Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-01-29 20:17:00

Megoldódott a koalíciós válság Izraelben: Bennet bocsánatot kért Netanjahutól

A Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennet gazdasági miniszter bocsánatot kért Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől, és ezzel megszűnt az izraeli kormányt napok óta fenyegető koalíciós válság - közölte szerdán az izraeli tízes tévécsatorna híradója.

Bennet korábban élesen bírálta Netanjahunak azt a kijelentését, hogy az izraeli telepesek a palesztinokkal kötött majdani békeegyezmény után választás elé kerülnek: vagy maradnak a jövendő Palesztina fennhatósága alatt, vagy átköltöznek az új határok mögötti Izraelbe. „Vannak tényezők, amelyek arra törekednek, hogy a hazánk jövőjéről és biztonságáról folyó vitát személyes támadásként írják le. Ha a miniszterelnök megbántódott, azt valóban sajnálom” - mondta Bennet.
   
„Tisztelem Benjámin Netanjahu kormányfőt és a nem egyszerű feltételek közti kormányzását, támogatom ha kell, és bírálom, ha kell, ez a kötelességem. Az izraeli polgárok fölötti palesztin fennhatóság veszélyes, és kötelességem volt ezt az ötletet azonnal levenni a napirendről, ami meg is történt” - magyarázta a miniszter.
   
A híradó értesülése szerint már el is készült a Bennet menesztéséről szóló okmány, amelyet Netanjahu ultimátuma szerint akkor kapott volna kézhez a gazdasági miniszter, ha vasárnap reggel tízig nem kér elnézést.
    
A televízió szakértői szerint a Netanjahu és Bennet közötti összecsapás, amelyben a Bájt Hajehudi politikusai mellett több likudos is Bennet mellé állt, viszont a baloldali Munkapárt is azonnal jelentkezett a megüresedett koalíciós helyre, világosan megmutatta, miféle erőpróba és döntés vár a kormányfőre, ha elfogadja a John Kerry amerikai külügyminiszter pár héten belül várható keretmegállapodását a békéről.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink