Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-30 08:57:00

Kerry harmadszor is találkozik Netanjahuval és Abbásszal

Szombat éjjel izraeli vezetőkkel Jeruzsálemben tárgyalt, vasárnap reggel pedig a napirendbe váratlanul beiktatva Rámalláhban palesztin politikusokkal folytat megbeszélést John Kerry amerikai külügyminiszter a békefolyamat megújításáról - adta hírül az izraeli katonai rádió vasárnap reggel.

   

Kerry két nap alatt háromszor találkozott Ammán, Jeruzsálem és Rámalláh között ingázva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy újraindítsa a 2010-ben elakadt béketárgyalásokat, de a vasárnapi izraeli lapok kételkednek küldetése sikerében.

    

Kerry már a jövő hétre egy négyoldalú - amerikai, palesztin, izraeli, jordán - csúcstalálkozót próbált összehozni II. Abdalláh jordán király, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a saját részvételével, esetleg "B-tervként" - ha a legfelsőbb vezetők szintjén nem sikerül-, akkor Cipi Livni palesztin tárgyalásokért felelős igazságügy-miniszter és Száeb Erekat palesztin főtárgyaló között.

    

Abbász a rádió szerint 120 palesztin rab elengedését, a ciszjordániai építkezések befagyasztását, útelzárások felszámolását és a határok megrajzolását követelte előfeltételként, de Netanjahu erre csak a tárgyalások megkezdése után, részben és fokozatosan lenne hajlandó.

    

Kerry vasárnap délelőttre sajtótájékoztatót ígért az elért eredményekről, de reggel - a rádió szerint a kudarc miatt - lemondta azt, és csak közleményt ad ki a megbeszélésekről.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink