Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-10-17 18:32:00

Közép-európai látogatásra hívta indiai kollégáját Orbán

A magyar-indiai gazdasági együttműködés mellett India ENSZ BT-tagságának magyar támogatása is téma volt Orbán Viktor magyar és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök csütörtöki újdelhi megbeszélésen, amely után a két kormány képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak.

Orbán Viktor a mintegy egyórás tárgyalás után tett sajtónyilatkozatában lenyűgözőnek nevezte India közelmúltbeli gazdasági eredményeit, kiemelve, hogy e fejlődéssel a dél-ázsiai ország egyre meghatározóbb globális erővé válik.
   
Közölte egyúttal, Magyarország támogatja azt az indiai célkitűzést, hogy Újdelhi állandó tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT).
   
A kormányfő köszönetet mondott a Magyarországon befektető indiai cégeknek, emlékeztetve, hogy a magyar kormány már két nagy indiai vállalattal is stratégiai együttműködési megállapodást kötött.
   
Végül - ahogyan a nap folyamán már több tanácskozáson - indiai kollégájának is figyelmébe ajánlotta Közép-Európát, mint olyan európai térséget, amely túl van a válságon, és sikeresen megújult. Ezzel kapcsolatban beszámolt a visegrádi államok, azaz Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia (V4) együttműködéséről, és a V4-csoport soros elnöki posztját betöltő Magyarország miniszterelnökeként közép-európai látogatásra hívta meg Manmohan Szinghet.
   
Az indiai kormányfő - indiai és magyar újságírók előtt - Magyarországot dinamikus gazdaságú, magas szintű demokráciának nevezte, ahol az indiai befektetőknek jó lehetőségeik vannak. A megbeszélésen egyetértettek gazdasági kapcsolataik fejlesztésében, amire egyebek mellett az információtechnológia, az egészségipar, a turizmus és az energetika területén lát lehetőséget - mondta.
   
Manmohan Szingh megállapította, hogy mind India, mind pedig Magyarország támogatja a terrorizmus elleni harcot, és kiálltak a nukleáris energia polgári felhasználása mellett is.
   
A sajtónyilatkozatok előtt a két kormány képviselői kétoldalú megállapodásokat írtak alá.
   
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és indiai partnere aláírtak egy tudományos és technikai együttműködési megállapodást, amelynek értelmében megduplázzák a közös kutatás-fejlesztési alap költségvetését.
   
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kulturáliscsere-programról, a hagyományos gyógyászat területén történő együttműködésről, valamint egy mikrobiológiai és radiológiai témában való védelmi kooperációról szóló megállapodást hagyott jóvá az indiai féllel.
   
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szándéknyilatkozatot írt alá a légügyi egyezmény módosításáról annak érdekében, hogy ismét megindulhasson a közvetlen légi forgalom Magyarország és India között, továbbá egy sportcélú egyezményt.
   
Orbán Viktor a miniszterelnöki vizit előtt megbeszélést folytatott Sonia Gandhival, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt, illetve a kormányzó baloldali pártokat tömörítő Egyesült Haladó Szövetség (UPA) elnökével - az ország legbefolyásosabb vezetőjével -, valamint Mohammad Hamid Anszari alelnökkel, felsőházi elnökkel is.
   
A magyar kormányfő csütörtök éjjel Újdelhiből Mumbaiba, India pénzügyi központjába (korábbi nevén Bombay) utazik tovább.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink