Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-12-13 08:01:00

Soha nem látott havazás bénítja Jeruzsálemet: A hadsereget is bevetették

Csütörtök óta szokatlanul sok, több centiméter hó esett le Izraelben és Jeruzsálemben. Sokan elakadtak az utakon, a rendőrség és a hadsereg egész éjjel mentette a bajba jutott autósokat. Több városban szünetel a tanítás, péntekre újabb havazást mondanak.

Tele van az internet a hóval borított Jeruzsálem fotóival: Izraelben, ha esik is némi hó a magasabb területeken, az rendszerint hamar elolvad. Most nem így történt, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy pénteken folytatódhat az "európai tél".
Jeruzsálemben és több más izraeli városban negyven centiméteres hóban megbénult a forgalom, és rendőrök, valamint a hadsereg mentett az utakon. Az oktatást sok iskolában fel kellett függeszteni.

Galéria: még soha nem látott havazás Izraelben További képek

 
Péntekre virradó éjjel legalább kétezer embert mentettek ki az utakon rekedt autókból – közölte Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere az Izrael Rádióban péntek reggel. „Minden erőfeszítésünkkel a hóban rekedtek kiszabadításán dolgozunk. Az utakat csak a havazás elállta után tudjuk újranyitni. Még soha nem volt ilyen viharral dolgunk” – mondta.

A hatóságok a rendkívüli helyzet miatt melegedőket állítottak fel a fővárosban, egy szükségszállás a Kongresszusi Központban kapott helyet. Ezekre már csak azért is szükség volt, mert Jeruzsálem áramellátásában is voltak fennakadások, többen fűtés nélkül maradtak. A városháza szervezésében önként jelentkező családoknál helyezik el szombat ünnepére a Jeruzsálemben rekedteket. A hatóságok arra kérik az autósokat, hogy egyelőre ne üljenek autóba.

A rendkívüli időjárásra jellemző, hogy egy időre a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőteret is lezárták, az oda tartó gépeket a ciprusi Larnacába irányították.

Jeruzsálem mellett Galilea, a Golán-fennsík és Ciszjordánia is hó alá került, máshol a heves esőzés jelent gondot, több helyen víz alá kerültek az utak is.

Ezeken a területeken az izraeli hadsereg bevetette a légi kutató-mentő alakulatait is, több bajba került autóst helikopterrel emeltek ki és szállítottak szükség esetén kórházba.

atv.hu / ml / The Times of Israel

Ajánlom

További külföldi híreink