Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-12-11 06:27:00

Nevadában megtalálták a hóvihar miatt eltűnt családot

A mentőalakulatok Nevadában kedden megtalálták azt az amerikai családot, amelynek tagjai - két felnőtt és négy gyerek - vasárnap tűntek el a hegyekben a hóviharban.

A család tagjai a Pershing megyei seriffi hivatal szerint "meglehetősen jó" állapotban vannak. A nagyszabású mentőakció ellenére sokan már nem bíztak abban, hogy élve találnak rájuk, mert a környéken mínusz 18 fokos hideget is mértek.

A Glanton házaspár két gyermeke, valamint egy unokaöcs és egy unokahúg társaságában terepjáróval vágott neki a behavazott hegyeknek. A gyerekek életkora 3 és 10 év közötti. Szerencséjükre a Trinity (Szentháromság) kanyonban egy biztos területre jutottak, ahol sikerült átvészelniük a vihart.

Az eltűnt emberekre az egyikük telefonjának hétfőn elfogott jele alapján bukkantak rá a mobilszolgáltatók által gyengén lefedett területen.

A szokatlanul korán érkezett amerikai téli vihar legnagyobbnak ígérkező családi drámája szerencsésen végződött ugyan, de az Egyesült Államokban további megpróbáltatásokat okozott a fagy és a hó, amely eddig egyedül Oklahoma államban 11 emberéletet követelt. A halálokok között volt közlekedési baleset és vízbe esés miatti kihűlés is.

Washingtonban a havazás miatt kedden zárva maradtak a kormányhivatalok és az iskolák. Szünetet rendeltek el Baltimore és Philadelphia, valamint Tennessee és Kentucky állam tanintézményeiben is. A veszélyes útviszonyok miatt Delaware-ben sem nyitottak ki az intézmények.

A gyorsan haladó, de már gyengülő téli viharzóna Virginiától Új-Angliáig 5-15 centiméteres hótakaróval borította be az amerikai keleti partvidéket. Az időjárási körülmények miatt országszerte mintegy 1000 repülőjáratot töröltek. A hóesés és a fagy komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben a közutakon is. New Jersey útjain számos baleset történt, New York város területén pedig hóriadót rendeltek el.

Szerdán az ország belsejének egyes területein mínusz 23 és 28 fok közötti fagy várható.

MTI

További külföldi híreink