Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-29 19:52:00

Ferenc pápa a hatalom logikájától óvná a híveket

Ferenc pápa bírálja az "emberi hatalom logikáját" és arra intette a hívőket és az egyházi tisztségviselőket, hogy óvakodjanak az emberi hatalom logikájától és az anyagias gondolkodástól.

Vatikánvárosban a katolikus egyházfő Péter és Pál apostolok ünnepe alkalmából szombaton mondott homíliájában azt hangsúlyozta: aki nem a hitére hallgat, a könnyen botránykővé válik. A szentbeszéd egy nappal azután hangzott el, hogy a Szentszék bankjának (IOR) viselt dolgait vizsgáló olasz hatóságok őrizetbe vették Nunzi Scarano tiszteletest, valamint egy korábbi titkosszolgálati ügynököt és egy tőzsdei alkuszt korrupció, csalás és rágalmazás gyanújával, illetve egy 20 millió eurós pénzszállítmány ügyében.

A pápa szerdán hívott életre bizottságot az IOR ügyleteinek ellenőrzése céljából. A katolikus egyházfőt látványosan támogatta szombaton Velasio de Paolo, olasz bíboros. A Szentszék pénzügyi részlegének nyugalmazott főnöke az Il Messaggero napilapnak nyilatkozva kijelentette: az egyházfőnek "ki kell takarítania a házát... Ferenc pápának igaza van, amikor ragaszkodik e szándékához. Reformszándéka minden hívőre vonatkozik, akár tagja a klérusnak, akár nem, akár bíboros kalapot visel, akár nem."

hvg.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink