Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-02-20 08:32:00

A legdurvább szélsőjobbosok szállták meg a kijevi városházát

Amikor február 17-én a kijevi városi tisztségviselők közel három hónap kényszerű szünet után először léptek irodájukba a városházán, kellemetlen látvány és szagok fogadták őket. Az épületet utoljára a szélsőjobboldali ellenzéki párt, a Szvoboda tagjai tartották megszállva, majd egy napra több rejtélyes csoport is megfordult az épületben. Állítólag telefújták náci szimbólumokkal.

Az előcsarnokban csillogó karácsonyi díszbe vont szögesdrót állt, a lépcsőház falait ilyen és ehhez hasonló kormányellenes poszterek és szlogenek borították: „kifelé a banditákkal”. A harmadik emeleten testszag, rohadó étel bűze és áporodott dohányfüst terjengett. A takarító személyzet egész délelőtt dolgozott, és a szemeteszsákok szendvicsmaradékkal, sörösüvegekkel, ágyneművel, törött bútordarabokkal, gázálarcokkal és csáklyázáshoz használatos kisméretű horgonyokkal teltek meg. Egy első emeleti szoba vizelettől bűzlött. A harmadik emeleti folyosót nehéz gázolajszag ülte meg, és két szélesre tárt ablak sem volt elég a bűz kiszellőztetéséhez. Az egyik szobában az asztalt cigarettahamu és gázolaj borította, rajta két üzemanyaggal megtöltött műanyag palackkal.

Egy nevét nem közlő középkorú hölgy, aki magát a város elektronikai biztonsági osztályvezetőjének mondta, lázasan kutatta át irodáját, hogy mindene meg van-e. „Elvitték a számítógépet, a monitort, és még a kávéfőzőmet is” – összegezte az osztályvezetőnő a keresés eredményét a tüntetésekről percről percre beszámoló Kijev Post (KyivPost) munkatársával. A kormányellenes demonstrálók közel három hónapig tartották megszállva  az épületet. „Sok merevlemezt és szervert elvittek az épületből, ami pedig itt maradt, az tönkre lett téve” – tette hozzá.

Anna Kibovszka, a kijevi önkormányzati hivatal sajtótitkára az épület egyik gondnokával végigvezette az újságírókat a városházán, és megmutatta nekik a vandalizmus és a pusztítás nyomait a folyosókon, az irodákban, a büfében és a konyhában.

A pincébe érve az újságírócsoport kísérői közölték: a tüntetők gázolajat és Molotov-koktélokat tároltak a fagyasztóban és a raktárakban. Ugyanakkor a falra fújt náci szimbólumokon kívül nem látható a tüntetők tevékenységének bizonyítéka.

Vologyimir Makejenkó kijevi polgármester és elnökjelölt az Interfax-Ukraine hírügynökséggel közölte: 2-3 napba fog kerülni, amíg a városvezetés működése visszatér a „normális kerékvágásba” – már ha nem forgatják fel teljesen a várost  a kormánypárti fegyveresek és a rezsim ellen küzdő tüntetők, forradalmárok.

Nem egyértelmű, hogy pontosan ki felel a lopásokért és a városháza beszennyezéséért, mivel a legtöbb tüntetőcsoport közlése szerint az épület február 16-i távozásukkor, még nem így nézett ki. Azt azonban nagyon nehéz kideríteni, hogy a Függetlenség tere (Majdan) tüntetőcsoportjai közül ki felelős a vandalizmusért.

December nagy részében az épületet az UDAR és a Szvoboda pártok tartották elfoglalva. Az UDAR azonban januárban elhagyta, és a nacionalista Szvoboda csoport vette át az épületet. Február 16-án a Szvoboda tagjai hagyták el utolsóként a városházát, amikor Ruszlan Andrejko, az épületfoglalók vezetője átadta a városházát Svájc kijevi nagykövetének Christian Schoenenbergernek és Makejenkónak, Kijev polgármesterének.

A Szvoboda párt tagjai továbbra is egész nap akadályozták az épületbe való bejutást. Ihor Svajka, a Szvoboda párt parlamenti tagja közölte: az épület 16-án történt átadása után a párt tagjai csak a terület körül őrködtek, és állítása szerint Makejenkótól kellene kérdezni, hogy mi történt az épületen belül.

Makejenkó azonban február 17-én a Kijev Posttal közölte: nincs ideje a helyzet kommentálására. Schoenenbergerrel pedig egész nap nem sikerült kapcsolatba lépni.

A szvobodás Svajka közölte: amíg az épületet a Szvoboda tartotta elfoglalva, a párt aktivistái csak az első és második emeleten jártak. A közleményt más csoportok tagjai is megerősítették.

A Szvoboda addig tartotta megszállva az épületet, amíg az ügyészek a fogva tartott több mint 2000 tüntetőt szabadon nem engedték.

Február 16-án éjszaka arcukat maszkkal eltakaró, zöld és fekete katonai felszerelést – sisakot és golyóálló mellényt – viselő csoport tagjai léptek az épületbe, miután összetűzésbe kerültek a Szvobodával és a tüntetések önvédelmi csoportjaival – közölte a Liga.net. A hírforrás szerint a csoport egészen reggelig az épületben maradt, és nem tudni pontosan, mikor távozott.

Galéria: folyamatosan nő a halottak száma Kijevben További képek

 A Vesztyi (Hírek) újságnak nyilatkozó, magát a „Narnia harcosai” néven azonosító csoport régebben csak ritkán került említésre. Helyi médiajelentések szerint a magukat „Vikingeknek” nevező csoport szintén az épületben tartózkodott azon az éjszakán. A Kijev Post hajnali kettő körül – amikor a Szvoboda tagjai már hivatalosan távoztak – szintén látta ezeket a férfiakat az épületben. A férfiak közül ketten, egy február 16-án, a Vesztyiben megjelent fotón náci tisztelgéssel pózolnak.

A fényképen látható férfiak láthatóan ugyanazok, akiket február 16-án kapott lencsevégre a Kijev Post, miközben három rendőrt üldöztek és vertek. Leütötték a rendőröket, akiket végül a tüntetők önvédelmi csoportja mentett ki.

Tüntetők szerint a Narnia kapcsolatban áll a Szvobodával. Egyikük Olekszandr Danyliuk, a januárban több kormányépületet megszálló Szpilna Szprava nevű szélsőséges csoport vezetője.

A Volyn Post szerint a Narnia „azért lett létrehozva, hogy fizikailag konfrontáljon a rendőrökkel és a kormánypárti bérgyilkosokkal”, és a tüntetés résztvevői között ez a legfelkészültebb harci egység.

A csoportot mintegy 50 gázálarcokkal, pajzsokkal, sisakokkal és páncélöltözettel ellátott szélsőjobboldali futballhuligán alkotja – közölte a Volyn Post.

Az ukrán helyzetről szóló, percről percre frissülő tudósításunkat itt olvashatja.

atv.hu / Kijev Post

Ajánlom

További külföldi híreink