Nagyvilág

Áder részt vesz a téli olimpia megnyitóján

51 milliárdba kerül az olimpia
február. 7. péntek 11:05

Az Oroszországi Föderáció csaknem 51 milliárd dollárt költött az olimpia megrendezésére, amelynek részét képezte egy összetett védelmi rendszer kiépítése is az olimpia két fő helyszíne, Szocsi és Krasznaja Poljana körül. Az olimpia helyszínét a hatóságok 37 ezer rendőrrel, 10 ezer belügyi katonával, továbbá több ezer civil önkéntessel biztosítják. A főbb biztonsági intézkedések között például Szocsiban és környékén január elejétől csak az előzetesen regisztrált járművek közlekedhetnek. A hatóságok 5500 kamerát szereltek fel az utcákon, az olimpiai létesítmények körül és a nézőtereken annak érdekében, hogy kiszűrhessék a gyanús elemeket. A XXII. téli olimpia lesz az első, ahol drónok is repülnek majd a vendégek fölött. Emellett az orosz hatóságok az olimpia területén tartózkodók kommunikációs eszközeinek az ellenőrzésére is komoly erőket mozgatnak meg. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat az úgynevezett SORM-rendszert segítségével ellenőrizni tudja a telefonbeszélgetéseket, az sms-eket, az e-maileket, a közösségi oldalakat. Ehhez a nézőknek már a regisztrációnál el kell fogadniuk azt, hogy a hatóságok, ha szükségesnek látják, hozzáférhetnek kommunikációs eszközeikhez.

Csekély a valószínűsége a terrorcselekménynek
február. 7. péntek 11:04

Nem lehet teljességgel kizárni egy, a XXII. téli olimpia elleni terrortámadást – például egy előzetesen nehezen azonosítható "magányos farkas" terrorista részéről -, de a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont (SVKK) kutatói összességében úgy vélik: "igen csekély a valószínűsége egy nagyobb szabású, jelentős áldozatszámmal járó terrorcselekménynek". A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóközpontjának legfrissebb, az MTI-hez is eljuttatott elemzése szerint az olimpia biztonságát szavatolni kívánó orosz hatóságok valójában nem attól félnek leginkább, hogy az orosz vezetés számára fontos rendezvény presztízsét a terroristák rombolnák le, sokkal inkább egy, az olimpia ideje alatt és az olimpia médianyilvánossága előtt bekövetkező, látványos rendszerellenes politikai tiltakozástól tartanak.

Az elemezést jegyző Tálas Péter, az SVKK igazgatója kifejtette: az 1972-es müncheni olimpiát sújtó terrortámadás óta az újkori olimpiák biztonságát kiemelt szakmai figyelem és közérdeklődés kíséri. Ezt csak fokozta a nemzetközi terrorizmus 2001. szeptember 11-ét követő időszaka: egyrészt, mert napjainkban a terrorcsoportok többsége nem igazán tesz különbséget a politikai és a civil célpontok között, másrészt, mert előszeretettel választanak nagy médiaérdeklődésre számot tartó dolgokat és rendezvényeket támadásaik célpontjául.

Felidézte, hogy 2013. július 3-án Doku Umarov, a Kaukázusi Emirátus nevezetű terroristahálózat vezetője videoüzenetben szólította fel harcoló híveit a szocsi olimpia megtámadására. December végén öngyilkos terroristák követtek el robbantásos merényleteket a dél-oroszországi Volgográdban, január 19-én pedig egy magát Dagesztán Vilajetnek nevező fegyveres csoport tett közzé fenyegetést.

A szakértő szerint a Szocsiban február 7-től 23-ig tartó téli olimpia, majd március 7. és 16 között zajló paralimpia "első pillanatra" két szempontból is különösen kedvező célpontnak tűnik. Egyrészt az olimpia helyszíne igen közel fekszik az Oroszországi Föderáció észak-kaukázusi térségéhez, ahol az elmúlt években az oroszországi terrorcselekmények több mint 90 százaléka történt. Másrészt pedig az olimpiát Vlagyimir Putyin és kormányzata politikailag olyan presztízseseménynek tekinti, amelynek akárcsak kisebb megzavarásával is jól kifejezhető a putyini rendszerrel való szembenállás – fejtette ki.

A kutató arra is kitért, hogy az olimpia biztonsága kapcsán elsősorban a kaukázusi terroristacsoportok miatti terrorfenyegetettségről lehetett hallani, de az észak-kaukázusi szélsőséges szervezetek mellett az Oroszországi Föderáció és a szomszédos államok közötti határok átjárhatóságából, a "magányos farkas" típusú terroristák, a globális iszlám dzsihádot képviselő fegyveres szervezetek, a szervezett bűnözői csoportok, az erőszakos eszközöket is felhasználó politikai tiltakozók részéről várható fenyegetésekre, továbbá a kibertámadásokból fakadó veszélyekre is fel kellett készülni.

Tálas Péter a XXII. téli olimpia fenyegetettségének "reális értékelése" kapcsán három dologra hívta fel a figyelmet. Egyrészt, hogy a tapasztalok szerint a média hajlamos eltúlozni és felülértékelni a terroristacsoportok fenyegetését. Mint kiemelte: ez azért is kulcsfontosságú, mert a társadalom szubjektív biztonságérzetét a média és politikai közbeszéd formálja legerőteljesebben, így egyáltalán nem mindegy, hogy a fenyegetéseket helyi értékén kezeli-e a tömegtájékoztatás - mondta. Kiemelte továbbá, hogy az észak-kaukázusi terroristacsoportok eddig nem is támadtak külföldi célpontokat, és általában ritkán támadtak külföldiekre. Ugyanis "mindig ügyelnek arra, hogy akcióik csak az oroszok és az orosz állam ellen irányuljanak", mivel kiemelt céljuk, hogy elnyerjék a külföld szimpátiáját a Putyin-rezsim elleni küzdelemhez. Ezen felül a szóban forgó csoportok nem is igazán rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel az elrendelt biztonsági intézkedéseket sikerrel játszhatnák ki. Ugyanakkor megjegyezte: a kaukázusi fegyveres csoportok már egy, az olimpia időszaka alatt, de az olimpia helyszínétől távoli helyen elkövetett merénylettel is komoly presztízsveszteséget okozhatnának a putyini rendszernek.

A terrorizmus modern és – jelenleg is tartó - posztmodern időszakában is voltak olimpiák (1972, München, 1996, Atlanta) és más sportrendezvények (2013, bostoni maraton), amelyek ellen merényleteket követtek el. A sportrendezvények elleni támadásokat – különösen a békés versengést jelképező olimpiák esetében - viszont még a modern terrorcsoportok közönsége sem igazán fogadja el – írta elemzésében az SVKK igazgatója.

"Egyelőre nem izgulunk"
február. 7. péntek 10:44

A rövidpályás gyorskorcsolyázókat nem nyomasztja az, hogy a magyar csapaton belül tőlük várják a legjobb szereplését a szocsi téli olimpián. "Egyelőre nem izgulunk. De ha akarnék, se tudnék, mert egyelőre nem érezni, hogy a legnagyobb verseny közeledik, olyan, mintha egy edzőtáborban lennénk" - mondta Kónya Zsófia, aki csütörtökön ünnepelte a 19. születésnapját.

A harmadik olimpiáján szereplő Knoch Viktor úgy véli, mivel a csapat tagjai évek óta járják a világkupaversenyeket, van megfelelő rutinjuk, hogy kezelni tudják a helyzetet. Elárulta, próbálnak nem foglalkozni azzal, hogy a férfi váltó szerencsétlen körülmények között lemaradt az olimpiáról, de amikor látják a kazahokat készülni, akkor azért eszükbe jut, hogy ők is lehetnének a helyükben, mert alapvetően jobbak náluk. "Nem szabad túl félénknek, vagy szerénynek lenni. Heidum Bernadett, a női váltó, Knoch Viktor, vagy akár a másik két férfi versenyzőnk is a legjobb hatban zárhat" - mondta Darázs István szakágvezető arra a kérdésre, mennyire tartja reálisnak, hogy a sportág képviselői az elmúlt két játékokhoz hasonlóan ismét pontszerző helyezést érjenek el.

Darázs - a magyar csapat többi tagjára is vonatkoztatva - kiemelte, szerinte aki itt van Szocsiban, az már megfelelt egy mércének. A következő lépés pedig most következik, azaz, hogy mindenki a legjobbját nyújtsa a versenyen. A szakember arról is beszélt, hogy az olimpiai falu és a csarnok közötti távolság kényelmes, a buszjáratok megfelelőek, így semmi gondjuk nincsen, legfeljebb az, hogy néhányan még mindig nehezen alszanak el a háromórás időeltolódás miatt. Megjegyezte, mindenki megfelelően dolgozik, az idei Európa-bajnokságon 1500 méteren és a váltóval bronzérmes Kónya Zsófia is már 90 százalékos állapotban van a betegségét követően.

Darázs István két kollégájával egyeztetve szombaton jelöli ki, hogy a sportág első, hétfői versenynapján az ötből melyik négy versenyző alkossa a női váltót, illetve melyik női versenyző induljon 500 méteren. A férfiak aznapi 1500-as küzdelmeiben hárman vehetnek részt, azaz ott lesz Knoch mellett Liu Shaolin Sándor és Béres Bence is.

A szombati program
február. 7. péntek 9:44

A szocsi téli olimpia szombati programja (5 számban hirdetnek győztest):

gyorskorcsolya (1):
FÉRFI 5000 M 12.30

hódeszka (1):
férfi slopestyle elődöntő 6.30
FÉRFI SLOPESTYLE DÖNTŐ 9.45

jégkorong:
A csoport (nők), 1. forduló: Egyesült Államok-Finnország 9.00, Kanada-Svájc 14.00

műkorcsolya:
csapat jégtánc rövidprogram 15.30
csapat női rövidprogram 17.10
csapat páros kűr 19.05

síakrobatika (1):
női mogul selejtező 15.00
NŐI MOGUL DÖNTŐ 19.00, 19.35 ÉS 20.10

sífutás (1):
NŐI 15 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY 11.00

sílövészet (1):
FÉRFI 10 KM SPRINT (GOMBOS KÁROLY) 15.30

síugrás:
férfi normálsánc egyéni selejtező 17.30

szánkó:
férfi egyes 1. futam 15.30
férfi egyes 2. futam 17.40

Öt bajnokot avatnak ma
február. 7. péntek 9:43

Szombaton hivatalosan is megkezdődnek a versenyek a szocsi téli olimpián, s rögtön a nyitónapon bemutatkozik az első magyar Gombos Károly sílövő személyében. A 32 éves versenyző a 10 km-es sprintszámban áll rajthoz és saját bevallása szerint boldog lenne, ha sikerülne a legjobb 60 közé kerülnie, mert akkor két nappal később a 12,5 km-es üldözéses versenyben is indulhatna. Ugyanakkor számára az a legfontosabb, hogy mindent kiadjon magából. "Egyelőre az bíztató, hogy nagyon jól ment a lövészet az edzéseken" - mondta az olimpiai újonc, aki szerint a Krasznaja Poljana-i pályánál nincs nehezebb, mert sok és hosszú emelkedő tarkítja, ráadásul közel 1500 méter magasan fekszik, így az erős fizikai terhelést tovább nehezítheti a légszomj.

A közönség ebben a számban láthatja minden idők második legeredményesebb téli olimpikonját, a norvég Ole Einar Björndalent, aki eddig 6 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet nyert az ötkarikás játékokon. További két diadallal megelőzhetné az örökranglistát 8 arany- és 4 ezüstéremmel vezető honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t. Azonban meglepetés lenne a 40 éves Björndalen sikere, ugyanis közel két éve nyert legutóbb világkupafutamot. Ebben a számban elsősorban Vancouver kétszeres bajnoka, a norvég Emil Hegle Svendsen és a vk-pontversenyt vezető francia Martin Fourcade nagy csatája várható. Mindketten négy-négy vk-viadalt nyertek ebben az idényben és egyaránt ötszörös világbajnokok.

Sífutásban az előző, vancouveri játékok legnagyobb hősének, a szintén norvég Marit Björgennek a szereplésére érdemes odafigyelni. A négy éve 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel legeredményesebbnek bizonyult versenyző olimpiai és világbajnoki címvédőként ezúttal is a favoritok közé tartozik a 15 km-es számban, melynek első felét klasszikus, a másodikat pedig szabadstílusban teljesítik az indulók.

A szombati napon ezen kívül még érmet osztanak a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres távján, a síakrobaták női mogul (buckasí) számában, illetve a férfi hódeszkásoknál az ötkarikás programban először szereplő úgynevezett slopestyle-ban, amely egy trükkös akadályversenynek felel meg.

Áder is részt vesz a megnyitón
február. 7. péntek 9:24

Áder János köztársasági elnök részt vesz a szocsi téli olimpia ma esti ünnepélyes megnyitóján. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóirodájának pénteki közlése szerint az államfő - akit oroszországi útjára elkísér felesége, Herczegh Anita is - az esti program után szombaton találkozik a magyar olimpikonokkal a tengerparti olimpiai faluban. A XXII. téli játékok megnyitója magyar idő szerint 17.14 órakor kezdődik majd a Fist Olimpiai Stadionban.

atv.hu / MTI