Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-02-17 06:45:00

Véget ért a kijevi városháza megszállása

Kiürítették a tüntetők a december elején megszállt kijevi városházát, és négy ukrán nagyvárosban is elhagyták a megyei önkormányzatok épületeit. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy életbe lépjen az amnesztiatörvény, amelynek alapján ejtik a vádakat a letartóztatott tüntetők ellen.

Véget ért a kijevi városháza több mint kéthónapos megszállása. A kormányellenes tüntetők néhány óra alatt elhagyták – ahogy mondják – forradalmi főhadiszállásukat, és ki is takarítottak maguk után. Az épület átvétele az EBESZ-megfigyelők közvetítésével zajlott. Az erről szóló megállapodást a tüntetők vezetője mellett a szervezet soros elnöki tisztét adó Svájc nagykövete írta alá.

Mindkét oldal tett lépést a másik irányában, mindkét oldal kompromisszumot kötött – jelentette ki Christian Schönenberger, Svájc kijevi nagykövete arra utalva, hogy az ukrán hatóságok pénteken kiengedték a börtönből mind a 234 fogvatartott tüntetőt.

Az ellenzékiek azonban tartanak attól, hogy ezzel az ügy nem zárult le.

Ruszlan Andrejko, az épületfoglalók vezetője elmondta: „Mi csak békés forradalmat akarunk, nem törekszünk erőszakra, de ha rákényszerítenek bennünket, akkor visszatérünk és harcolni fogunk a megszállók ellen.”

Az ellenzékiek december 1-jén szállták meg a városházát, amikor a hatóságok erőszakkal oszlattak fel egy tüntetést. Azóta hatszáznál is több tüntető lakott ott, büfét, tábori kórházat üzemeltettek benne. A kijevi polgármester szerint az épület felújításra szorul, de a számlát vállalatok állják majd.

Az ellenzékiek közben megerősítették a Kijev központjában emelt barikádokat, ráadásul több ezer ember gyűlt össze a Függetlenség terén. Azt mondják, visszafoglalják a most kiürített épületeket, ha a kormány nem teljesíti az ígéretét, vagyis ha az amnesztiarendeletnek megfelelően nem ejtenek minden vádat a tüntetések idején letartóztatott ellenzékiek ellen.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink