Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-29 17:27:00

Afganisztánba látogatott David Cameron

A fegyveres erők napja alkalmából szombaton látogatást tett az Afganisztánban szolgáló brit katonáknál a szigetország kormányfője.

David Cameron látogatása londoni körök szerint azt a célt is szolgálja, hogy erősítse a belpolitikai stabilitást a közép-ázsiai országban, ahol jövőre elnökválasztást rendeznek. Nyugati diplomaták reményei szerint ez az esemény 1901 óta első ízben biztosíthatja a hatalom békés átadását.

Nagy-Britannia már elkezdte Afganisztánban szolgáló csapatai és hadifelszerelései kivonását. A nyugati erők (ISAF) harcoló alakulatainak távozása 2014-ben fejeződik be. Afganisztánban "politikai megoldást akarunk, egyúttal arra is törekszünk, hogy a biztonság se szenvedjen csorbát" - fogalmazott a Hilmend tartománybeli Camp Bastionban egybegyűlt brit katonák előtt a miniszterelnök. - Azért jöttünk Afganisztánba, hogy ne legyen többé terroristák bázisa. Ezt sikerült is elérnünk... Most arra van szükség, hogy létrehozzuk az afgán fegyveres erőket, egyúttal pedig lehetővé tegyük, hogy minden afgán szerepet kaphasson az ország jövőjének alakításában. Ezen a téren is van előrelépés."

Cameron bejelentette, hogy a londoni bankbotrány nyomán kirótt pénzbírságok egy részét az Afganisztánban szolgált katonák és családjaik javára fordítja a kormány. Ennek keretében Staffordshire grófságban emlékművet emelnek a közép-ázsiai országban elesett katonák tiszteletére. 2001 óta 444 brit katona vesztette életét az ISAF misszió keretében.

hvg.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink