Nagyvilág

Hága nem indít automatikus vizsgálatot Janukovics ellen - percről percre

Nem tágítanak a tüntetők Ungváron
február. 26. szerda 9:52

Nem készülnek a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elhagyására az épületet egy hete ellenőrzésük alatt tartó tüntetők Ungváron.  A tiltakozók múlt szerdán békésen foglalták el a kormányzati épületet, és irányító törzset állítottak fel benne. A hivatal jelenleg rendben működik, munkatársai számára lehetővé tették mindennapi feladataik zavartalan ellátását – adta hírül szerdán a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Kijev felújítaná a párbeszédet Moszkvával
február. 26. szerda 9:08

Ukrajna új vezetése hitet tesz a jószomszédi kapcsolatok mellett Oroszországgal és kész az átfogó párbeszéd felújítására Moszkvával az ország új kormányának megalakulását követően - hangsúlyozta a kijevi külügyminisztérium kedden éjszaka közzétett nyilatkozatában. 

Az ukrán tárca honlapján megjelent dokumentumban megerősítik elkötelezettségüket "az új, valóban egyenjogú és jószomszédi alapokon nyugvó ukrán-orosz kapcsolatok" mellett. Az új kabinet megalakítását követően az ukrán fél kész a mindenre kiterjedő kétoldalú dialógus haladéktalan felújítására az ukrán-orosz államközi bizottság intézményeinek keretén belül.

IMF-küldöttség készül Ukrajnába
február. 26. szerda 7:27

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hamarosan küldöttséget meneszt Ukrajnába, hogy felmérje a gazdaság állapotát - jelentette be Christine Lagarde vezérigazgató kedden.

Hozzátette, hogy pénzügyi támogatásról az IMF viszont csak akkor dönthet, ha azért a tagállamok törvényes hatóságai folyamodnak. Ukrajna esetében is először ki kell jelölni az új kormányzatot ahhoz, hogy tárgyalásba lehessen bocsátkozni az országgal a tényleges anyagi segítségről. 

A valutaalap pénzügyi hozzájárulását az elemzők szinte elengedhetetlennek tartják a kelet-európai ország számára, amelynek államkincstára jelentős nehézségekkel küzd. Ukrajnának az új vezetés szerint 35 milliárd dollár külső segítségre volna szüksége.

EU-integrációval is megmaradhat az orosz kapcsolat
február. 26. szerda 6:50

Oroszországgal kapcsolatban a szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok az ukrán válságot nem tekinti kétpólusú ügynek. Carney szerint az ukránok az elmúlt hetekben-hónapokban világosan kifejezték, hogy nagyobb mértékű európai integrációt szeretnének. "Ha pedig ez az, amit szeretnének, ...egyetlen állam vagy más entitás sem tagadhatja meg tőlük ezt a lehetőséget" - mondta a szóvivő.

"De ez nem áll ellentmondásban azzal az állítással, hogy Ukrajna további integrálódást érhet el Európával, ami az ukránok kívánsága, miközben megtartja szoros, történelmi és gazdasági kötődését Oroszországhoz. Úgy gondoljuk, hogy mindkét dolog lehetséges, és mindkettő tükrözi Ukrajna történetét és Ukrajna népének mai kívánságait" - tette hozzá.

A szóvivő kifejezte az Egyesült Államok vezetésének azon meggyőződését, miszerint Európának, Ukrajnának és Oroszországnak is osztania kell azt a nézetet, hogy meg kell őrizni Ukrajna függetlenségét, területi épségét és egységét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben az elmúlt napokban jelentős többséggel elfogadott döntések "(Viktor) Janukovics elnök pártja képviselőinek szavazatait is magukban foglalták", ami Carney szavai szerint "nem jelentéktelen fejlemény".

USA: többpárti, technokrata kormány kell
február. 26. szerda 6:49

Az Egyesült Államok úgy gondolja, az Európai Uniónak és Oroszországnak is az érdeke, hogy Ukrajnában csillapodjon az erőszak, helyreálljon a stabilitás, lépések történjenek egy egységkormány létrehozásra, és előre hozott választást tartsanak - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Carney szerint az átmeneti ukrán kormánynak többpártinak és technokratának kell lennie, amely az ukrán társadalom minden szegmensét képviseli. Mint mondta, az országban szabad és tisztességes választást kell tartani, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnának olyan kormánya legyen, amely széleskörűen tükrözi a lakosság akaratát.

Ezzel egy időben a szóvivő szerint lépéseket kell tenni "annak biztosítására, hogy stabilitás a gazdasági része is megvalósuljon". Mint mondta, az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt megvizsgálja, hogyan lehetne kiegészíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezzel kapcsolatos potenciális erőfeszítéseit.

Forródrót az elszámoltatásért
február. 26. szerda 6:48

Három telefonszámból és egy e-mail címből álló forródrótot létesített kedden Kárpátalján a Jobboldali Szektor a lakosság számára, amelyen egyebek mellett a megbukott ukrán hatalom híveinek elszámoltatásával kapcsolatban tehetők bejelentések.

A Jobboldali Szektort Kárpátalján képviselő Karpatszka Szics nevű szervezet közlése szerint a forródrót létrehozására azért volt szükség, mert "forradalmi törzséhez" sok állampolgári bejelentés érkezik. A vonalakon mozgósítási ügyeket és segítségnyújtási kérdéseket illetően is lehet érdeklődni – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

Károsnak ítélték Gajdos István megnyilvánulásait
február. 26. szerda 6:40

Nem fogadott el határozatot Gajdos Istvánnal, az parlament képviselőjével kapcsolatban hétfői rendkívüli ülésén a beregszászi városi tanács (közgyűlés), csak egy képviselői beadvány tudomásul vételéről volt szó – közölte kedden Facebook oldalán Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

Horkay Sámuel az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a beregszászi városi tanács rendkívüli ülésén határozatképes számban jelen lévő képviselők mindegyike megszavazta az általa előterjesztett dokumentumot, amely erkölcstelennek és Beregszász város, valamint a kárpátaljai magyarság számára károsnak ítélte Gajdos István volt hatalompárti képviselő megnyilvánulásait.

"A válságnak nem kellene szembefordítania Amerikát és Oroszországot"
február. 26. szerda 6:36

Az Ukrajnai válságnak nem kellene szembefordítania az Egyesült Államokat és Oroszországot - jelentette ki kedden Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter. "Ez nem egy nulla végösszegű játék, amelyben a Nyugat játszik a Kelet ellen, ennek nem így kellene lennie" - mondta Kerry, aki a brit diplomácia vezetőjével, William Hague-gel együtt válaszolt újságírói kérdésekre.

Kerry és Hague vitatta azt az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kialakult értelmezést, amely szerint az egyik befolyási övezet a másik rovására terjeszkedik. Az amerikai külügyminiszter szerint nem az Egyesült Államoknak, Oroszországnak vagy másoknak, hanem maguknak az ukránoknak kell dönteniük saját jövőjük felől.

Visszaállítják a nyelvtörvényt
február. 26. szerda 6:25

Az ukrán parlament hamarosan a kisebbségek számára kedvezően módosított formában állítja vissza a napokban hatályon kívül helyezett nyelvtörvényt - közölte kedden Facebook oldalán Valerij Packan Klicsko-párti kárpátaljai képviselő, az ukrán parlament emberjogi és nemzetiségi kisebbségi bizottságának elnöke.

A honatya szerint a nyelvtörvény visszavonása aggodalmat keltett az Ukrajna különböző részeiben élő nemzetiségek körében, amelyek elbizonytalanodtak, hogy nem zárják-e be az anyanyelvükön oktató iskolákat, megjelenhetnek-e az újságjaik.

Egy napig beszélj oroszul!
február. 26. szerda 6:13

Lembergben (Lviv) akció szerveződik, hogy a kisebbségbarát ukrajnai nyelvtörvény visszavonása miatt szerdán oroszul beszéljenek a nyugat-ukrajnai város lakói, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszokkal való szolidaritás jeléül. Az Egy napig beszélj oroszul! elnevezésű akciót lembergi aktivisták szervezik közösségi oldalakon.

Felhívásuk szerint a jelenlegi helyzetben nem a nyelv ügye a legfontosabb, Lemberg mindenekelőtt előre hozott parlamenti választást szeretne, s nem a nyelvi és nemzetiségi kérdésekkel való manipulációt – adta hírül kedden a zaxid.net internetes hírportál.