Nagyvilág

Szabadon engedték az elrabolt líbiai kormányfőt

Zidan megjelent a televízióban
október. 10. csütörtök 13:40

Megjelent az állami televízió felvételein a líbiai kormányfő, amint megérkezik munkahelyére. Az emberrablási drámának vége!

Tűzharc az emberrablókkal?
október. 10. csütörtök 12:52

Egy a belügyminisztériumhoz közeli milícia parancsnoka egy líbiai kereskedelmi televíziónak arról beszélt, hogy a kormányfőt egy rajtaütéssel szabadították ki a lázadók. A Zidan kiszabadítására induló lázadók tűzharcba keveredtek az emberrablókkal, de a kormányfőnek nem esett baja – mondta Haiszam al-Tadzsuri az Al-Hurrah televíziónak. Hozzátette: a kormányfőnek nem esett bántódása és jelenleg biztonságos helyen tartózkodik. A milícia parancsnokának beszámolóját egyelőre nem erősítették meg független forrásból.

"Zidan visszatér hivatalába"
október. 10. csütörtök 12:30

A líbiai parlament (GNC) elnöke, Núri Abuszahmajn sajtótájékoztatót tartott Zidan szabadon engedését követően. Állítása szerint a GNC-nek nem volt szerepe az emberrablásban. „Nem adtunk utasítást senkinek sem arról, hogy a miniszterelnököt nyomozás, vagy kihallgatás okán köröznék. Lehetetlen megdönteni a választott kormányt alkotmányellenes módszerrel” – fogalmazott. Hozzátette, hogy Zidan hamarosan visszatér hivatalába, és sajtótájékoztatót is tart majd.

A Kadhafi-utáni Líbia tünete
október. 10. csütörtök 12:17

Szakértők szerint Zidan elrablása csak a Kadhafi-utáni Líbia egyik tünete, habár az eddigi egyik legsúlyosabb. A hatalom gyakran nem a választott parlament, vagy a végrehajtó hatalom kezében van, hanem annak a kezében, akinél a fegyver van. Volt rá precedens, hogy a kormány politikáját ellenzők körbevették az illetékes minisztériumot, vagy a parlamentet, és erővel kényszerítették ki akaratukat. Ugyan Tripoliban normalizálódott valamelyest a helyzet: kávézók nyíltak, és kevesebb dzsipre szerelt géppuskát és fegyverest látni a városban, a milíciák nem oszlottak föl, integrálásuk pedig valami karhatalmi szervbe – rendőrség, hadsereg – nagyon lassan halad.

A hatóságok kezében van Zidan
október. 10. csütörtök 12:01

Noman Benotman, a Quilliam agytröszt elnöke, a Líbiai Iszlamista Harccsoport korábbi alapítója Twitter-bejegyzésében egy minisztériumi forrásra hivatkozva azt írta, hogy Zidan egészséges és jelenleg a bűnüldöző hatóságok kezében van.

A lemondását követelték a fegyveresek
október. 10. csütörtök 11:54

Ali Zidan szabadon engedése előtt megjelent egy Twitter-bejegyzés a politikus hivatalos oldalán. Ebben Zidan azt állítja, lemondását akarták kikényszeríteni a fegyveres rablók. De – mint írta – erre nem hajlandó. Hozzátette: a dolgok ugyan lassan, de jó irányban haladnak Líbiában.

Lázadók szabadították ki a lázadók markaiból Zidant
október. 10. csütörtök 11:40

Hashim Bishar,a Tripoli Legfőbb Biztonsági Tanács elnöke szerint Zidan biztonságban van. Bishar Twitter-bejegyzésében közölte, hogy a kormányfő akkor szabadult ki, amikor korábbi lázadók megtalálták a miniszterelnök elrablóinak rejtekhelyét, és Zidan szabadonengedését követelték.

Szabadon engedték Zidant
október. 10. csütörtök 11:25

A líbiai állami televízió bejelentette, hogy szabadon engedték Zidant - számolt be Chris Stephen, a The Guardian líbiai tudósítója.

Chris Stephen szerint fejetlenség uralkodott Zidan letartóztatása körül. Mint mondta, az állami hírügynökség szerint olyan lázadó csoport vitte el a kormányfőt, amely korábban a belügynek dolgozott.

Egyes Twitterezők szerint szabadon engedték Zidant
október. 10. csütörtök 11:19

Líbiai aktivisták elindítottak egy Facebook-oldalt, ahol tiltakoznak a kormányfő elrablása – vagy letartóztatása – miatt.

Ezzel párhuzamosan egyes Twitterezők szerint véget ért Zidan kálváriája, mert délelőtt szabadon engedték, és hamarosan visszatér hivatalába. Az értesülést egyelőre senki nem erősítette meg - írta a The Guardian.

Sajtótájékoztatót tartanak a kormányfő elrablói
október. 10. csütörtök 11:11

A brit The Guardian értesülései szerint hamarosan sajtótájékoztatót tartanak Ali Zidan elrablói, ahol beszámolnak az akció indítékairól, követeléseikről.