Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-02-08 08:12:00

A Világbank Snowdenje szerint valaki feji a nemzetgazdaságokat

Magyarország örülhet, hogy megmaradt a nemzeti valutája, mert így egyike azon államoknak, akik megszabadultak a központi bankokat kontrolláló Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) káros befolyásától – ezt üzente egy YouTube-ra feltöltött videóban Karen Hudes, akit sokan a Világbank „Snowden”-jének tartanak. A látványos szakmai életúttal rendelkező jogász-közgazdász azt követően állt a nyilvánosság elé, hogy főnökei a Világbanknál lesöpörték az asztalról a szervezeten belüli korrupciós ügyekben készített jelentését. Hudes súlyos vádakkal illeti a nemzetközi pénzügyi elitet is, amely szerinte az elmúlt száz évben a nemzetgazdaságokat módszeresen kifosztó korrupt rendszert épített ki. A Hetek cikke.

Eric Snowdenhez hasonlóan Karen Hudes is belülről ismeri azt a világot, amelyről a közvélemény keveset vagy éppen semmit nem tud. Hudes az amerikai elitképzőn, a Yale Egyetemen végzett jogot, majd 1986 és 2007 között 21 évet dolgozott vezető tanácsadóként a Világbank jogi főosztályán.

Elmondása szerint 2007-ben hasonlott meg korábbi munkahelyével, miután figyelmeztette az amerikai pénzügyminisztériumot és a Kongresszust, hogy a Világbank, amelynek hivatalos küldetése „egy szegénységmentes világ megteremtése”, valójában olyan korrupt szervezet, amely egy nagyon szűk nemzetközi pénzügyi elit érdekeit szolgálja.

Állításaihoz hosszú időn keresztül gyűjtött tényeket, és egy konkrét nagyszabású korrupciós ügyet is feltárt. A kilencvenes évek végén a Fülöp-szigeteki kormány 493 millió dollár hitelt vett fel a Világbanktól, amelyből egy jogi-üzleti trükkel Joseph Estrada elnök egyik bizalmasa felvásárolta az ország második legnagyobb bankját.

A törvénytelen pénzfelhasználásról Hudes jelentést készített a Világbank kormányzótanácsa számára. A vizsgálat helyett Karen Hudest elbocsátották állásából, és jogi eljárást indítottak ellene. A WikiLeaks-féle diplomáciai, és a titkosszolgálatok tevékenységét leleplező Snowden-aktáktól eltérően a pénzügyi elit korrupciójának leleplezésére az amerikai országos média sem volt vevő. Hudes szerint azért, mert a nagy média és hírügynökségek a bankvilág „zsebében” vannak, és azok érdekeit védelmezik.  

Megszólalásaiban Hudes többször hivatkozik a zürichi székhelyű Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói által 2011-ben készített nagyszabású vizsgálat eredményére. A svájci szervezet a világ pénzügyi rendszerét elemezte, és 37 millió nemzetközi befektető, valamint cég kapcsolatrendszerét dolgozta fel egy matematikai modell segítségével.

Megállapították, hogy a világgazdaság csak látszólag olyan sokszínű, mint amit a piacon megjelenő szereplők nagy száma mutat. Valójában mindössze 147, egymással nagyon szoros kapcsolatban álló, nemzetek feletti „megavállalat” és „szuperintézmény” ellenőrzi a világgazdaság 40 százalékát és a pénzeszközök 60 százalékát. A nemzetközi szuperelit magja még ennél is szűkebb, mert a tíz legnagyobb intézmény (olyan szuperbankok, mint a Barclays, a JPMorgan és a Goldman Sachs) vezetői és tagjai részt vesznek a számos további megavállalat vezető testületeiben.

Hudes azt állítja, hogy a globális gazdasági-pénzügyi elit nemcsak a megavállalatokat kontrollálja, hanem a globális pénzkibocsátást is a Világbankon, az IMF-en és az amerikai központi bankon, a FED-en keresztül. Ezek az intézmények korlátlan hitelkibocsátási lehetőséggel rendelkeznek, ezért tetszés szerint tudnak pénzt „előállítani”, amelyet kikölcsönöznek a nemzeti bankoknak. Az adósság fejében szabályozni tudják az egész világon szinte minden nemzet gazdaságát és a globális pénzáramlást.

A jogásznő szerint a rendszer csúcsán a svájci székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) áll, ami a „központi bankok központi bankja”. A BIS-nek 58 központi bank a tulajdonosa (köztük van az MNB is), de tevékenysége felett semmilyen nemzeti hatóság vagy intézmény nem gyakorol kontrollt, még a tagként részt vevő jegybankok sem. A BIS feladata, hogy biztosítsa a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitását, ami – Hudes figyelmeztetése szerint – a fedezet nélkül kibocsátott hitelpénzek miatt bármikor összeomolhat.

A teljes cikk Hetekben olvasható.

Ajánlom

További külföldi híreink