Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-07-26 15:38:00

Hat hónap a szomáliai kalózok fogságában

Judith és David Tebbutt Kenyában nyaralt, amikor egy fegyveres csoport rájuk támadt. Davidet meggyilkolták, Judithot pedig Szomáliába hurcolták, ahol túszként tartották fogva hat hónapig.

Hat hónap a szomáliai kalózok fogságában

Judith Tebbutt, aki inkább a Jude megszólítást szereti, hat hónapig élt egy szűk, piszkos szobában az éhhalál szélén egy kis adag rizsen és krumplin. Az asszonyt többször bántalmazták, megalázták, és időnként azzal fenyegették, hogy kivégzik. Ő azonban elhatározta: túléli, és erről ír most megjelent „Egy hosszú gyalogút haza” című könyvében.

A nő a BBC-nek beszélt megpróbáltatásairól: a rémálom egy kezdetben álomutazásnak tűnő – több mint harminc éve vele házasságban élő férjével, Daviddel töltött – nyaraláson kezdődött 2011 szeptemberében. Miután egy hetet szafarizással töltöttek Kenyában, megérkeztek egy Szomália partjaitól mindössze negyven kilométerre fekvő szigetre. Itt Jude elmondása szerint már kezdettől fogva nyugtalanságot érzett, mivel a szobájuk távol esett a többiekétől, de David megnyugtatta: ne aggódjon, ez lesz „a mi Robinson Crusoe élményünk”.

Azonban az első éjszaka arra ébredt, hogy David dulakodik valakivel a sötétben. Ezután már semmire nem emlékezett, mert leütötték és egy hajóra vonszolták. A mentálhigiénés szociális munkásként dolgozó Jude próbált mosolyogni fogva tartóira, néhány hét múlva megtanult egy pár szomáliai kifejezést (kérem, köszönöm és hasonló fontos szavakat), így tudta elérni, hogy a kalózok emberi lényként, és ne árucikként tekintsenek rá.

Jude néhány muszlim ruhadarabot is kért elrablóitól, akik közül egy – miután felvette az öltözeteket – elámult, és szomáliai szépségnek nevezte. Jude azonban, aki idegenül érezte magát ezekben a ruhákban, nem akart szomáliai nő lenni, így azonnal átöltözött. „Nagyon fontos, hogy akármilyen kegyetlenek hozzád, akármennyire lebecsülnek érte, ne veszítsd el a saját identitásodat” – vélte az asszony. Jude naponta többször is fél órát sétált, hogy amennyire csak lehet, fitt maradjon. Azzal, hogy időnként szőrtelenítette a lábait, nagyon összezavarta fogva tartóit.

A szabadon bocsátásáért folyó tárgyalások fogságának kezdete után néhány nappal elkezdődtek. Így az egyik kalóz mobilján Ollie nevű fiával is tudott beszélni, akitől megtudta, hogy férjét megölték a támadók. Jude a fogság során próbált bizonyítékul szolgáló DNS-mintákat gyűjteni elrablóitól – akik megérintették a zseblámpáját vagy a jegyzetfüzetét – abban a reményben, hogy egyszer elfogják és felelősségre vonják őket.

atv.hu, BBC

További külföldi híreink