Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-09-06 06:29:00

Ügynöktörvény: elhagyta Oroszországot a neves jogvédő szervezet vezetője

Elhagyta Oroszországot a Golosz nevű orosz jogvédő szervezet vezetője, mert az ügynöktörvény miatt nem tudják finanszírozni tevékenységüket - adta hírül csütörtökön az orosz média.

Lilija Sibanova már egy hónapja Litvániában tartózkodik. A jogvédőt májusban súlyos, 100 ezer rubeles (mintegy 700 ezer forint) pénzbírsággal büntette a közigazgatási bíróság amiatt, hogy csoportját nem volt hajlandó külföldi ügynökként nyilvántartásba vetetni a nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozó orosz jogszabály szerint.

A Goloszra ezért külön 300 ezer rubeles (mintegy 2,1 millió forint) bírságot szabott ki a bíróság.

A 2011 decemberében rendezett parlamenti és a 2012 márciusában tartott elnökválasztáson számos visszaélést feltáró csoport működését június végén függesztette fel fél évre az igazságügyi minisztérium, azzal az indoklással, hogy megsértette az úgynevezett külföldi ügynöktörvényt.

A tavaly november végén hatályba lépett jogszabály minden olyan Oroszországban működő NGO-t külföldi ügynökként való regisztrációra kötelez, amely politikai tevékenységet folytat és ehhez külföldi pénzügyi támogatást vesz igénybe.

Jogvédő kollégáinak címzett és a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz újságban közölt levelében Lilija Sibanova azt írta, hogy a Golosz tevékenységét külföldön szeretnék folytatni. "Oroszországban csak négy év múlva lesznek választások, a Golosz hálózatának szakmai támogatásra van szüksége. Amíg léteztek támogatások Oroszországban, nagy projektjeink is voltak: az "Átlátszó költségvetés", a "Képviselők ellenőrzése", a "Polgári kezdeményezések" - indokolta távozását Oroszországból a szervezet vezetője.

Sibanova levele szerint terveik között szerepel, hogy Norvégiában, Németországban, Grúziában, Azerbajdzsánban és Koszovóban ellenőrzik majd a választók jogainak betartását.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók