Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-30 12:03:00

Morszi lemondását követeli a tüntető tömeg Egyiptomban

Sok ezren gyűltek össze már éjszaka Kairóban az ellenzék vasárnapra szervezett demonstrációjára. A békés tüntetés az egy évvel ezelőtt megválasztott elnök, Mohamed Morszi lemondását követeli.

Az iszlamista kormány ellenzéke azt állítja, hogy majdnem minden második szavazópolgár aláírta a váltást sürgető petíciót.

Egy idős asszony azt mondja, hogy az elnök becsapta és kizsigerelte a népet, elvette fiatal fiaikat, semmi jót nem hozott Egyiptomra, úgyhogy most arra kérik, távozzon.

Egy férfi is azt hangsúlyozza, hogy az emberek erejük végére értek. Szerinte nincs más választásuk, fel kell emelniük szavukat, el kell árasztaniuk az utcákat, hogy az elnök odafigyeljen rájuk.

Az éppen egy éve megválasztott Mohamed Morszi révén hatalomhoz jutó Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom befolyása ellen hónapok óta tüntet a lakosság. A kíméletlen rendőri felépésnek sok halálos áldozata és sebesültje volt még a legutóbbi napokban is. A tábornokok eközben polgárháborús helyzetről beszélnek, és hatalomátvétellel fenyegetik a politikai elitet.

Ez egy sorsdöntő éjjel Kairóban, mondja az euronews tudósítója. Milliók gyülekeznek a vasárnapi ellenzéki tüntetésre, amely újabb fordulópontot jelenthet Egyiptom történelmében. A békés tüntetők között sok az idős férfi, a nő és a gyerek. Az erőszaknak semmiféle jele vasárnap éjjel a Tahrir téren, Kairóban.

Euronews

Ajánlom

További külföldi híreink