Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-04 13:12:59

Árvíz: rendkívüli helyzetet rendeltek el Pozsonyban

Rendkívüli helyzetet rendelt el kedden Pozsony önkormányzata a Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje és az abból adódó árvízveszély miatt, a délután folyamán összeül a város válságstábja is - közölte az MTI-vel Lubomír Andrássy, Pozsony főpolgármesterének irodavezetője kedden.

A rendkívüli helyzet elrendelését a Pozsonyt fenyegető árvízveszély fokozódása, valamint az tette indokolttá, hogy a Morva és a Duna várhatóan néhány órán belül elvágja a külvilágtól Pozsony nyugati városrészét, Dévényt. A Morva Dévénynél ömlik a Dunába.

   

Pozsonyban, ahol keddtől harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, délután összeül a főváros válságstábja. A tanácskozáson az egyes városrészek, valamint több állami intézmény válságstábjai egyeztetnek a további intézkedésekről.

Ahogy beszámoltunk róla, erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható.

  

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint kedd reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas. A következő két napban mindkét folyón további áradásra kell számítani. A tetőzés a meteorológusok szerint csütörtökre virradó éjjel várható, és a Dunán is megdőlhet a 2002-ben mért 9,48 méteres itteni rekord.

   

A szlovák Állami Hajózási Felügyeletnek (SPS) a fokozódó árvízveszély miatt hozott döntése alapján hétfő estétől a Duna egész szlovákiai szakaszán tilos a hajózás. Továbbra is hatályos a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet öt dél-szlovákiai járásra még hétfőn kiadott, legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztása is, ez a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi és a komáromi járásra, valamint az érsekújvári járás déli részére érvényes.

   

Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el kedd reggel nyolc órától négy dél-szlovákiai járásban, ezek közül a pozsonyiban harmadfokú, a dunaszerdahelyiben és az érsekújvári járás déli részében másodfokú, a komáromi járásban pedig elsőfokú a készültség.

   

A folyók szintje az esőzések miatt kedden már az ország több északi és keleti járásában is emelkedett. Északon, Námestovo járásban a Polhoranka, keleten, Kysak környékén pedig a Hernád szintje nőtt meg, mindkét járásban elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

   

A szlovák vasúti társaság (ZSSK) kedd reggeli közleménye szerint javult a helyzet a Németországból és Csehországból érkező vonatjáratoknál: míg hétfőn ötórás késések is voltak, kedden már legfeljebb egyórás késésekre számítanak, az éjszakai vonatok késése pedig nem haladja meg a harminc percet.

   

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért vízszintet jelzi.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink