Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-09 08:17:00

Kőrözik a krími vezetést, őrizetben a harkivi kormányzó – frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

Az ukrán főügyészség körözést adott ki a Krími Autonóm Köztársaság szeparatista vezetői ellen. Hazaárulás vádjával keresik a haditengerészet vezetőjét is, aki átállt az oroszokhoz.

 • Leegyszerűsítenék a csatlakozást

  március 11.kedd 09:50

  Az orosz törvényhozás alsóháza (duma) a jövő péntekre tűzte ki a Krím félsziget csatlakozását lehetővé tevő törvénymódosítási javaslatot - jelentették be a duma vezető testületének keddi ülését követően.

  Az orosz parlamentbe az Igazságos Oroszország ellenzéki párt képviselőcsoportja már február 28-án benyújtotta tervezetét, amely egyszerűsítené a Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz való csatlakozását. A Szergej Mironov vezette frakció azt a 2001-es törvényt akarja megváltoztatni, amely az újabb területek Oroszországi Föderációhoz csatolását szabályozza. Elképzelésük szerint egy adott külföldi terület annak az országnak az egyetértése nélkül is csatlakozhasson Oroszországhoz, amelytől el akar szakadni. Azt is rögzítenék az orosz törvényben, hogy az elszakadni vágyó terület Oroszországhoz csatolása akkor is megtörténhessen, ha nincs erről nemzetközi egyezmény az ebben érintett állam és Oroszország között. 

 • Világos parancsot várnak a katonák

  március 11.kedd 09:23

  A Krímben szolgáló ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy Kijev sorsukra hagyta őket, és eddig nem kaptak világos parancsokat arra, miképpen reagáljanak az orosz megszállásra - írta kedden internetes oldalán az UNIAN.

  Az ukrán hírügynökség a Szabadság Rádiót (a Szabad Európa ukrán adását) idézve beszámolt a krími Jevpatorijában körülzárt ukrán egység katonáinak panaszairól. "Alakulatunkat és más laktanyákat is körbezárták az azonosító jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák" - mondta egy ukrán tiszt. Szerinte ez egy átgondolt katonai hadművelet zajlik a Krímen. "Ránk, ukrán katonákra nyomást gyakorolnak, amire semmilyen választ nem adhatunk" - fejtegette. Úgy vélekedett, hogy az orosz katonák parancsot kaptak, amelyet pontosan és szakszerűen végrehajtanak. Az ukrán katonák ugyanakkor eddig semmilyen világos parancsot nem kaptak.

 • Újra felállítják a Nemzeti Gárdát

  március 11.kedd 09:18

  Ukrajnában újra felállítják a Nemzeti Gárdát, válaszul Oroszország krími beavatkozására. Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán tájékoztatott arról, hogy vissza akarják állítani a Nemzeti Gárdát. Mint írta, szerdán benyújtják az erről szóló törvényjavaslatot a parlamentbe, és rövidesen megkezdik a mozgósítást is.

  Húszezer gárdista fogja őrizni a határokat és a közrendet az országban. "Ez válasz a kívülről irányuló destabilizálásra. Ez nem katonai válasz, a polgári társadalom szervezett válasza lesz" – írta a miniszter.

 • Nem küld megfigyelőket az EBESZ

  március 11.kedd 08:25

  Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) nem foglalkozik a krími hatóságok kérésével, hogy megfigyelőket küldjön az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezendő vasárnapi népszavazásra - közölte a szervezet szóvivője.

  Azzal indokolta ezt, hogy a Krími Autonóm Köztársaságnak nincsenek jogosítványai ahhoz, hogy meghívja az EBESZ-megfigyelőket, mert régió, és nem önálló ország, és nem is tagja a szervezetnek. Ugyanakkor Ukrajna, amely tagja az EBESZ-nek, semmilyen meghívót nem küldött a szervezetnek - mondta a szóvivő, és hozzátette, hogy a szervezet tartja magát Ukrajna területi épségének és szuverenitásához elvéhez. 

 • 3 milliárd dollárt kaphat az új kormány

  március 11.kedd 07:18

  Ukrajna új kormánya az idén 3 milliárd dollár (mintegy 2,16 milliárd euró) pénzügyi támogatáshoz juthat a Világbanktól - közölte hétfőn az ENSZ washingtoni központú globális fejlesztési szervezete.

  A Világbank ezzel a segítséggel egészítené ki azt a szélesebb körű támogatási csomagot, amelyet a vezető ipari hatalmak készülnek összeállítani, hogy stabilizálják Ukrajna fizetésképtelenség szélére került gazdaságát. "El vagyunk szánva rá, hogy támogatjuk az ukrán népet ezekben a nehéz időkben, és nagyon reméljük, hogy hamarosan stabilizálódik a helyzet az országban" - jelentette ki nyilatkozatában Jim Yong Kim, a Világbank Csoport elnöke. Az újabb segélyeket, azonban a Világbank vezetésének még jóvá kell hagynia.

  jim yong kimJim Yong Kim

 • Obama a kazahokat bátorítja, a spanyolokkal egyetért

  március 11.kedd 06:53

  Barack Obama amerikai elnök hétfőn Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel egyeztetett az ukrajnai válság rendezéséről. A Fehér Ház közleménye szerint Obama és Nazarbajev megerősítette: mindketten érdekeltek abban, hogy megtalálják az Oroszország és Ukrajna közötti viszály békés rendezésének módját. Obama megerősítette az Egyesült Államok amelletti elkötelezettségét, hogy az ukránok félelem és külföldi beavatkozás nélkül dönthessenek a jövőjükről. Az amerikai elnök arra bátorította Kazahsztánt, játsszon aktív szerepet abban, hogy sikerüljön megtalálni a békés megoldást Ukrajna számára.

  A spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése során az amerikai elnök üdvözölte az Egyesült Államok és az Európai Unió erős és egységes álláspontját Oroszország ukrajnai katonai intervenciójával szemben, ami kifejeződött az Európai Tanács március 6-i következtetéseiben is.

  barack obamaBarack Obama

 • Őrizetben Harkiv volt kormányzója

  március 11.kedd 06:52

  Az ukrán főügyészség sajtószolgálata hétfőn este közölte, hogy Kijevben őrizetbe vették Mihajlo Dobkin volt Harkiv megyei kormányzót, akit az ország területi egysége elleni fellépéssel vádolnak, Ukrajna szövetségi állammá alakítását szorgalmazó felhívásai miatt.

 • Kőrözik a krími vezetést

  március 11.kedd 06:51

  Az ukrán főügyészség körözést adott ki a Krími Autonóm Köztársaság szeparatista vezetői ellen - jelentette hétfőn este az 5-ös csatorna elnevezésű ukrán televízió. A főügyészség közlése szerint a körözést bírói határozat alapján rendelték el Volodimir Konsztantinov, az Ukrajnához tartozó Krím félsziget legfelső tanácsának (parlament) elnöke és "az önhatalmúlag" a Krím miniszterelnökévé kikiáltott Szerhij Akszjonov ellen, akiket az ország alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatására irányuló cselekményekkel gyanúsítanak.

  Hazaárulás vádjával ugyancsak körözést adtak ki az ukrán haditengerészet néhány napja kinevezett vezetője, Denisz Berezovszkij ellentengernagy ellen, aki kinevezése után közvetlenül átállt a Krím Oroszországhoz csatolását meghirdető helyi oroszbarát erők oldalára.

 • Kudarc: nem próbálkoznak tovább az EBESZ megfigyelők

  március 10.hétfő 21:16

  A Krím félsziget helyett Kelet-Ukrajnában folytatódhat a nemzetközi fegyverzetellenőrök tevékenysége - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az autonóm köztársaság határán az - el nem ismert - krími kormány öt ellenőrzési pontot állított fel, amelyen keresztül közúton be lehet jutni a félsziget belsejébe. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit vasárnapig négy pontról fordították vissza. A megfigyelők hétfőn úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább.

 • Átállt a vasárnap elrabolt alezredes

  március 10.hétfő 20:52

  A krími "önvédelmi erőkkel" együtt tért vissza hétfőn az ukrán haditengerészet bahcsiszaraji gépkocsizó zászlóaljának parancsnoka, a vasárnap eltűnt Volodimir Szadovnyik alezredes az alakulat laktanyájába. Ezt Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími sajtóközpontjának vezetője közölte saját forrásokra hivatkozva a Facebookon - jelentette az Ukrinform hírszolgálat.
     
  "A krími fegyveres önvédelmi erők képviselőivel együtt (...) tért vissza az ukrán haditengerészet gépkocsizó zászlóaljának területére Bahcsiszarajban a támaszpont előző este eltűnt parancsnoka, Volodimir Szadovnyik" - írta a sajtóközpont vezetője. Hozzátette, hogy néhány ukrán katona csatlakozott hozzá.
      
  A bejegyzés szerint a krími önvédelmisek néhányszor a levegőbe lőttek, majd behatoltak az alakulat területére. Szadovnyik alezredes ezután felsorakoztatta az ukrán katonákat, és felszólította őket, hogy aki vele tart, lépjen előre. Néhány katona kilépett a sorból. Nem léptek ki a tisztek és azok a szerződéses katonák, akik Ukrajna különböző területeiről származnak. Ezután a parancsnok közölte, hogy aki nincs vele, távozhat az alakulat körletéből. Ezután az alakulótéren leengedték az ukrán haditengerészet zászlaját, és felhúzták helyette az orosz hadsereg lobogóját.

 • Lehet még amerikai-orosz találkozó

  március 10.hétfő 20:03

  Az Egyesült Államok nem zárja ki, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hét folyamán találkozzon, feltéve, ha Oroszország komolyan veszi az ukrajnai helyzet diplomáciai megoldását.

 • Demonstrációk pro és kontra

  március 10.hétfő 20:01

  Több mint 46 ezer ember vett részt több orosz nagyvárosban a Krím félsziget Ukrajnától való elszakadását támogató hétfői tüntetésen, míg az ukrajnai orosz katonai beavatkozás ellen aznap csupán száz-egynéhányan tüntettek Moszkvában.

 • Repülőgépeket küld Lengyelország és Románia fölé a NATO

  március 10.hétfő 18:31

  AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket küld a NATO Lengyelország és Románia térségébe az ukrajnai konfliktus nyomon követése érdekében - közölte hétfőn a katonai szövetség. A NATO-tagállamok nagykövetei hétfőn bólintottak rá a misszióra, Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erői és az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka javaslatára.

  philip breedlovePhilip Breedlove

 • A krími oroszok meghívták az EBESZ-t a népszavazásra

  március 10.hétfő 18:16

  A Krími Autonóm Köztársaság hivatalosan felkérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy küldjön megfigyelőket az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezendő vasárnapi népszavazásra - jelentették hétfőn orosz hírügynökségek.

 • Áprilisra várják az első IMF-hitelrészletet

  március 10.hétfő 16:01

  Ukrajna áprilisra várja az IMF első hitelrészletét, ami már csak azért is sürgős, mert az ország devizatartaléka nem elegendő az idén esedékes valamennyi adósság teljes rendezésére.

 • Kerry nem utazott Moszkvába

  március 10.hétfő 15:52

  John Kerrynek hétfőn kellett volna Moszkvába érkeznie orosz kollégája meghívására, hogy az ukrajnai rendezést megvitassák, de az amerikai külügyminiszter elhalasztotta útját - erről Szergej Lavrov tájékoztatta Vlagyimir Putyin államfőt Szocsiban. Az orosz diplomácia vezetője azt mondta: úgy érzékelte, hogy Kerry előzőleg hajlott arra, hogy elfogadja a meghívást. A múlt szombaton azonban az amerikai külügyminiszter felhívta Lavrovot és közölte, hogy egyelőre szeretné elhalasztani a moszkvai látogatást.

  john kerryJohn Kerry

 • "Úti csomaggal jelenjenek meg"

  március 10.hétfő 15:26

  Megkezdték a fegyveres erőkben alkalmazható képzettséggel rendelkező hadköteles férfiak behívását az ukrán hadseregbe Lemberg (Lviv) megyében – közölte hétfőn Olekszandr Poronyuk alezredes, az ukrán haderő nyugati műveleti parancsnokságának sajtószóvivője. A zik.ua lembergi hírportál érdeklődésére, miszerint a nyugat-ukrajnai megyében hadköteles férfiak címére katonai behívók érkeznek azzal, hogy úti csomaggal jelenjenek meg a megjelölt gyűjtőhelyen, a sajtótiszt elmondta: az Ukrajnát érő külső katonai fenyegetés miatt vált szükségessé a hadkötelesek behívása a fegyveres erők kötelékébe, ami Lemberg megyét is érinti.

 • Magyarok miatt nem tart rendezvényt a Szvoboda 15-én

  március 10.hétfő 14:43

  Beregszász magyarságára való tekintettel nem tart rendezvényt idén március 15-én a városban a Szabadság (Szvoboda) párt, amely Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 75. évfordulójáról Huszton emlékezik meg ugyanezen a napon – jelentette ki Vaszil Vovkunovics, a nacionalista párt beregszászi járási szervezetének elnöke egy Beregszászon tartott tanácskozáson.

  Mint hangsúlyozta, a párt helyi szervezete azért határozott úgy, hogy az 1939-ben kikiáltott Kárpát-Ukrajnával kapcsolatos évfordulós ünnepségét Huszton tartja, mert tekintettel szeretne lenni a beregszászi magyarok érzékenységére.

 • Fegyverrel kényszerítettek az adás leállítására

  március 10.hétfő 13:50

  Erő alkalmazásával és fegyver kényszerítették az ukrán kábeltévé-szolgáltatókat a Krímben arra, hogy kapcsolják le az ukrán televíziós csatornák adásainak sugárzását. Az UNIAN hírügynökség az 1+1 tévé híradására hivatkozva közölte ezt hétfőn. 

  Vasárnap egy kivételével az összes ukrán televíziós csatornát lekapcsolták a Krímben, helyettük orosz televíziók műsorait sugározzák. Jelenleg az ukrán tévécsatornák közül egyedül a politikailag semleges kijevi Tonis tévé adása fogható az orosz katonák és helyi fegyveresek által múlt héten megszállt félszigeten.

 • Krím 80 százaléka Oroszországhoz csatlakozna

  március 10.hétfő 12:59

  Alig egy héttel a március 16-ára kiírt népszavazás előtt a dél-ukrajnai Krím lakosságának 80 százaléka támogatja a terület csatlakozását Oroszországhoz - közölte hétfőn a terület Legfelső Tanácsának (parlament) elnöke. Volodimir Konsztantinov kijelentette, hogy másfél héttel ezelőtt még csupán 75 százalékos volt a csatlakozás támogatottsága.

  Az Unian ukrán hírügynökség internetes oldalán írt arról is, hogy a referendumon két kérdést tesznek fel:"Támogatja-e, hogy a Krím, az Oroszországi Föderáció jogalanyait megillető jogokkal, újból egyesüljön Oroszországgal? Támogatja-e, hogy helyreálljon a Krími Autonóm Köztársaság 1992-es alkotmánya, és a Krím Ukrajnán belüli státusa?" Szerhij Akszjonov, a Krím kormányfője a Twitter közösségi oldalon egyébként azt írta, hogy a referendum megszervezése 1,8 millió dollárba (mintegy 401 millió forintba) kerül majd.

 • Betiltották az ukrán nyelv használatát Szevasztopolban

  március 10.hétfő 12:48

  Betiltotta az ukrán nyelv használatát a hivatali ügyintézésben, és az orosz nyelv alkalmazására tér át a speciális jogállású Szevasztopol krími város állami közigazgatási hivatala.

  Az állami jelentőségű, Kijevvel azonos státusban lévő Szevasztopol állami közigazgatási hivatalának megbízott elnöke, Dmitro Bilik vasárnap rendeletben tiltotta meg az ukrán nyelv használatát a hivatali ügyintézésben és az ügyiratok vezetésében a város területén. Ugyanezzel az ukázával az oroszt nyilvánította a város állami szerveinek hivatalos nyelvévé – adta hírül hétfőn a liga.net ukrán hírportál. A rendelet értelmében 2014. március 12-től csak orosz nyelven készülhetnek a hivatalos iratok a szevasztopoli városi közigazgatási hivatalban.

 • "Oroszország, Oroszország"

  március 10.hétfő 12:39

  Videó a vasárnapi luganszki tüntetésről, ahol Oroszország-párti demonstrálók lecserélték az ukrán zászlót a városházán egy orosz lobogóra. A tömeg közben azt skandálta, hogy "Oroszország, Oroszország".

 • Elfoglaltak egy krími kórházat az oroszok

  március 10.hétfő 12:27

  Elfoglalták az egyik krími katonai kórházat az orosz erők és hozzájuk hű helyi fegyveresek - közölte a Twitteren a Majdan nyugatbarát mozgalom, amely a korábbi kijevi tüntetők bázisán működik. Részleteket nem közöltek, így azt sem tudni, erőszakkal foglalták-e el a komplexumot.

 • Schröder: Oroszország megsérti a nemzetköi jogot

  március 10.hétfő 12:26

  Gerhard Schröder volt német kancellár, jelenlegi Gazprom-alkalmazott szerint Oroszország megsérti a nemzetközi jogot a Krím félszigettel kapcsolatban követett politikájával, de Németország sem volt különb, amikor részt vett a NATO Jugoszlávia elleni hadműveletében - írták német lapok hétfőn.

  "Természetesen a nemzetközi jog megsértése, ami a Krím félszigeten történik" - fejtette ki Schröder a beszámolók szerint a Die Zeit című hetilap vasárnapi hamburgi rendezvényén, hangsúlyozva, hogy ő maga is megsértette a nemzetközi jogot a Jugoszlávia körüli konfliktusban. 1999-ben "ráküldtük a légierőt Szerbiára, és a NATO-val együtt egy szuverén államot bombáztunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül" - mutatott rá a volt német kancellár, hozzátéve, hogy a koszovói válság idején tanúsított magatartása miatt nem kíván pálcát törni az orosz elnök felett.

 • Változások a kézilabda-mérkőzésekben

  március 10.hétfő 11:55

  A feszült ukrán politikai helyzet miatt több ukrajnai nemzetközi kézilabda-mérkőzés helyszíne és időpontja megváltozott. A Motor Zaporizzsja és a német THW Kiel férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésére nem Ukrajnában, hanem egy semleges helyszínen kerül sor március 20-án. Hogy hol, arról egyeztet az európai szövetség (EHF) a két érintett klubbal.

  A férfi Challenge Kupa negyeddöntőjében a ZTR Zaporizzsja a svéd Sävehoffal került össze. A megállapodás szerint nem oda-visszavágón, hanem egyetlen összecsapáson dől el a továbbjutás. A találkozót a litvániai Klaipedán rendezik március 22-én. A március 26-ra kiírt Ukrajna-Dánia női Európa-bajnoki selejtezőt elhalasztották a június 11-re vagy 12-ére.

 • Janukovics megint megszólal?

  március 10.hétfő 11:25

  Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő bejelentést tesz kedden Rosztov-na-Donu oroszországi városban - közölték hétfőn a politikus környezetéből származó források. Az orosz média szerint a bejelentés időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják a sajtót.

  Viktor Janukovics utoljára február 28-án lépett a nyilvánosság elé, ugyancsak Rosztov-na-Donuban, ahova megbuktatása után menekült. Az orosz, az ukrán és a nemzetközi média nagy érdeklődése mellett tartott sajtótájékoztatón húsz újságíró tehetett fel kérdéseket, és ő mindenre válaszolt is, kivéve egyet, amelyet sem ő, sem a jelenlévő újságírók többsége nem értett.

 • Orosz katonák foglaltak el egy rakétaegységet

  március 10.hétfő 11:19

  Orosz katonák hétfőre virradóra elfoglalták a krími Csornomorszkojében lévő ukrán rakétaegységet – jelentette a TSzN ukrán televízió internetes honlapján. A honlap szerint a fegyveres orosz katonáknak sikerült teljesen az ellenőrzésük alá vonni az egységet.

  Vladiszlav Szeleznyov, a védelmi minisztérium krími regionális médiaosztályának vezetője a Facebook közösségi portálon csornomorszkojei forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hétfőn éjjel helyi idő szerint fél kettő tájban mintegy 200 orosz katona és 14 teherautó jelent meg a Csornomorszkojéban működő rakétatechnikai egységnél. Ostrommal és fegyverhasználattal fenyegetőzve behatoltak a katonai egység területére, lefegyvereztek valamennyi ott lévő katonát, közöttük az őrséget. Szeleznyov szerint "a zöld emberkék" (orosz fegyveresek) arra kényszerítették a katonákat, hogy adják le a fegyvereket a raktárba, pecsételjék le a raktárt, és hagyják el a bázist. Hozzátette: értesüléseik szerint a bázison jelenleg két ukrán tiszt tartózkodik, akik a fegyvereket őrzik.

 • Jagland és Kurz tárgyalnak az új ukrán vezetéssel

  március 10.hétfő 10:45

  Az új ukrán vezetés tagjaival tárgyal a jogállamisággal, valamint az emberi- és kisebbségi jogok védelmével kapcsolatos kérdésekről Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára és a szervezet elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere, Sebastian Kurz hétfőn Kijevben.

  Az ET képviselői a nap folyamán találkoznak Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfővel, Arszenyij Jacenyuk ügyvezető kormányfővel, Andrij Descsicja külügyminiszterrel és Pavlo Petrenko igazságügyi miniszterrel, akikkel egyebek mellett a kijevi tüntetések során történt emberi jogsértések kivizsgálásáról is egyeztetnek.

   

 • A kínai elnök Obamával és Merkellel is beszélt

  március 10.hétfő 10:33

  Nyugodtságra és visszafogottságra szólított fel Hszi Csin-ping kínai elnök az ukrán válságban, amikor Barack Obama amerikai elnökkel és Angela Merkel német kancellárral is beszélt telefonon. A kínai média beszámolója szerint  Obama helyi idő szerint hétfőn  hívta fel az elnököt. Hszi bonyolultnak nevezte a helyzetet, és úgy vélte, minden fél részéről visszafogottságra van szükség annak érdekében, hogy a válság ne terjedjen tovább.

  A kínai államfő politikai és diplomáciai megoldást sürgetett, és hozzátette, hogy a maga részéről nyitott minden olyan előterjesztésre vagy javaslatra, amely enyhítheti a feszültséget. Azt is kinyilvánította, hogy Peking kapcsolatban kíván maradni az Egyesült Államokkal és más érintettekkel. Hszi Csin-ping és Obama beszélgetése során elhangzott, hogy Kína kész együttműködni az Egyesült Államokkal a nagyhatalmak közti kapcsolatok új modelljének kialakítása érdekében. Ennek fő alapelve egymás alapvető érdekeinek és főbb aggodalmainak kölcsönös tiszteletben tartása, illetve a kölcsönös bizalom erősítése. Hszi közölte, várakozással tekint tervezett őszi találkozója elé Obamával.

 • Elrabolták egy laktanya parancsnokát

  március 10.hétfő 10:17

  Az UNIAN hírügynökség közben arról is hírt adott, hogy a krími Bahcsiszerájban vasárnap délután oroszbarát önkéntesek elrabolták a helyi ukrán laktanya parancsnokát, Volodimir Szadovnyik alezredest. Oroszbarát aktivisták csoportja délután öt óra tájban erőszakkal egy gépkocsiba tuszkolta a laktanyába visszatérő alezredest, és ismeretlen irányba távozott vele.

  A parancsnokot utoljára az Orosz Egység párt bahcsiszeráji irodájában látták, de amikor az ukrán katonák felkeresték a pártirodát, hogy követeljék Szadovnyik elengedését, közölték velük, hogy az alezredes nincs ott – jelentette a Szabadság Rádió (a Szabad Európa ukrán adása) krími katonai forrásokra hivatkozva.

 • A krími parlament nem ismeri el az SZBU vezetőjét

  március 10.hétfő 10:16

  Nem ismeri el a krími parlament Oleh Abszaljamov kinevezését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) krími részlegének élére – jelentette hétfőn az UNIAN hírügynökség a parlament sajtóosztályára hivatkozva.

  "A Krím nem egyszer nyilvánította ki, hogy az újsütetű ukrajnai álhatóságok által alkotmányellenesen elfogadott lépéseknek a Krími Autonóm Köztársaság területén nincsen jogi érvényük. Az úgynevezett "ügyvivő" ukrán elnök, Olekszandr Turcsinov törvényellenesesen járt el, amikor rendelettel kinevezte Abszaljamovot az SZBU krími főosztályának élére"- áll a krími parlament sajtóosztályának közleményében.

 • Aktivistákat hurcoltak el

  március 10.hétfő 06:50

  Ukrajna egységét támogató aktivistákat fogtak el fegyveres önvédelmi csoportok két külön incidensben vasárnap az orosz erők által ellenőrzött Krím félszigeten - közölték kijevi aktivisták, illetve az egyik elhurcolt családja.

  Olekszij Bik, a Glavkom nevű ukrán hírportál újságírója ukrán honlapok szerint elmondta, hogy Armjanszk falu mellett, a félsziget Herszon megye felőli bejáratánál látta, amint húsz fegyveres férfi vett körbe két földre térdepeltetett, összekötött kezű nőt. "A cuccaik szét voltak szórva az úttesten" - tett hozzá a szemtanú Bik, aki szerint a fiatal nőknél egyebek közt a kijevi Európa-barát tüntetéseket támogató matricákat találtak. A fegyveresek haragját külön kivívta az egyik nő karján felfedezett "Égi százak" felirat, amelyet a Majdan tüntetői elleni rendőri megtorlás áldozatainak emlékére tetováltatott magára. A fegyveresek ismeretlen helyre elvitték a feltartóztatott aktivistákat, Katerina Butkót és Olekszandra Rjazancevát.

 • Nácizmus vagy Oroszország

  március 10.hétfő 06:41

  Vasárnapi médiahírek szerint Szimferopol utcáin óriásplakátok tűntek fel, amelyek a helyi lakosságnak azt sugallják, hogy az oroszbarát krími vezetés által március 16-ra kitűzött, a félsziget hovatartozásáról tartandó népszavazáson a "nácizmus" és Oroszország között kell választania. A reklámtáblák egyik felén a Krím horogkereszttel, a másikon orosz nemzeti színekkel jelölt térképe látható, a két változat közötti választás lehetőségére utaló szöveggel.

 • Lekapcsolták az ukrán tévéket a Krímben

  március 10.hétfő 06:38

  Jelenleg az ukrán tévécsatornák közül egyedül a politikailag semleges kijevi Tonis tévé adása fogható az orosz katonák és helyi fegyveresek által múlt héten megszállt Krím félszigeten. Részlegesen leállították a helyi televíziók műsorainak sugárzását is, a kiiktatott ukrajnai csatornákat a félszigeten orosz adók műsorával helyettesítették – adták hírül vasárnap ukrán hírportálok.

  A jelentések szerint a kábelszolgáltatók csomagjaiban a többi között az ukrán Inter TV helyén az orosz NTV Mir, a kijevi 1+1 adóén az orosz állami tévé, az Ukrán Nemzeti Televízióén a Rosszija RTR műsorai nézhetők. További hét országos ukrán tévécsatorna adásait is lekapcsolták.

 • Naponta több száz oroszt nem engednek be

  március 10.hétfő 06:33

  Az ukrán határőrök három és félezer orosz állampolgártól tagadták meg eddig a belépést Ukrajnába, nem kívánatosnak minősítetve tartózkodásukat az ország területén - közölte vasárnap Kijevben Pavlo Sisolin vezérezredes, az Ukrán Állami Határőrszolgálat vezetőjének első helyettese.

  A tábornok az ukrán kormány ülésén elhangzott helyzetismertetésében kiemelte, hogy napi átlagban legalább 500 orosz állampolgárt fordítanak vissza az orosz-ukrán határról. Elmondta, az ukrán határátkelőhelyekről eddig eltanácsolt 3500 orosz között 16 újságíró volt, akiknek az ország területén való tartózkodását nem tartották megengedhetőnek az ukrán hatóságok - adták hírül ukrán hírportálok.

 • Szankciók: Oroszország államosíthat külföldi cégeket

  március 10.hétfő 06:30

  A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint az esetleges kemény gazdasági szankciók nemcsak Oroszországnak árthatnak, hanem Németországnak is. A büntetőintézkedések "súlyos hatást gyakorolhatnak német cégekre és németországi munkahelyekre" - emelte ki Eric Schweitzer, a DIHK elnöke a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva. Hozzátette: a legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a moszkvai vezetés egyszerűen államosít német cégeket.

 • Varga: az ukrán válság csak korlátozottan hat a magyar gazdaságra

  március 10.hétfő 06:26

  Az ukrán válság egyelőre csak korlátozottan hat a magyar gazdaságra, de a kormány figyeli a fejleményeket - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az M1 A lényeg című műsorában.

  Varga Mihály kiemelte: Ukrajna nemcsak szomszédja, hanem fontos gazdasági partnere is Magyarországnak, bár az Európai Unió országaival szorosabbak Magyarország kapcsolatai. Ennek ellenére a kormány figyelemmel kíséri a helyeztet, mivel például az OTP Bank és az Eximbank is jelen van Ukrajnában, valamint fontos élelmiszer- valamint gyógyszeripari kapcsolatai vannak Magyarországnak a szomszédos állammal. "Ha bármi olyan dolog történik, ami a kormányzati lépést szükségessé tenné, akkor haladéktalanul lépni fogunk" - jelezte Varga Mihály. Részletek itt.

   

 • Ukrajna bízik a szabadkereskedelmi megállapodásban

  március 10.hétfő 06:22

  Az ukrán kormány abban bízik, hogy március 17-én vagy 21-én aláírják az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás politikai részét - mondta vasárnap Andrij Descsicja ideiglenes ukrán külügyminiszter az 1+1 helyi televíziónak adott interjújában.

  Az uniós külügyminiszterek tanácsa a tervek szerint március 17-én fog ülésezni, négy nappal később pedig az EU állam- és kormányfői tárgyalnak. A megállapodás politikai részének remélt aláírási dátumát egy héttel azután jelentette be Kijev, hogy az orosz csapatok gyakorlatilag teljesen átvették az ellenőrzést a többségében orosz ajkú Krím félszigeten. 

 • Átvilágító és elszámoltató bizottság jött létre

  március 09.vasárnap 19:37

  Kárpátalján a tüntetők kezdeményezésére létrejött az a bizottság, amely az állami tisztségviselők átvilágítását és elszámoltatását lesz hivatott végezni, tagjait vasárnap mutatták be a közvéleménynek az Ungvár központi terén tartott népgyűlésen. Az utóbbi hónapok ungvári tüntetéseit szervező öt civil szervezet és a Jobboldali Szektor (PSZ) két-két tagot delegált a kárpátaljai átvilágító és elszámoltató bizottságba, amely mindaddig társadalmi alapon működik, amíg az ukrán parlament meg nem hozza az átvilágítási törvényt. A 12 tagú testület hivatalossá válásáig információgyűjtéssel foglalkozik, és értékeli, a közvélemény tájékoztatása céljából, a hatalmi szervekbe történő személyi kinevezéseket – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.
      
  A jelentés szerint a bizottság munkájában csak pártonkívüli személyek vehetnek részt, ha vállalják, hogy egy évig nem indulnak választáson, és nem vállalnak állami tisztséget. A testület működése – alapszabálya szerint – nyitott, átlátható és igazságos lesz.
      
  A bizottság a tervek szerint azokat a helyi önkormányzati, végrehajtó hatalmi és állami vállalati tisztségviselőket számoltatja el, akik 1991 és 2014 között voltak vagy vannak hivatalban. Ha egy adott személyről a testület megállapítja, hogy visszaélt hatalmával, akkor az illetékes hatóságnak le kell váltania, ha önként nem mond le, és öt évig nem tölthet be állami tisztséget.

 • Merkel szerint jogsértő a népszavazás

  március 09.vasárnap 18:00

  Németország szerint a tervezett népszavazás a Krím félsziget hovatartozásáról ellentétes az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal - jelentette ki a német kancellár az orosz államfővel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során.

  A német kormány közleménye szerint Angela Merkel a Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetésben sajnálatát fejezte ki azért, hogy továbbra sem sikerült előrelépni az ukrán válságban közvetítő nemzetközi összekötő csoporttal kapcsolatban.

  angela merkel és vlagyimir putinAngela Merkel és Vlagyimir Putin

 • "Nem lehet megváltoztatni az európai határokat"

  március 09.vasárnap 17:31

  A NATO főtitkára követeli az orosz csapatok visszavonását a Krím félszigetről. Anders Fogh Rasmussen a Bild című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem lehet megváltoztatni az európai határokat. A Bild hétfői számában megjelenő interjúból vasárnap közölt részletek alapján a NATO-főtitkár szokatlanul élesen bírálta Moszkvát a Krím félszigettel kapcsolatos politikája miatt. "Elvárjuk, hogy Oroszország teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, vonja vissza csapatait (a Krímről) és ne ártsa bele magát az Ukrajna más régióiban zajló folyamatokba. A 21. században senkinek sem szabad megpróbálni új határokat húzni Európa térképén" - mondta Anders Fogh Rasmussen.

 • Nekimentek a nacionalisták az UMDP-nek

  március 09.vasárnap 17:27

  Az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) betiltását kéri „ukrán- és népellenes” tevékenység miatt az ukrán főügyészségtől a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Kárpátalja megyei szervezete.

  A pártszervezet az Oleh Mahnickij ukrán főügyésznek írt beadványában közölte, hogy megvizsgálta az UMDP-nek és alapító elnökének, Gajdos Istvánnak az „ukrán nép szabadságért és nemzeti méltóságért vívott küzdelme” idején folytatott tevékenységét, és kéri a párt ukrán- és népellenes tevékenység folytatása címén történő betiltását. Bizonyítékként a dokumentum Gajdosnak a „forradalmi” események során az UMDP nevében tett nyilatkozatait és a hatalompárti tüntetésekre felbérelt zavarkeltőkből verbuvált csoportok szervezésében vállalt tevőleges szerepét említi – adta hírül vasárnap a Novini Zakarpattya című kárpátaljai hírportál.

 • Washington nem fogja elismerni a Krím Oroszországhoz való csatlakozását

  március 09.vasárnap 16:52

  Az Egyesült Államok nem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását, ha a régió lakosai így döntenének a jövő héten megrendezendő népszavazáson - jelentette ki vasárnap Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó. A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország fokozott nemzetközi nyomás alá kerül majd a krími népszavazás eredményeképpen.

 • Árat emel a Gazprom

  március 09.vasárnap 16:13

  A Gazprom valószínűleg a második negyedévben megemeli az Ukrajnának szállított földgáz árát - idézte az Interfax hírügynökség az ukrán energiaügyi miniszter vasárnapi kijelentését.

 • Putyin Merkellel és Cameronnal tárgyalt

  március 09.vasárnap 15:33

  A Krími Autonóm Köztársaság vezetésének döntése a félsziget Oroszországhoz csatlakozásához a nemzetközi jogon alapszik és a terület lakosságának törvényes érdekeit képviseli - közölte az orosz államfő uniós vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetése során, amelyről a Kreml sajtóosztálya vasárnap adott ki tájékoztatót. Vlagyimir Putyin Angela Merkel német kancellárral és David Cameron  brit kormányfővel vitatta meg a Krím félsziget parlamentjében csütörtökön hozott határozatot.

 • Többfrontos támadás

  március 09.vasárnap 15:15

  Meghatározatlan időre beszüntette a Krím félszigetre szóló vonatjegyek elővételi árusítását vasárnap az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica), de az érvényes jeggyel rendelkező utasokat eljuttatja úti céljukba.

  Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes vasárnap bejelentette, hogy a Krím és Oroszország közötti vasúti összeköttetés Ukrajna megkerülésével, az oroszországi Krasznodari területen át is megszervezhető. Mint mondta, arra készülnek, hogy a vonatszerelvényeket kompokkal Kubany-vidékre szállítják. Hozzátette, számítanak arra, hogy felgyorsul a Krímet a Kubany-vidékkel összekötő, a Kercsi-szoroson átívelő híd építése, és a krími lakosok kényelmesen utazhatnak Oroszországba.
      
  Tyemirgalijev azt is közölte, hogy Kijev lekapcsolta az ukrán államkincstár krími részlegének számítógépes rendszerét, és zárolta az autonóm köztársaság számláit.

 • Jacenyuk: Ez a mi földünk!

  március 09.vasárnap 14:39

  Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő a Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulójára összegyűlt tömeg előtt beszélt Kijevben. A kormányfő leszögezte: "Ez a mi földünk, egy talpalatnyi sem fogunk átengedni belőle. Jobb, ha tudja ezt Oroszország és annak elnöke". "Mindent megteszünk, hogy politikai és diplomáciai eszközökkel  rendezzük a válságot" - mondta.

  arszenyij jacenyukArszenyij Jacenyuk

 • Motorosok tüntettek Ungváron

  március 09.vasárnap 14:13

  Kárpátaljai motorosok tüntettek vasárnap Ungváron Ukrajna területi egységének és békéjének megőrzése mellett, és tiltakoztak krími társaik szakadárokat támogató megnyilvánulásai ellen.

  A Kárpátalja különböző részeiből érkezett motorosok a városközpontban lévő Petőfi téren gyülekeztek, majd ukrán nemzeti színű zászlókkal fellobogózott járműveikkel végigvonultak Ungvár főbb útjain. Az akció zárásaként a mintegy félszáz motoros az ungvári temetőben megkoszorúzta a balesetben meghalt társak sírjait.
      
  Olekszandr Szuhan, az ungvári motoros szövetség elnöke a sajtónak elmondta, hogy a felvonulással a kárpátaljai motorosok Ukrajna területi integritása, az ország keleti és nyugati része közötti béke megőrzése melletti kiállásukat demonstrálták.

 • Az ukránok cáfolják a rakéták ellopását

  március 09.vasárnap 13:37

  Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap cáfolta a hírt, amely szerint rakétákat, lőszereket és robbanóanyagot loptak volna el a Lembergben (Lviv) állomásozó légi szállítású ezred raktáraiból.

  A minisztérium közleményben szögezte le: nem felel meg a valóságnak az a közösségi oldalak és egyes médiumok által terjesztett hír, hogy a lembergi 80. számú légi szállítású ezred raktáraiból nagy mennyiségű lőszert, robbanóanyagot és rakétákat loptak el. A védelmi tárca szerint a lopásról szóló híresztelés nem más, mint szemenszedett hazugság – adták hírül ukrán hírportálok.

  A teljes cikk itt olvasható.

 • Orosz katonák elfoglaltak egy ukrán határőrposztot

  március 09.vasárnap 12:19

  Orosz katonák elfoglaltak vasárnap reggel egy ukrán határőrposztot a Krímben, és egymás után építik ki az őrhelyeket a Perekopi-földszorosban - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

  E forrás szerint egy oroszországi katonából álló harminc fős csoport helyi idő szerint reggel hat órakor kerítette hatalmába az őrhelyet Csernomorszkoje faluban. Ugyanez a hírügynökség arról is hírt adott, hogy a Krím félszigetet a szárazfölddel összekötő Perekopi-földszorosban az orosz katonák egymás után alakítják ki a határőrhelyeket.

  Az interfax.ru hírportál vasárnap jelentette: a krími hatóságok a Krímet és Oroszországok közvetlenül összekötő vasútvonalakat akarják kiépíteni oly módon, hogy a sínek a Krím félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoroson keresztül haladjanak, így azok a jövőben elkerülnék az ukrán területet.

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink