Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-30 17:06:00

Iszlamista lázadóvezért fogtak el Szomáliában

Őrizetbe vették a szomáli biztonsági erők szombaton az al-Shabaab iszlamista lázadószervezet egyik parancsnokát, történelmi figuráját, amikor megérkezett a főváros, Mogadishu repülőterére - közölték vasárnap egybehangzó források, köztük az állami rádió.

Haszan Dahír Avejsz sejk napokkal azután repült a fővárosba a közép-szomáliai Addado városából, hogy megadta magát a helyi hatóságoknak. "Volt egy élénk vita, ami civódássá fajult a biztonsági erők tagjai és Avejsz sejk küldöttsége között" - mondta egy rendőr az AFP hírügynökségnek az őrizetbe vétel okáról.

Az iszlamista parancsnok a - még az al-Shabaab ellenőrzése alatt álló - déli Baravéból menekült Addadóba egy rivális frakcióval kitört fegyveres belharcot követően e hónapban. Egy hozzá közel álló személy elmondása szerint elfogadta, hogy Mogadishuba utazzon, miután a kormány tárgyalásokat ígért neki.

"A kormány nem tartotta meg ígéreteit Avejsz sejk őrizetbe vételével - jelentette ki a sejk klánjához tartozó Juszuf Mohamed Sziád, aki a parancsnokkal együtt érkezett a géppel. - Megalázták azokat a képviselőket is, akik rábeszélték őt, hogy Mogadishuba jöjjön."

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink