Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-01-06 06:35:00

Rekord hideg és hóviharok bénítják az USA-t

Minden eddiginél jobban tombol a tél az Egyesült Államokban, ahol akár mínusz ötven fokra süllyedhet a levegő hőmérséklete egy sarkvidéki eredetű front hatására. Nagy-Britanniát pedig újabb vihar érte el, karácsony óta immár a negyedik.

Meglepően nagy hullámok ostromolják egy walesi kisváros tengeri védműveit. A víz már többfelé átcsapott a gátakon, és utakat, vasúti pályákat mosott el, még a tengertől távolabb lévő területeken is. Walesben és Anglia délnyugati részén több száz embert kellett kimenteni elöntött otthonából.

Szirénázó járművekkel jöttek a tűzoltók, a rendőrség és a parti őrség, és közölték, hogy menni kell. Megragadtuk, amit tudtunk, aztán elindultunk – mondta egy kitelepített walesi férfi.

A hatóságok azt is kérték a helyi lakosoktól, hogy maradjanak távol a parti védőművektől, mert a gátakon átcsapó hullámok bárkit mélyen besodorhatnak a tengerbe. Két ember  így vesztette életét. Nagy-Britannián karácsony óta már a negyedik, özönvízszerű esőzéssel kísért hatalmas vihar söpör végig. Hétfőn a több mint 130 kilométeres széllökések akár 10 méter magas hullámokat is korbácsolhatnak.

Mindez a szakemberek szerint ugyanannak az időjárási jelenségnek a következménye, amely az Egyesült Államokat és Kanadát sújtó szélsőséges hideget és havazást okozza.

Brutális hóvihar érte el az Egyesült Államok északkeleti államait Galéria: brutális hóvihar Amerikában További képek

 
Több mint 20 amerikai államban emiatt félméteres hó és "brutális hideg" van. Az amerikaifoci-rajongókat azonban még ez sem riasztja el. Egy wisconsini csapat szurkolói maguk lapátolták el a havat a stadionból a meccs előtt.

Síruhákba, kezes-lábasokba és bélelt overálokba öltöztünk, meg vastag sapkákba, így készültünk fel – mondta a Green Bay Packers egyik szurkolója.

Kanadában, az Egyesült Államok északkeleti és középnyugati részén szerda óta tombolnak hóviharok. Többfelé már most csaknem mínusz negyven fog van, de a következő napokban a sarki eredetű hidegfront miatt a középnyugati államok egyes részein akár mínusz ötven fok is lehet. Ráadásul további havazásra is számítani kell. A hatóságok továbbra is azt tanácsolják, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az ítéletidő, amely mintegy 140 millió ember életére van hatással, eddig már 16-an haltak meg és több ezer repülőjáratot töröltek.

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink