Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-10-01 06:45:00

Órákon múlt a szíriai katonai csapás

Csak órákon múlt, hogy a francia elnök nem indított légi támadást Szíria ellen augusztusban – értesült a francia sajtó. Francois Hollande végül Barak Obama amerikai elnök beszélte le telefonon a katonai akcióról, amelyről korábban a két vezető megegyezett. Közben Szíriában már ezen a héten elkezdődik a vegyi fegyverek megsemmisítésének előkészítése, amelyek bevetésére lett volna válaszlépés a nyugati akció elindítása.

Egymást váltják az ENSZ ellenőrei Szíriában. Most azok a nemzetközi szakemberek hagyták el a közel-keleti országot, akik még a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatban vizsgálódtak, immár másodszor. Napokon belül megérkeznek viszont azok szakértők, akik már a tömegpusztító fegyverek megsemmisítését készítik elő, az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt pénteken hozott határozata alapján. A szír elnök azt ígérte, hogy együttműködik a nemzetközi közösséggel.

„Az orosz kezdeményezésre született kezdeményezés egybeesik a mi akaratunkkal, tehát nem az ENSZ-határozat miatt egyeztünk bele a vegyi fegyverek megsemmisítésébe” – fogalmazott egy interjúban Basár el-Asszad, aki továbbra sem ismeri el, hogy a kormányerők vetettek volna be szarint Damaszkuszban, közel másfél ezer ember halálát okozva.

Galéria:pusztítás Szíriában További képek

 A szír elnök ismét terroristáknak nevezte a hatalma megdöntéséért harcoló felkelőket, akik szerinte megakadályozhatják, hogy az ellenőrök egyáltalán eljussanak a vegyifegyver-raktárakhoz.

Közben a francia sajtó úgy értesült, hogy Francois Hollande elnök utasítására a francia hadsereg kevés híján légi csapást indított Szíria ellen augusztusban, válaszul a vegyi fegyverek bevetésére. Már készenlétben álltak a Rafale vadászgépek a felszállásra. Hollande elnököt végül Barack Obama csak néhány órával a támadás tervezett kezdete előtt hívta fel, és tájékoztatta arról, hogy az amerikai államfő a Kongresszus jóváhagyását kéri a katonai akcióhoz.

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink