Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-30 07:05:00

"Hagyja békén Afrikát" - tüntettek Obama ellen Dél-Afrikában

Sorozatos tüntetések fogadták Dél-Afrikában az amerikai elnököt. Az afrikai körúton tartózkodó Barack Obama még a repülőgépen újságíróknak elmondta, hogy a világ hősének tartja a súlyosan beteg Nelson Mandela elnököt, de nem tervezi, hogy felkeresi őt a kórházban. Találkozik viszont Mandela családjával, és ellátogat a Robben szigetre is, ahol Mandela 18 évig raboskodott.

"Hagyja békén Afrikát" - tüntettek Obama ellen Dél-Afrikában

Obama afrikai körútja során ma reggel érkezett Pretoriába, ahol találkozott Jacob Zuma dél-afrikai elnökkel. Zuma méltatta az amerikai elnököt, aki országának első fekete elnöke lett, csakúgy, mint Nelson Mandela is Dél-Afrikában. .

„Azzal szeretném kezdeni, hogy a világ népeivel együtt gondolataink és imáink Nelson Mandelával és családjával vannak. Az apartheid elleni küzdelme és a szabadság melletti kiállása személyes inspirációt jelentett nekem is, ahogyan átformálta Dél-Afrikát.” - mondta az amerikai elnök.

Nem mindenki fogadta azonban lelkesen Barack Obamát. Az amerikai nagykövetség előtt összegyűlt tüntetők imperialista diktátornak nevezték az elnököt.

„Menjen el innen, vissza oda, ahonnan jött, és hagyja békén Afrikát” – követelte az egyik tüntető.

Még többen gyűltek össze a sowetói egyetem előtt, ahová Obama díszdoktori diplomájának átvételére érkezett. A demonstrálók cionista gyilkosnak nevezték az amerikai elnököt. A palesztin és a Hamasz terrorszervezet zászlai alatt felvonuló tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.  

Obama ennek ellenére megtartotta előadását az egyetemen, ahol az Egyesült Államok gazdasági és oktatási segítségét ajánlotta fel a fiatal afrikaiak számára.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink