Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-02-12 06:45:00

Áder és Orbán is gratulált az iráni vezetőknek

Áder János és Orbán Viktor is külön üzenetben gratulált Irán vezetőinek az iszlám forradalom 35. évfordulója alkalmából. Haszan Róhani iráni elnök a beszédében azt mondta: az iszlám köztársaság szembeszáll minden olyan fenyegetéssel a nagyhatalmakkal tartott nukleáris tárgyalásokon, amely sérti az érdekeit. Teherán az évfordulón több rakéta-kísérletet is végrehajtott.

Több százezer ember ünnepelte Teheránban az iráni iszlám forradalom 35. évfordulóját. A nagygyűlés harcias hangulatban kezdődött. Zászlók hirdették, hogy az irániak felkészültek a nagy csatára, a tömeg pedig azt skandálta, hogy „le Amerikával” és „halál Izraelre”.

A demonstráció szónoka, Haszan Róhani elnök értésre adta: Teherán nem számít katonai támadásra akkor sem, ha kudarcba fulladnának a további tárgyalások.
Az elnököt egyébként mérsékeltnek tartják, mert elődjével, Mahmúd Ahmadinezsáddal ellentétben megegyezésre jutott a nyugati hatalmakkal az ország vitatott atomprogramjáról.

„Azt mondom azoknak a megtévesztett embereknek, akik azt állítják, hogy a katonai csapás napirenden van, hogy váltsanak szemüveget. Semmilyen katonai fenyegetés nem létezik ellenünk. Az iráni nép örökké fejleszteni fogja békés nukleáris technológiáját” – üzente Róhani elsősorban az Egyesült Államoknak és Izraelnek.

Ugyancsak a forradalom évfordulója alkalmából, Irán sikeres kísérletet hajtott végre egy nagy pusztító erejű, radarelkerülő ballisztikus rakétával és egy lézer irányítású, földről és a levegőből is indítható rakétával.

Iránban 1979. február 11-én vette át a hatalmat Ruhollah Khomeini ajatollah. A perzsa országban akkor már több mint egy éve tartottak a tüntetések és sztrájkok Reza Pahlavi sah uralma ellen. A párizsi száműzetésből hazatérő Khomeinit milliók ünnepelték Teheránban. Hamarosan Iráni Iszlám Köztársaságra változtatták az állam nevét, és elkészült a teokratikus alkotmány is. Elemzők szerint az iráni forradalom az egész világot megrázta, de különösen az iszlám világra volt máig tartó hatással.

atv.hu

További külföldi híreink