Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-02-24 06:36:00

Hága nem indít automatikus vizsgálatot Janukovics ellen - percről percre

Folyamatosan frissülő hírek!

Az Egyesült Államok többpárti, technokrata kormány felállítását szorgalmazza. A Fehér Ház szóvivője finoman utalt rá, hogy Ukrajna közeledését az unióhoz Oroszország sem akadályozhatja meg. Az IMF közben már készíti a küldöttségét Ukrajnába.

 • Nem tágítanak a tüntetők Ungváron

  február 26.szerda 09:52

  Nem készülnek a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elhagyására az épületet egy hete ellenőrzésük alatt tartó tüntetők Ungváron.  A tiltakozók múlt szerdán békésen foglalták el a kormányzati épületet, és irányító törzset állítottak fel benne. A hivatal jelenleg rendben működik, munkatársai számára lehetővé tették mindennapi feladataik zavartalan ellátását – adta hírül szerdán a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

 • Kijev felújítaná a párbeszédet Moszkvával

  február 26.szerda 09:08

  Ukrajna új vezetése hitet tesz a jószomszédi kapcsolatok mellett Oroszországgal és kész az átfogó párbeszéd felújítására Moszkvával az ország új kormányának megalakulását követően - hangsúlyozta a kijevi külügyminisztérium kedden éjszaka közzétett nyilatkozatában. 

  Az ukrán tárca honlapján megjelent dokumentumban megerősítik elkötelezettségüket "az új, valóban egyenjogú és jószomszédi alapokon nyugvó ukrán-orosz kapcsolatok" mellett. Az új kabinet megalakítását követően az ukrán fél kész a mindenre kiterjedő kétoldalú dialógus haladéktalan felújítására az ukrán-orosz államközi bizottság intézményeinek keretén belül.

 • IMF-küldöttség készül Ukrajnába

  február 26.szerda 07:27

  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hamarosan küldöttséget meneszt Ukrajnába, hogy felmérje a gazdaság állapotát - jelentette be Christine Lagarde vezérigazgató kedden.

  Hozzátette, hogy pénzügyi támogatásról az IMF viszont csak akkor dönthet, ha azért a tagállamok törvényes hatóságai folyamodnak. Ukrajna esetében is először ki kell jelölni az új kormányzatot ahhoz, hogy tárgyalásba lehessen bocsátkozni az országgal a tényleges anyagi segítségről. 

  A valutaalap pénzügyi hozzájárulását az elemzők szinte elengedhetetlennek tartják a kelet-európai ország számára, amelynek államkincstára jelentős nehézségekkel küzd. Ukrajnának az új vezetés szerint 35 milliárd dollár külső segítségre volna szüksége.

 • EU-integrációval is megmaradhat az orosz kapcsolat

  február 26.szerda 06:50

  Oroszországgal kapcsolatban a szóvivő kijelentette, hogy az Egyesült Államok az ukrán válságot nem tekinti kétpólusú ügynek. Carney szerint az ukránok az elmúlt hetekben-hónapokban világosan kifejezték, hogy nagyobb mértékű európai integrációt szeretnének. "Ha pedig ez az, amit szeretnének, ...egyetlen állam vagy más entitás sem tagadhatja meg tőlük ezt a lehetőséget" - mondta a szóvivő.

  "De ez nem áll ellentmondásban azzal az állítással, hogy Ukrajna további integrálódást érhet el Európával, ami az ukránok kívánsága, miközben megtartja szoros, történelmi és gazdasági kötődését Oroszországhoz. Úgy gondoljuk, hogy mindkét dolog lehetséges, és mindkettő tükrözi Ukrajna történetét és Ukrajna népének mai kívánságait" - tette hozzá.

  A szóvivő kifejezte az Egyesült Államok vezetésének azon meggyőződését, miszerint Európának, Ukrajnának és Oroszországnak is osztania kell azt a nézetet, hogy meg kell őrizni Ukrajna függetlenségét, területi épségét és egységét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben az elmúlt napokban jelentős többséggel elfogadott döntések "(Viktor) Janukovics elnök pártja képviselőinek szavazatait is magukban foglalták", ami Carney szavai szerint "nem jelentéktelen fejlemény".

 • USA: többpárti, technokrata kormány kell

  február 26.szerda 06:49

  Az Egyesült Államok úgy gondolja, az Európai Uniónak és Oroszországnak is az érdeke, hogy Ukrajnában csillapodjon az erőszak, helyreálljon a stabilitás, lépések történjenek egy egységkormány létrehozásra, és előre hozott választást tartsanak - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

  Carney szerint az átmeneti ukrán kormánynak többpártinak és technokratának kell lennie, amely az ukrán társadalom minden szegmensét képviseli. Mint mondta, az országban szabad és tisztességes választást kell tartani, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnának olyan kormánya legyen, amely széleskörűen tükrözi a lakosság akaratát.

  Ezzel egy időben a szóvivő szerint lépéseket kell tenni "annak biztosítására, hogy stabilitás a gazdasági része is megvalósuljon". Mint mondta, az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt megvizsgálja, hogyan lehetne kiegészíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezzel kapcsolatos potenciális erőfeszítéseit.

 • Forródrót az elszámoltatásért

  február 26.szerda 06:48

  Három telefonszámból és egy e-mail címből álló forródrótot létesített kedden Kárpátalján a Jobboldali Szektor a lakosság számára, amelyen egyebek mellett a megbukott ukrán hatalom híveinek elszámoltatásával kapcsolatban tehetők bejelentések.

  A Jobboldali Szektort Kárpátalján képviselő Karpatszka Szics nevű szervezet közlése szerint a forródrót létrehozására azért volt szükség, mert "forradalmi törzséhez" sok állampolgári bejelentés érkezik. A vonalakon mozgósítási ügyeket és segítségnyújtási kérdéseket illetően is lehet érdeklődni – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

 • Károsnak ítélték Gajdos István megnyilvánulásait

  február 26.szerda 06:40

  Nem fogadott el határozatot Gajdos Istvánnal, az parlament képviselőjével kapcsolatban hétfői rendkívüli ülésén a beregszászi városi tanács (közgyűlés), csak egy képviselői beadvány tudomásul vételéről volt szó – közölte kedden Facebook oldalán Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

  Horkay Sámuel az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a beregszászi városi tanács rendkívüli ülésén határozatképes számban jelen lévő képviselők mindegyike megszavazta az általa előterjesztett dokumentumot, amely erkölcstelennek és Beregszász város, valamint a kárpátaljai magyarság számára károsnak ítélte Gajdos István volt hatalompárti képviselő megnyilvánulásait.

 • "A válságnak nem kellene szembefordítania Amerikát és Oroszországot"

  február 26.szerda 06:36

  Az Ukrajnai válságnak nem kellene szembefordítania az Egyesült Államokat és Oroszországot - jelentette ki kedden Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter. "Ez nem egy nulla végösszegű játék, amelyben a Nyugat játszik a Kelet ellen, ennek nem így kellene lennie" - mondta Kerry, aki a brit diplomácia vezetőjével, William Hague-gel együtt válaszolt újságírói kérdésekre.

  Kerry és Hague vitatta azt az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kialakult értelmezést, amely szerint az egyik befolyási övezet a másik rovására terjeszkedik. Az amerikai külügyminiszter szerint nem az Egyesült Államoknak, Oroszországnak vagy másoknak, hanem maguknak az ukránoknak kell dönteniük saját jövőjük felől.

 • Visszaállítják a nyelvtörvényt

  február 26.szerda 06:25

  Az ukrán parlament hamarosan a kisebbségek számára kedvezően módosított formában állítja vissza a napokban hatályon kívül helyezett nyelvtörvényt - közölte kedden Facebook oldalán Valerij Packan Klicsko-párti kárpátaljai képviselő, az ukrán parlament emberjogi és nemzetiségi kisebbségi bizottságának elnöke.

  A honatya szerint a nyelvtörvény visszavonása aggodalmat keltett az Ukrajna különböző részeiben élő nemzetiségek körében, amelyek elbizonytalanodtak, hogy nem zárják-e be az anyanyelvükön oktató iskolákat, megjelenhetnek-e az újságjaik.

 • Egy napig beszélj oroszul!

  február 26.szerda 06:13

  Lembergben (Lviv) akció szerveződik, hogy a kisebbségbarát ukrajnai nyelvtörvény visszavonása miatt szerdán oroszul beszéljenek a nyugat-ukrajnai város lakói, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszokkal való szolidaritás jeléül. Az Egy napig beszélj oroszul! elnevezésű akciót lembergi aktivisták szervezik közösségi oldalakon.

  Felhívásuk szerint a jelenlegi helyzetben nem a nyelv ügye a legfontosabb, Lemberg mindenekelőtt előre hozott parlamenti választást szeretne, s nem a nyelvi és nemzetiségi kérdésekkel való manipulációt – adta hírül kedden a zaxid.net internetes hírportál.

 • Páncélozott járművek vonultak be Szevasztopolba

  február 25.kedd 21:48

  Két páncélozott jármű vonult be kedden az Ukrajna keleti részén fekvő Szevasztopolba, ahol mintegy ötszáz tüntető követeli, hogy nevezzenek ki polgármesterré egy orosz üzletembert. Az egyik jármű az orosz fekete-tengeri flotta vezérkarának bázisán, a másik a Moszkva Ház nevű, egy kereskedelmi képviseletnek otthont adó épület udvarán állomásozik a belvárosban - erősítette meg az AFP francia hírügynökség munkatársa.

 • Hága nem indít automatikus vizsgálatot

  február 25.kedd 21:04

  A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nem indít automatikusan vizsgálatot Janukovics és más ukrán vezetők ellen, hiába határozott kedden az ukrán parlament erről. Az eljárást egy ország, ez esetben Ukrajna nem kezdeményezheti, csak a bíróság főügyésze.

 • Nem lesz Depeche Mode koncert

  február 25.kedd 19:49

  Biztonsági aggályok miatt lefújta szerdára tervezett kijevi koncertjét a Depeche Mode brit zenekar.

 • Moszkva aggódik az Ukrajnában élő és dolgozó orosz állampolgárok biztonságáért

  február 25.kedd 19:45

  Erre kedden a külügyminisztériumban figyelmeztették az ukrán nagykövetet. A tárca közleménye szerint Lavrov mély aggodalmának adott hangot "a szélsőjobboldali nacionalista szervezetek alkotmányellenes cselekedeti" miatt kialakult helyzettel kapcsolatban. Szerinte ezek az erők ásták alá a múlt pénteken Kijevben megkötött válságrendezési megállapodás végrehajtását és veszélyeztetik Ukrajnában a polgári megbékélést.

 • "Ukrajnában van. Tudom"

  február 25.kedd 18:21

  Jelentette ki Janukovics tanácsadója, Anna Herman. Többet azonban nem hajlandó elárulni az újságíróknak. "Önök keresik, nem én" - veti oda nekik.

 • 35 milliárd

  február 25.kedd 18:09

  Támogatná egy nemzetközi donorkonferencia összehívását Ukrajna számára Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja - közölte a biztos keddi sajtótájékoztatóján Strasbourgban, az Európai Parlamentben.

  Egy ilyen rendezvény lehetővé tenné, hogy az uniós tagállamok és más országok is jelentős segítséget tartalmazó csomagot állítsanak össze Kijev számára, ahol az új vezetés sürgeti egy ilyen konferencia megrendezését, és azt állítja, Ukrajnának 35 milliárd dollár külső segítségre volna szüksége.

 • Csütörtökön lehet új kormánya Ukrajnának

  február 25.kedd 17:39

  Az ukrán parlament kedd helyett csütörtökre halasztotta az új kormány megalakításának várható időpontját - jelentette be Olekszandr Turcsinov házelnök, aki ideiglenesen az államfői feladatokat is ellátja.

 • Az USA nem akar Ukrajnában focizni

  február 25.kedd 17:37

  A feszült ukrán helyzet miatt Harkivból Ciprusra helyezték át a jövő szerdai Ukrajna-Egyesült Államok barátságos labdarúgó-mérkőzést. Az ukrán szövetség hangsúlyozta, hogy az amerikaiak kérésére változtattak a helyszínen. A vendégek azt szerették volna elérni, hogy Ukrajnán kívül rendezzék meg a találkozót.

 • 30 milliárd

  február 25.kedd 17:23

  Ukrajnának rövid távon is 30 milliárd dollárig terjedő külső finanszírozási segítségre lehet szüksége, és ennek kétharmadát valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítja - jósolták keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 • Moszkva: Ukrajna csődje várható

  február 25.kedd 17:20

  Moszkva nem akar csődeljárást kezdeményezni Ukrajna ellen, de a szomszédos ország csődjét nagyon valószínűnek tartja - jelentette ki az orosz pénzügyminiszter-helyettes kedden.

 • Jacenyuk: nem tűrjük ha nyomást gyakorolnak az országra

  február 25.kedd 17:18

  Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője a Krím félszigettel összefüggésben kedden emlékeztetett arra, hogy Moszkva nemzetközi szinten kötelezte el magát Ukrajna területi egységének szavatolására.

  A politikus Kijevben újságírók előtt hangsúlyozta, hogy "Ukrajnában nem tűrik el a szeparatista törekvéseket és a nyomásgyakorlást az országra". A napokban a Krím félszigeti Szevasztopolban történtek kapcsán kijelentette, hogy az ottani helyzet "nagyon súlyos". "Felszólítjuk orosz partnereinket, hogy ébredjenek tudatára felelősségüknek" - hangoztatta.

 • Klicsko elnök lenne

  február 25.kedd 15:35

  Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki politikus megerősítette kedden, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson.

 • Rálőttek Janukovics elnöki hivatalának vezetőjére

  február 25.kedd 15:33

  Ismeretlen körülmények között lábon lőtték Andrij Kljujevet, az elmenekült és leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök hivatalának vezetőjét - közölte szóvivője kedden.

  Artem Petrenko szóvivő közlése szerint egy "megbízható forrás" azt mondta neki, hogy Kljujevre kétszer is rálőttek és megsebesült, de élete nincs veszélyben.

  Petrenko telefonon azt mondta, hogy Kjujevvel közvetlenül nem tudott beszélni, és nem tudja, hol van jelenleg az elnöki adminisztráció volt vezetője.

  Azt sem tudja, tette hozzá, hogy Kjujev a Kijevből pénteken elmenekült, tömeggyilkossággal vádolt Viktor Janukovics elnökkel volt-e, amikor rálőttek.

 • Az USA dugta el Janukovicsot?

  február 25.kedd 14:32

  A Rosszijszkaja Gazeta kedden a "Hol van Janukovics" címmel jelentetett meg cikket. A lap felveti, hogy akár az amerikaiak is elrejthették, mert ők ügyesen "tüntetik el a nyomokat".

  Sok ország titkosszolgálata, politikusa és szakértője töri a fejét, hol lehet most Viktor Janukovics, Ukrajna megbuktatott vezetője - írja cikkében az Rosszijszkaja Gazeta, amely már a cikk legelején leszögezi: Janukovics "nem válhatott köddé". "És itt felmerül a kérdés: mi van, ha azok rejtették el, akik nagyon ügyesek a nyomok eltüntetésében. Az amerikaiak".

 • Ashton nemzetközi támogatást ígért

  február 25.kedd 12:49

  Nemzetközi támogatást ígért Ukrajnának az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Kijevben, Oroszországot pedig arra kérte, hogy engedje Ukrajnát haladni azon az úton, amelyet választ. Catherine Ashton azután nyilatkozott a sajtónak, hogy találkozott az ukrán ideiglenes hatóságok képviselőivel.

  Kijelentette: az EU megérti, hogy Ukrajna és Oroszország között szoros kapcsolatokra van szükség, de egyúttal úgy véli, hogy határozott üzenetet kell küldeni Ukrajna területi egységéről.

  Ashton "szilárd támogatásáról" biztosította Ukrajna új vezetőit, egyúttal szorgalmazta, hogy "befogadó jellegű kormányt" alakítsanak. Sürgette, hogy Kijev mielőbb dolgozzon ki egy reformprogramot annak érdekében, hogy a Nyugat dönthessen az ukrán gazdaságnak nyújtandó pénzügyi támogatásról.

 • Ezer diák tüntetett Ungváron

  február 25.kedd 12:45

  Dulakodás tört ki a tüntető diákok közt Kárpátalja legnagyobb és legrégibb felsőoktatási intézménye, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) rektori hivatalának épületében, ahol az intézmény tudományos tanácsa Fegyir Vascsuk rektor leváltásáról döntött. Az egyetem vezetőjének távozását hónapok óta követelte a diákok nagy része, szerintük ugyanis a rektor intézményesítette a korrupciót az egyetemen, ahol a szigorlatokért és vizsgákért – tanulmányi előmeneteltől függetlenül – mindenkinek csúszópénzt kell fizetnie.

  A diákok kisebb – az ellentábor szerint lefizetett – része Vascsuk maradását követelte. A tudományos tanács azzal a javaslattal állt a lázongó diákok elé, hogy az új rektor megválasztásáig Fegyir Sandor, a turisztikai tanszék ismert vezetője irányítsa az UNE-t. A hírre az egyetemisták ellene kezdtek tüntetni, mert szerintük Sandor szorosan együttműködött a Janukovics-rezsimmel. Összesen közel ezer diák tüntetett.

 • Közös nyilatkozatot fogadtak el a V4-ek

  február 25.kedd 12:12

  Közös nyilatkozatot fogadtak el az ukrán válsággal kapcsolatban a visegrádi országok (V4) belügyminiszterei kedden Budapesten. A miniszterek a dokumentum szerint megerősítik a koordinációt, felkészülve arra az esetre, ha Ukrajnából tömeges beáramlás indulna. Pintér Sándor magyar belügyminiszter a lengyel, a szlovák és a cseh kormány képviselőjével tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország - ugyanúgy, mint Lengyelország és Szlovákia - kész a határ menti feladatok elvégzésére. A magyar határőrség, a rendőrség a határátkelőhelyek, a határok biztonságát garantálja, és amennyiben menekülthullám érkezik, az ország kész a menekültek elhelyezésére, szükség esetén orvosi ellátására - hangsúlyozta.

 • Leváltották Kárpátalja rendőrparancsnokát

  február 25.kedd 12:02

  Leváltotta tisztségéből hétfőn Vaszil Varcabát, a Kárpátalja megyei rendőrség parancsnokát - több más ukrajnai megye rendőrfőnökével együtt - Arszen Avakov megbízott ukrán belügyminiszter.

  A kárpátaljai volt ellenzéki sajtó elismerően ír arról, ahogyan Varcaba tábornok a három hónapja tartó ungvári hatalomellenes tüntetéseket kezelte. Kárpátalján a rendőrség nem alkalmazott erőszakot a tiltakozó megmozdulások résztvevőivel szemben, senkit nem vett őrizetbe, és egyetlen aktivista ellen sem indított eljárást.

  A főparancsnok többször is találkozott a tüntetőkkel, s a kárpátaljai rendőrök a múlt héten az ő vezetésével álltak át a tüntetők oldalára. Varcaba ugyanakkor 2004-ben negatív szerepet játszott a botrányos munkácsi polgármester-választás és a ukrán elnökválasztás során, majd az azt követő narancsos forradalom idején is, amikor Kárpátalján rendőri közreműködéssel parlamenti képviselőket, ellenzéki aktivistákat és szavazókat vertek meg, az utcákon és a szavazóhelyiségekben pedig felbérelt huligánok randalíroztak.

 • Lavrov: a parlament megsértette a megállapodást

  február 25.kedd 11:38

  Korai előre hozott elnökválasztást tartani májusban Ukrajnában, mert ez ellentmond a múlt pénteki kijevi megállapodásnak - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden, miután luxemburgi kollégájával tárgyalt Moszkvában.

  Az orosz diplomácia vezetője ismét azt hangoztatta, hogy az ukrán parlament múlt szombaton megsértette az ellenzék és Viktor Janukovics előző nap aláírt egyezségét, és nem várta meg hogy az (időközben a törvényhozás által leváltott) ukrán elnök aláírja (és ezzel újra hatályba helyezze) a 2004-es ukrán alkotmányt.

 • Eltávolították Janukovics portréit

  február 25.kedd 10:59

  A parlament kedden határozatot fogadott el, amelyben Turcsinovot, mint ideiglenes államfőt törvények aláírásának jogával ruházta fel. Az ukrán jogszabályok szerint a parlament által elfogadott törvényeket az elnöknek alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba léphessenek. A nap folyamán az elnöki hivatalból eltávolították a hatalmától megfosztott Viktor Janukovics volt elnök összes portréját, a parlament kupolájának tetejéről pedig leszedték az ötágú szovjet csillagot.

 • Megkeződött az elnökválasztási kampány

  február 25.kedd 10:58

  Megkezdődött kedden az elnökválasztási kampány, miután a múlt héten a parlament határozatot hozott, amelyben május 25-re írta ki a választást. A jogszabályok értelmében keddtől el lehet kezdeni a jelöltek bejegyeztetését, ami egészen március 30-ig megtehető. Jelöltet állíthatnak bejegyzett pártok, illetve egyéni jelöltek is ringbe szállhatnak az államfői posztért.

  Április 4-ig kell a jelölteknek minden olyan dokumentumot átadnia a központi választási bizottságnak, amely alapján indulhat a választásokon. A szabályok szerint a jelöltnek 2,5 millió hrvinyát, azaz mintegy 65 millió forintot kell letétbe helyeznie. Az államfői teendők ellátásával ideiglenesen megbízott Olekszandr Turcsinov házelnök számításai szerint a választások lebonyolítása mintegy két milliárd hrivnyába, azaz körülbelül 120 milliárd forintba kerül az államnak. Az elnökválasztás Ukrajnában kétfordulós. Második fordulót akkor kell tartani, ha az első fordulóban egy jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát. Ez esetben a második fordulóba a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

 • A két legesélyesebb

  február 25.kedd 10:22

  Az új kabinet összetételét a napokban meg kell határoznia a parlamentnek. Az ukrán média két politikust tart a legesélyesebbnek a miniszterelnöki tisztre: Arszenyij Jacenyukot, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjét és Petro Porosenko jelenleg független képviselőt, a Rochen csokoládégyár tulajdonosát.

 • Ezek a követelmények az új kormány tagjaival szemben

  február 25.kedd 10:21

  A kijevi Majdan (Függetlenség tere) tüntetői megfogalmazták kedden követelményeiket a várhatóan a napokban megalakuló új ukrán kormány tagjaival szemben. Eszerint professzionális, makulátlan múlttal rendelkező embereket, nem pedig pártfunkcionáriusokat akarnak látni a minisztériumok élén.

  A követelményeket a "Majdan bizalmi köre" nevű, civil aktivistákból szerveződött csoport fogalmazta meg. A "kör" tagjai orvosok, afganisztáni veteránok, valamint az autós tiltakozókból álló Avtomajdan szervezet, a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális önvédelmi szerveződés képviselői és egyéb, a tiltakozók által létrehozott csoportok aktivistái.  

  Az általuk megfogalmazott kritériumok szerint nem lehetnek tagjai az új kormányzatnak olyanok, akik 2010-től a végrehajtói hatalmi szervek vezetői vagy az elnöki adminisztráció munkatársai voltak. Kizárták továbbá a 100 leggazdagabb ukránt is.

  Követelményként támasztották a jelöltekkel szemben, hogy legalább hét éves, ebből öt év vezetői tapasztalattal rendelkezzenek a minisztérium alá tartozó területen, kivéve a belügyi és a védelmi tárca, valamint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) új irányítóját. A posztok várományosait át kell világítani, hogy nem volt-e közük emberi jogokat sértő cselekményekhez, illetve érintettek-e korrupcióban. A "Majdan bizalmi körének" tagjai közleményük szerint nem pályáznak vezetői posztokra.

 • Állami vezetők menekültek külföldre

  február 25.kedd 09:57

  Sajtóértesülések szerint az utóbbi napokban Kárpátaljáról több, korábban magas beosztású állami tisztségviselő távozott külföldre. Olekszandr Ledida, Kárpátalja volt kormányzója Szlovákián keresztül Csehországba távozott, miután egész családját Prágába menekítette. Lemondatása után ugyancsak Szlovákia irányában hagyta el Ukrajnát Szerhij Harcsenko, a csapi vámhivatal parancsnoka. Hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több magas rangú, külföldre tartó tisztjét tartóztatták fel a kárpátaljai hágókon felállított rendőri ellenőrző posztokon.

 • Szigorított ellenőrzések Kárpátalja határain

  február 25.kedd 09:56

  Az Ukrajnából kifelé irányuló forgalom szigorított ellenőrzését rendelte el Kárpátalja nemzetközi határátkelőhelyein kedden a Kárpátalja megyei ügyészség, hogy megakadályozza történelmi, művészeti és kulturális értékek külföldre csempészését.

  Andrij Bakaj megbízott kárpátaljai ügyész arra utasította a négy európai uniós tagországgal határos ukrajnai megye vámszerveit és határőregységeit, hogy az ukrán nemzeti érdekek védelmében erősítsék meg a külföldre tartó utas- és teherforgalom ellenőrzését Kárpátalja valamennyi határátkelőhelyén. Indoklása szerint a jelenlegi ukrajnai helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy az ország múzeumaiból, közgyűjteményeiből különleges tudományos, történelmi és művészeti értékkel bíró tárgyakat próbálnak külföldre juttatni – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál. A szigorítás kiterjed a valuta, nemesfémek és drágakövek Ukrajnából történő kivitelének ellenőrzésére is.

 • A Külügy elítéli a beregszászi akciót

  február 25.kedd 09:36

  A Külügyminisztérium elítéli a szélsőségesek beregszászi megfélemlítő akcióját és a jogállami elvek érvényesítését sürgeti mind Kárpátalján, mind Ukrajna egész területén. A tárca közleményében - amelyet kedden juttatott el az MTI-hez - emlékeztettek: a beregszászi városi tanács hétfőn közgyűlést és lakossági fórumot hívott össze, amelyre a Jobboldali Szektor radikális csoport aktivistái betörtek és erőszakos fellépésükkel félbeszakították az eseményt. 

  A Külügyminisztérium a közrend elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tekinti az esetet, úgy véli, hogy a szélsőséges nézeteket követők visszaélnek a demokratikus átmenet adta történelmi lehetőséggel.
     

 • 22 ezer rendőrrel fojtották volna el a tiltakozásokat

  február 25.kedd 08:19

  Viktor Janukovics, a hatalomból elmozdított ukrán elnök még a véres tüntetések idején olyan terveket készített, miszerint sok ezer rendőrrel elfojtja a tiltakozásokat - derül ki egy dokumentumból, amelyet a Kijev melletti fényűző rezidenciáján találtak meg és tettek fel az internetre. Ukrán újságírók több ezer olyan dokumentumot olvasnak át ezekben a napokban, amelyet a házban találtak, miután Janukovics elmenekült a fővárosból.

  Noha a dokumentum hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni, Hennagyij Moszkal, a parlament szervezett bűnözés és korrupció elleni bizottságának helyettes vezetője olyan iratot tett fel a világhálóra, miszerint végső esetben 22 ezer rendőrt - köztük a Berkut különleges belügyi egység 2000 emberét - és páncélozott járműveket vezényeltek volna a kijevi Függetlenség tere (Majdan) köré. Moszkal, aki tagja a Julija Timosenko volt miniszterelnök vezette Batkivscsina pártnak, azt mondta: azért hozta nyilvánosságra ezt a dokumentumot, hogy Janukovics bíróság elé állítására ösztönözze vele az új ukrán vezetést.

 • "Látta ezt az embert?"

  február 25.kedd 07:24

  "Látta ezt az embert" - olvasható a kérdés Viktor Janukovics képe fölött a kijevi barikád egyik autóján

 • Magas rangú tiszteket fogtak el Kárpátalján

  február 25.kedd 06:31

  Megbízhatóan ellenőrzi az Ukrajna belsejéből Kárpátaljára vezető utakat a Kárpátok hágóin a kárpátaljai rendőrség a helyi népi önvédelmi osztagok tagjainak és az egykor Afganisztánban szolgált veteránoknak a közreműködésével - közölte hétfőn Vaszil Varcaba tábornok, a Kárpátalja megyei rendőrség parancsnoka.

  A rendőrtábornok szerint Kárpátalja belső közigazgatási határának megerősített őrzése a bűnöző elemek beszivárgásának megakadályozását célozza. Varcaba elmondta: a Kárpátok hágóin múlt szombaton felállított ellenőrző posztokon szolgálatot teljesítő mintegy száz rendőr és civil aktivista minden járművet átvizsgál – adta hírül a zakarpattya.net.ua ungvári hírportál. A Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) kárpátaljai vezetője, Olekszandr Szacsko a híroldalnak elmondta: a rendőrséggel közösen végzett járőrözés során sikerült elfogni az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több magas beosztású tisztjét, akik Ukrajna belső megyéiből akartak külföldre szökni különböző értékekkel együtt.

 • Készítik elő az amerikai támogatást

  február 25.kedd 06:31

  Carney szerint amerikai hivatalos személyek megkezdték egy potenciális, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) általi támogatást kiegészítő segélycsomag előkészítését, hogy elősegítsék az új kijevi kormányzat stabilizálódását. Az amerikai támogatás nagysága egyelőre nem ismert, de washingtoni illetékesek szerint annak folyósítását megelőzően létre kell jönnie egy átmeneti kormánynak. William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes és Jack Lew pénzügyminiszter a tervek szerint Kijevben kedden és szerdán találkozik az ukrán politikai, gazdasági és civil szervezetek képviselőivel.

  Jen Psaki közölte, hogy az Ukrajnának szánt segélyt a kongresszusnak is jóvá kell hagynia. A külügyi szóvivő elutasította azt a felvetést, miszerint az ukrajnai befolyásért folyik a harc az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország között.

 • "Janukovics elveszítette legitimitását"

  február 25.kedd 06:29

  Az Egyesült Államoknak nincs tudomása az ukrán parlament által leváltott elnök, Viktor Janukovics hollétéről - nyilatkozta a szóvivő. "Noha demokratikusan megválasztott vezető volt, tetteivel aláaknázta a legitimitását, és ténylegesen nem ő vezeti az országot" - mondta Carney. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy Janukovics "elvesztette legitimitását".

 • Washington nem ismeri el törvényes elnökként Turcsinovot

  február 25.kedd 06:28

  A Fehér Ház hétfőn tartózkodott attól, hogy Ukrajna törvényes elnökeként ismerje Olekszandr Turcsinovot, és sürgette, hogy a választásokig hátralévő időszakra alakuljon szakértői kormány Kijevben. Jay Carney elismerte, hogy az ukrán parlament Turcsinov személyében törvényesen választotta meg saját új elnökét, de nem nevezte őt ideiglenes államelnöknek, amint a kijevi törvényhozás képviselői tették. Kijelentette: Washington támogatja, hogy "az intézmények megfelelő működésének biztosítása érdekében normalizálódjon a helyzet".

 • Önkéntesek védik Lenin szobrát

  február 25.kedd 06:26

  Megerősített kerítéssel és sátortábor kiépítésével védik önkéntesek a ledöntéstől az ukrajnai Harkiv város Szabadság terén álló Lenin-szobrot az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Ukrajnában a múlt hét kezdete óta csaknem félszáz Lenin-szobrot döntöttek le vagy rongáltak meg, legutóbb hétfőn a dél-ukrajnai poltavai területen, Kremencsuk városában két ilyen emlékművet számoltak fel.

  Harkivban a Vlagyimir Iljics Lenin szobrát védő önkéntesek hosszú távra rendezkedtek be, a sátrak mellett melegedéshez olajoshordókat állítottak fel - néhányan fociznak, hogy felmelegedjenek -, teát főznek és szendvicseket készítenek, s még egy kezdetleges elsősegélynyújtó-helyet is kialakítottak, hogy "minden eshetőségre felkészüljenek".

 • Hollande felhívta Putyint

  február 24.hétfő 21:08

  Hollande szerint Oroszországnak és az EU-nak közösen kell pénzügyi segítséget nyújtania Ukrajnának. A telefonbeszélgetés néhány órával követte az orosz külügyminisztérium nyilatkozatát, amely szerint az ideiglenes ukrajnai hatóságok "diktatórikus" és "terrorista" módszerekkel nyomják el a különvéleményen lévőket.

 • Nagy változások vezetői posztokon

  február 24.hétfő 19:48

  Az ukrán parlament elfogadta hétfőn Ihor Szorkin jegybankelnök lemondását, és helyére az 51 éves Sztepan Kubivot nevezték ki, aki korábban kereskedelmi bankoknál dolgozott, majd Julija Timosenko pártjának parlamenti képviselője volt.

  Nagy többséggel jóváhagyta a parlament Valentin Nalivajcsenko kinevezését az ukrán biztonsági szolgálat élére. Nalivajcsenko Olekszandr Jakimenkót váltja a szolgálat vezetői tisztségében.

  Nagy többséggel elfogadta a parlament azt is, hogy a hírszerzés tevékenységének parlamenti ellenőrzését Viktor Gvozgy lássa el.

  Döntött még a parlament arról, hogy az alkotmánybíróság öt tagját mandátumának lejárta előtt visszahívják tisztségükből. A képviselők szerint esküszegést követett el az öt alkotmánybíró, és azt javasolták a főügyészségnek, hogy kezdeményezzen büntetőjogi eljárást ellenük.

  Az ukrán alkotmánybíróságnak 17 tagja van, őket az államfő, a parlament és a bírók kongresszusa delegálja a testületbe.

  A parlamentnek az a kifogása az alkotmánybírók ellen, hogy 2010-ben alkotmányellenesnek minősítették és megsemmisítették az elnöki hatalmat korlátozó 2004-es alkotmánymódosításokat.

 • Videó: Így hajtotta el Putyin Janukovicsot

  február 24.hétfő 17:41

  A videóért kattintson ide.

 • Nem adták még vissza a fegyvereket

  február 24.hétfő 17:36

  Egyetlen lőfegyvert sem szolgáltatott még vissza a lakosság a hét végi felhívás ellenére a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) abból a több mint ezer darabból, amelyet a rendőrségi épületek néhány nappal korábbi elfoglalásakor zsákmányoltak – közölte hétfőn Vaszil Pisznij, a Lemberg (Lviv) megyei tanács elnökhelyettese.

 • Ukrajna hősei lettek a Majdan elesett tüntetői

  február 24.hétfő 17:01

  A kijevi főtéren, a Majdanon elesett ellenzéki tüntetőknek az Ukrajna hősei címet adományozta posztumusz az ukrán parlament, a Verhovna Rada hétfőn. Az Unian ukrán híriroda beszámolója szerint az ellenzéki ellenőrzés alá került parlamentben a 450 képviselőből 346-an támogatták az erről szóló határozatot. E szerint az ország következő elnökének kell majd hivatalosan Ukrajna hőseivé nyilvánítani az elesett tiltakozókat (ez az alkotmány szerint az elnök jogköre). A határozat szerint azok a polgári személyek kapják meg a címet, akik "az ukrajnai békés tüntetések idején estek a fegyveres harcok áldozatául". A Verhovna Rada arról is döntött, hogy pénzügyi segítséget nyújtanak a sebesülteknek, valamint a harcokban elesettek családjainak. Utóbbiaknak egymillió hrivnát (25 millió forintot) utalnak ki.

 • Lemondott Szevasztopol polgármestere

  február 24.hétfő 16:58

  Lemondott hétfőn az orosz többségű dél-ukrajnai Krím-félszigeten levő Szevasztopol polgármestere. A helyi Szevasztopolszkije Novosztyi című lap beszámolója szerint Volodimir Jacuba azzal indokolta döntését, hogy "már nincsenek helyükön azok a vezetők, akik őt kinevezték" és így nincs joga, hogy betöltse hivatalát. (Jacubát az ukrán parlament által leváltott Viktor Janukovics elnök tette meg a fekete-tengeri orosz hadiflotta központjául szolgáló kikötőváros vezetőjévé 2011-ben.) Jacuba állítólag kilépett az eddig kormányzó - hétfőtől azonban ellenzékbe vonuló - Régiók Pártjából is.

 • Ledöntötték Kárpátalja utolsó Lenin-szobrát Csapon

  február 24.hétfő 16:52

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink