Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-09-23 06:32:00

Kenyai terrortámadás: visszafoglalták a plázát a biztonsági erők

Az al-Kaidával szövetséges szomáliai terrorszervezet azzal fenyegetőzött hétfő reggel, hogy a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló társaik kivégzik túszaikat. A kenyai biztonsági erők hétfő délután újabb rohamot indítottak, majd elfoglalták a plázát.

Joseph Ole Lenku kenyai belügyminiszter a Twitteren számolt be arról, hogy a biztonsági erők hétfő délutánra visszafoglalták a pláza mind a négy emeletét.

A bevásárlóközpont visszaszerzéséért a kenyai biztonsági erők hétfő délután indítottak újabb rohamot. A BBC szerint az épület fölött füst gomolygott és fegyverropogást, valamint robbanások hangját lehetett hallani.

Ezt megelőzően az al-Shabaab milícia szóvivője egy iszlamista honlapon közölte: felhatalmazták az épületben lévő harcosaikat arra, hogy végezzenek a túszokkal. Továbbra sem tudni, hány ember van még a terroristák fogságában. A kenyai hadsereg vasárnap este közölte, hogy a túszok túlnyomó többségét kiszabadították.

"A túszok többsége kiszabadult, és a kenyai védelmi erők ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét" - közölte Cyrus Oguna katonai szóvivő. Azt nem részletezte, hogy hány túsz maradt a bevásárlóközpontban és hány szabadult ki a túszejtők fogságából.

A kenyai katonák vasárnap este hatoltak be a bevásárlóközpontba, hogy véget vessenek a szombat dél óta tartó túszdrámának. Két helikopter körözött az épület felett, és egyikük közvetlen a tetőszerkezet fölé ereszkedett. Az akció idején hangos robbanásokat lehetett hallani az épületből.

Drámai felvétel a terrortámadásról

Korábbi hírek arról szóltak, hogy vasárnap délután 10-15 túszejtő még mintegy 30 embert tartott fogva a bevásárlóközpont második emeletén.

A szombat dél óta tartó túszdrámában 69-an haltak meg, 175-en megsérültek és még több mint 60 embert eltűntként tartanak nyilván. Egyes hírek szerint a halálos áldozatok között vannak külföldiek, és a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának a helyettes vezetője is meghalt.

Hazaengedték a kenyai alelnököt Hágából

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) hétfőn úgy döntött, hogy a nairobi merényletre és túszdrámára tekintettel egy héttel elhalasztja a William Ruto kenyai alelnök elleni büntető eljárás folytatását, és a politikust erre az időre hazaengedi, hogy Nairobiban részt vehessen az ügy megoldását. Mint az Chile Eboe-Osuji tanácsvezető bíró sebtében megszervezett rövid sajtótájékoztatóján elhangzott, Ruto már egy délelőtti járattal hazarepülhet Hágából Nairobiba.

Az ICC szeptember 10-én kezdte meg a Ruto elleni per tárgyalását. A kenyai alelnök a vád szerint részt vett a 2008-as választásokat követő erőszakhullám kitervelésében és végrehajtásában. Kenya akkor, a voksolást követően a polgárháború szélére sodródott, az állítólagos tömeges választási csalások miatt kitört erőszakban több mint 1100-an haltak meg, és több mint 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. William Ruto, aki az idézés nyomán önként jelent meg a hágai tárgyaláson, ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt. A 2008-as események miatt a kenyai államfő ellen is vádat emeltek, Uhuru Kenyatta az eddigi tervek szerint novemberben áll a hágai bírák elé. Eboe-Osuji bíró a per egyhetes halasztását és Ruto átmeneti hazaengedését bejelentő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a hágai székhelyű bíróság ebben a nagyon nehéz időszakban mélységesen együtt érez az áldozatok hozzátartozóival és Kenya egész népével.

Három amerikai is volt a támadók között

A nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett terrortámadásban három amerikai is részt vett - közölte vasárnap Twitter-üzenetben a gyilkos akciót elkövető, as-Sabab nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szomáliai iszlamista szervezet.

A CNN által megszólaltatott szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a három férfi amerikai állampolgár-e vagy korábban az Egyesült Államokban élt. Az azonban ismeretes, hogy az as-Sabab az amerikai földrészen is kifejt toborzó tevékenységet.

Galéria: kenyai terrortámadás További képek

 

A terrorszervezet szerint a Westgate üzletközpont elleni támadásban részt vett a minnesotai St. Paulból való, 22 éves Ahmed Mohamed Isse, a 24 éves, minneapolisi Abdifatah Osman Keenadiid és a 27 éves Gen Mustafe Noorudiin is a Missouri állambeli Kansas Cityből. Az as-Sabab szerint a többi támadó Finnországból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Szomáliából és Kenyából való.

A sajtójelentések szerint a szomáliai Mogadishuban az elmúlt három év során három Minnesotából való amerikai állampolgár — Abdisalan Hussein Ali, Farah Mohamed Beledi és Shirwa Ahmed — követett el öngyilkos merényleteket.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap telefonon fejezte ki együttérzését Uhuru Kenyatta kenyai államfőnek, és segítséget ígért az afrikai országnak a terroristák felelősségre vonásában. A nairobi bevásárlóközpont ellen elkövetett terrortámadásban öt amerikai állampolgár sebesült meg.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink