Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-10-15 08:13:00

7,2-es földrengés a Fülöp-szigeteken: több mint 90 halott

Nagy erejű földrengés rázta meg a Fülöp-szigetek déli részét kedden. A legfrissebb hírek szerint legalább kilencvenhárman haltak meg a Fülöp-szigetek déli részét kedden megrázó földrengésben. Épületek omlottak össze vagy rongálódtak meg. Egy stadionnál többeket halálra tapostak.

A 7,2-es fokozatú földmozgás helyi idő szerint reggel 8 óra 12 perckor következett be. A rengés fészke a Bohol szigetén (Mindanaótól északra) fekvő Carmen város térségében, mintegy 56 kilométer mélységben volt, de az egész térségben érezték. A hawaii szökőárfigyelő központ nem adott ki cunamiriasztást a csendes-óceáni térségre.


A helyi DZMM rádióállomás által idézett Fülöp-szigeteki polgári védelmi illetékesek elmondták, hogy Cebu városa közelében (a Bohollal szomszédos Cebu szigetén) tizenöt ember vesztette életét. Itt egy halászépület omlott össze. Televíziós híradások szerint a Cebu tartománybeli Mandaue település piacának tetőszerkezete is beomlott, 19 embert sebesítve meg. Az emberek sietve elhagyták az épületeket, és a kórházakból is kimenekültek, ahogy az első rengést további utórengések követték.

Bohol tartományban az AFP hírügynökség értesülési szerint legalább ötvenheten meghaltak, Siquijor tartományban pedig egy halálos áldozatot követelt a földmozgás.

Egy szemtanú Cebu városából, Maryann Zamora a CNN-nek beszámolt róla, hogy először azt hitte, álmodik, aztán mindenki elkezdett az épületből kifelé futni, a tárgyak pedig leestek mindenhonnan. Hozzátette: legalább tíz, kisebb utórengés követte a földmozgást.

Ugyanitt pánik alakult ki egy sportkomplexumban, ahol a kifelé menekülő emberek halálra tapostak három főt.

Boholban és Cebuban emellett áramkimaradásokra is sor került, a hatóságok ezért katasztrófaállapotot hirdettek a térségben.

A rengésben számos műemléképület is megsérült, köztük olyan templomok, amelyeket még a spanyol gyarmatosítók húztak föl a 16-17. században.

„Nagyon furcsa érzés, amikor a ház és a környék alapjaiban, és kontrollálatlanul reng” – mondta egy helyi lakos a BBC-nek. Egy másik szemtanú pedig azt mondta, hogy számos épület megsérült, beleértve Cebu egyik legismertebb temploma, a Santo Nino. „Szerencse, hogy a nemzeti ünnep miatt nem volt az iskolákban tanítás” – tette hozzá.

A 2,6 milliós lakosú Cebu Manilától egy óra távolságra van repülővel, a szomszédos Bohol pedig homokos tengerpartjai miatt a turisták körében rendkívül népszerű.

Az egyik legaktívabb geológiai térség, a csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén fekvő délkelet-ázsiai szigetországban gyakoriak a földrengések.

atv.hu / MTI / CNN / BBC

További külföldi híreink