerint a körözést bírói határozat alapján rendelték el Volodimir Konsztantinov, az Ukrajnához tartozó Krím félsziget legfelső tanácsának (parlament) elnöke és "az önhatalmúlag" a Krím miniszterelnökévé kikiáltott Szerhij Akszjonov ellen, akiket az ország alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatására irányuló cselekményekkel gyanúsítanak.

Hazaárulás vádjával ugyancsak körözést adtak ki az ukrán haditengerészet néhány napja kinevezett vezetője, Denisz Berezovszkij ellentengernagy ellen, aki kinevezése után közvetlenül átállt a Krím Oroszországhoz csatolását meghirdető helyi oroszbarát erők oldalára.

Kudarc: nem próbálkoznak tovább az EBESZ megfigyelők
március. 10. hétfő 21:16

A Krím félsziget helyett Kelet-Ukrajnában folytatódhat a nemzetközi fegyverzetellenőrök tevékenysége - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az autonóm köztársaság határán az - el nem ismert - krími kormány öt ellenőrzési pontot állított fel, amelyen keresztül közúton be lehet jutni a félsziget belsejébe. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit vasárnapig négy pontról fordították vissza. A megfigyelők hétfőn úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább.

Átállt a vasárnap elrabolt alezredes
március. 10. hétfő 20:52

A krími "önvédelmi erőkkel" együtt tért vissza hétfőn az ukrán haditengerészet bahcsiszaraji gépkocsizó zászlóaljának parancsnoka, a vasárnap eltűnt Volodimir Szadovnyik alezredes az alakulat laktanyájába. Ezt Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími sajtóközpontjának vezetője közölte saját forrásokra hivatkozva a Facebookon - jelentette az Ukrinform hírszolgálat.
   
"A krími fegyveres önvédelmi erők képviselőivel együtt (...) tért vissza az ukrán haditengerészet gépkocsizó zászlóaljának területére Bahcsiszarajban a támaszpont előző este eltűnt parancsnoka, Volodimir Szadovnyik" - írta a sajtóközpont vezetője. Hozzátette, hogy néhány ukrán katona csatlakozott hozzá.
    
A bejegyzés szerint a krími önvédelmisek néhányszor a levegőbe lőttek, majd behatoltak az alakulat területére. Szadovnyik alezredes ezután felsorakoztatta az ukrán katonákat, és felszólította őket, hogy aki vele tart, lépjen előre. Néhány katona kilépett a sorból. Nem léptek ki a tisztek és azok a szerződéses katonák, akik Ukrajna különböző területeiről származnak. Ezután a parancsnok közölte, hogy aki nincs vele, távozhat az alakulat körletéből. Ezután az alakulótéren leengedték az ukrán haditengerészet zászlaját, és felhúzták helyette az orosz hadsereg lobogóját.