Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-12-19 06:35:00

Már 10 évesen politizált a rekordfiatal osztrák külügyminiszter

Ausztria korábbi integrációért felelős államtitkára, a jelenleg 27 esztendős Sebastian Kurz a héten lett Európa legifjabb külügyminisztere.

A 27 éves Kurz egyike annak a 12 miniszternek, akiket Heinz Fischer osztrák államelnök helyezett pozícióba a bécsi kormányban. A fiatal külügyminiszter reméli, hogy sikerül felfrissítenie Ausztria áporodott levegőjét, és az országot egy modern, a világra nyitott nemzetként bemutatni. Kurz kinevezése a centrista koalíciós kormányt is hozzásegítheti a kabinetről alkotott kép megújításához.

Új beosztását megelőzően Kurz volt Ausztria integrációért felelős államtitkára. A politikus javára írható – a kezdeti kritikák ellenére – mindaz, amit az iskolák és a muzulmán bevándorlók ügyében tett. A fiatal politikus államtitkárként arra tette a hangsúlyt, hogy a bevándorlók úgy illeszkedjenek be az osztrák társadalmi életbe, hogy gyermekeik már iskolakezdés előtt beszéljenek németül. Ugyancsak Kurz volt az, aki ingyenes nyelvoktatást biztosított a muszlim vallási vezetők számára, és fórumot indított az iszlámmal folytatandó párbeszédért.

sebastian kurz külügyminiszter és heinz fischer osztrák államelnökSebastian Kurz külügyminiszter és Heinz Fischer osztrák államelnök

A második világháború után alapított második köztársaság történelme legfiatalabb külügyminiszterének megválasztása azonban az ellenzék heves támadását vonta maga után. „Ha a diplomáciai tapasztalatokkal nem rendelkező Kurz külügyminiszter lesz, Ausztria búcsút mondhat a külpolitikának” – közölte kedden a jobboldali Heinz Christian Strache.

heinz christian strache osztrák politikusHeinz Christian Strache osztrák politikus

Kurz azonban, aki a parlamenti tagok közvetlen szavazati többségét megszerezte, kivédte a támadásokat. „Természetesen igaz, hogy korom miatt korlátozott mértékű tapasztalatokkal rendelkezem, és szinte semmilyen diplomáciai tapasztalatom nincs, de amit én a munkához hozzá tudok tenni, az a sok szorgalom, energia és a vágy, hogy részt vehessek valamiben” – nyilatkozta a Reutersnek.

Kurz még aznap tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral egy 2014 elején tartandó biztonsági konferenciáról. Kurz, állítása szerint 10 éves kora óta aktívan politizál. Már 2003-ban, Bécsben csatlakozott az OVP ifjúsági szervezetéhez, egy évvel a kötelező katonai szolgálat után, 2009-ben a szervezet vezetője lett.

2010-ben beválasztották a bécsi városi tanácsba, ahol a generációs igazságosságra és a nyugdíjak biztosítására összpontosított.

A világ legfiatalabb politikusai

Kim Dzsong Un, aki 28 vagy 29 évesen (pontos kora nem ismert) lett Észak-Korea vezetője.

Roosevelt Skerrit 32 éves volt, amikor 2004-ben a Dominikai Közösség miniszterelnöke lett.

A világ egyik legfiatalabb uralkodója Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk, aki 2008-ban, 28 éves korában lett Bhután királya.

dzsigme keszar namgyal vangcsuk bhutáni király és felesége Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk bhutáni király és felesége

Szváziföld királyát, III. Mszvatit, mindössze 18 évesen koronázták meg 1986-ban.

Simon Bridges 21 éves volt, amikor az új-zélandi Ifjú Nacionalisták nevű szervezet – amelynek már 16 évesen tagja lett – elnökhelyettesévé választották 1997-ben. Bridges jelenleg 2012 áprilisa óta Új-Zéland energiaügyi minisztere.

Ida Margrete Meier Auken dán politikusnő, a dán Szocialista Néppárt tagja. Auken 2007 –  21 éves kora – óta parlamenti képviselő, jelenleg Dánia környezetvédelmi minisztere.

Urmas Paet észt reformpárti politikus már 20 évesen Tallinn egy kerületének alpolgármestere lett, és ezt a szolgálatát 1999-től 2003-ig töltötte be. Az ifjú politikus 2003-tól 2005-ig Észtország kulturális minisztere volt. 2005-ben – 26 éves korában – lett Észtország külügyminisztere, és országa függetlensége óta eddig ő tölti be leghosszabb ideje ezt a pozíciót.

urmas paet észt reformpárti politikusUrmas Paet észt reformpárti politikus

Najat Vallaud-Belkacem marokkói-francia szocialista politikusnő 35 éves korában, 2012-ben lett Franciaország nőjogi minisztere és kormányszóvivője, aki szerint a melegjogok legalizálása „történelmi folyamat”. A miniszterasszony magát „nem gyakorló muszlimnak” tartja.

najat vallaud-belkacem marokkói-francia szocialista politikusnő Najat Vallaud-Belkacem marokkói-francia szocialista politikusnő

Igor Luksics montenegrói politikus, aki kezdetben orvosi pályára készült, végül pedig gazdasági felsőfokú végzettséget szerzett, apai és anyai ágon egyaránt egy a klasszikus jugoszláv munkásosztályt képviselő családból származik. A politikus először 2001-ben – 25 évesen – lett a montenegrói parlament tagja, és 2003 áprilisától 2004 februárjáig a miniszterelnök tanácsadójaként tevékenykedett. Ezt követően 2004-től Luksics volt az ország pénzügyminisztere, majd 2008-től miniszterelnök helyettes. A politikus 2010 decemberében – 34 éves korában – lett Montenegró miniszterelnöke, 2012 óta pedig külügyminiszterként tevékenykedik.

igor luksics montenegrói politikusIgor Luksics montenegrói politikus

atv.hu / BBC / Reuters / Wikipédia

Ajánlom

További külföldi híreink