Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-09-11 08:50:00

Obama Amerika támogatását kérte a Szíria elleni katonai csapáshoz

Az amerikai elnök szerint az oroszok kezdeményezésében benne van a lehetőség, hogy erő alkalmazása nélkül eltüntessék a szíriai vegyi fegyvereket. A két ország külügyminisztere Genfben egyeztet.

Még korai lenne megmondani, hogy az Asszad-rezsim vegyifegyver-készleteire vonatkozó orosz javaslat sikerrel jár-e, de a kezdeményezésben benne van a lehetőség, hogy erő alkalmazása nélkül is eltűntessék ezeket az eszközöket - jelentette ki (helyi idő szerint) kedd este Barack Obama elnök az amerikaiakhoz intézett televíziós beszédében.

A fegyveres erők készen állnak

Az elnök közölte, azt kérte a kongresszus tagjaitól, hogy halasszák el döntésüket a Szíria elleni katonai fellépés jóváhagyásáról, de rámutatott, hogy az amerikai fegyveres erők készen állnak annak végrehajtására, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak.

Televíziós főműsoridőben elmondott beszédében Obama hangsúlyozta, hogy bármilyen megállapodásnak "igazolnia kell, hogy az Asszad-rezsim megtartja kötelezettségeit". Az elnök ezzel arra a Damaszkusz által is üdvözölt orosz kezdeményezésre utalt, miszerint a szíriai vegyi fegyvereket nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni, majd meg kell semmisíteni.

Obama együttműködik Kínával és Oroszországgal

Elmondta, hogy folytatja az eszmecserét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, John Kerry külügyminisztert pedig Genfbe küldte, hogy az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval dolgozza ki a megoldást. Az elnök közölte, hogy kapcsolatban áll a francia és a brit vezetőkkel, s együtt fog működni Oroszországgal és Kínával abban, hogy egy olyan határozatot terjesszenek az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely megkövetelné Bassár el-Asszad szíriai elnöktől a vegyi fegyverek feladását.

A katonai csapás támogatását kérte az amerikaiaktól

Obama arra kérte az amerikaiakat, hogy támogassák a Szíria elleni esetleges katonai fellépést. Hangsúlyozta, hogy ez a csapás korlátozott lenne, az nem lesz Irak vagy Afganisztán és abban nem vennének részt szárazföldi erők. A fellépés célja az lenne, hogy elriassza a szíriai rezsimet a vegyi fegyverek ismételt bevetésétől.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fogja eltűrni a vegyi fegyverek bevetését. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy ha Amerika nem cselekszik, akkor a zsarnokok nem gondolják meg kétszer is, hogy ismét bevessenek-e vegyi fegyvert.

Szavai szerint az Egyesült Államok nem a világ csendőre, de Szíriában az eszményei, elvei és nemzetbiztonsága forognak kockán.

Hozzátette, sokáig tartózkodott a szíriai beavatkozástól, mert Amerika nem tudja megoldani mások polgárháborúit. Ám az Asszad-rezsim által augusztus 21-én elkövetett gáztámadás miatt, amelyet az emberiesség elleni bűncselekménynek nevezett, megváltozott az álláspontja.

A first lady ellenzi a csapást

Michelle Obama ellenzi a Szíria elleni csapást – számolt be róla a Huffington Post az amerikai elnök szavaira hivatkozva. A PBS-nek Barack Obama úgy fogalmazott, a családtagjai nagyon körültekintőek. Michelle Obama pedig nem akarja, hogy országa belebonyolódjon egy másik háborúba – hangsúlyozta az NBC műsorában: „ha azt kérdezik Michelle-től, bele akarunk-e folyni egy másik háborúba? A válasz nem.”

Kerry várja az elképzeléseket

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön Genfben találkozik Szergej Lavrovval - közölte kormányzati forrásra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség és a CNN hírtelevízió. A megbeszélések témája a szíriai helyzet lesz. Oroszország hétfőn javasolta, hogy megsemmisítés céljából helyezzék nemzetközi ellenőrzés alá a szíriai vegyi fegyvereket, amit Barack Obama amerikai elnök "potenciálisan pozitív fejleménynek", sőt, "potenciális áttörésnek" nevezett. A két külügyminiszter kedden telefonon beszélt egymással, és Kerry bejelentette: várja, hogy Lavrov a nap folyamán átküldje neki a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonására vonatkozó orosz elképzeléseket, amelyeket az amerikai kormány tanulmányozni fog.

Az ENSZ BT-nek is jóvá kell hagyni a tervet

Az amerikai külügyminiszter egy, a Google+ szervezésében tartott online fúrumon leszögezte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának is jóvá kell majd hagynia a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonására vonatkozó orosz javaslatot. Kerry szerint ugyanakkor az oroszok nem osztják a kötelező érvényű BT-határozattal kapcsolatos amerikai álláspontot. Washington számára viszont az elfogadhatatlan, hogy azokat csak a BT soros elnökének nyilatkozatában rögzítsék.

Az amerikai külügyminiszter szerint Bassár el-Asszad szíriai elnöknek meg kellene ragadnia a béke lehetőségét, és valóban együtt kellene működnie abban, hogy a szíriai vegyi fegyvereket a nemzetközi közösség ellenőrzése alá helyezzék. Szavai szerint Asszadnak tovább kell mennie annál, hogy beismeri a vegyi fegyverek létezését, és hogy csatlakozik az ilyen eszközöket betiltó nemzetközi szerződéshez.

Kerry elismerte, hogy a mérsékeltnek tartott szíriai felkelőknek ígért amerikai katonai segély nem érkezett meg a címzettekhez olyan ütemben, ahogyan azt remélték. A miniszter szerint azonban a szállítmányok felgyorsultak, és több "tétel" már célba ért. Rámutatott, hogy az amerikai kormány határozottan külön kezeli a mérsékelt ellenzék tagjait a radikális dzsihádista csoportoktól.

Elnapolják az ENSZ-ülést

Az ENSZ New York-i székházában kedden bejelentették, hogy elnapolják a Biztonsági Tanács délutánra kitűzött ülését, miután Oroszország visszavonta kérelmét, hogy Szíria ügyében tartsanak sürgős, zárt ajtók mögötti tanácskozást.

A Fehér Ház közölte, hogy kedden újabb 6 ország csatlakozott szíriai vegyi támadást elítélő és határozott nemzetközi válaszlépéseket sürgető közös nyilatkozathoz. A Magyarországot is magukba foglaló támogató államok száma ezzel 33-ra emelkedett.

Elfogadta Szíria az orosz javaslatot

Ahogy beszámoltunk róla, kedden a szíriai külügyminiszter közölte: a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az előző napi orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében. Valíd Moallem elmondta, a szíriai kormány beleegyezett az orosz indítványba, hogy ezzel megelőzzék az amerikai agressziót. "Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk" - idézte az Interfax orosz állami hírügynökség Moallemnek az állami duma elnökéhez, Szergej Nariskinhez, intézett szavait.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók