Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-06-04 10:44:59

Döbbenetes felvételek Passauból

Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Németország déli és délkeleti részén a hetek óta tartó esős időjárás következtében keletkezett árvíz miatt, a legsúlyosabb helyzet hétfőn Passauban alakult ki, ahol a város központját az épületek első emeletéig ellepte a víz.

Döbbenetes felvételek Passauból

Túl van az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizének legnehezebb szakaszán Passau, az árvízi védekezést irányító válságstáb kedd reggeli adatai szerint a Duna vízszintje majdnem fél méterrel csökkent az éjjel.

A bajor városnál, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, a Duna 12,80 méter körül tetőzött az éjjel. Hajnalban már 12,40 méter volt a vízállás, és visszahúzódott az Inn is, a város így túl van a nehezén. Tetőzött az ár Bajorország más térségeiben is, és Türingia tartományban is javult az árvízhelyzet.

Így mentik az embereket Németországban

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban viszont egyre magasabbra emelkedik az áradó folyók vízállása, az ország keleti részén fekvő tartományokban az évszázad árvizeként emlegetett 2002-es nagy árvízhez hasonló katasztrófától tartanak.

Ahogy beszámoltunk róla, Passau teljes területén leállították az ivóvíz-szolgáltatást. A víz alá került történelmi városmagot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a negyed lakosságát kitelepítették.

Árvíz Németországban - képgaléria

Bajorország mellett Szászország, Türingia és Szász-Anhalt tartomány több térségében is vészhelyzet alakult ki, és árvízre készülnek egyebek között Hessenben és Észak-Rajna-Vesztfáliában. A belügyminisztérium összesítése szerint a katasztrófavédelem 2000 munkatársa, a Bundeswehr 1400 katonája és 600 rendőr támogatja a helyi hatóságok és a több tízezer önkéntes munkáját az árvízvédelemben.

Merkel gyorssegélyt ígér

Pénzügyi gyorssegélyt ígért kedden a Németország déli és keleti részén pusztító árvíz károsultjainak a német kancellár. Angela Merkel a bajorországi Passauban elmondta: a szövetségi kormány első intézkedésként 100 millió eurót különít el az árvízkárosultaknak. A pénzt igyekeznek minél gyorsabban, bürokratikus eljárások nélkül eljuttatni a rászorulóknak.

Halálos áldozat Németországban is

Az árvíznek halálos áldozata is van Németországban. Hétfőn a baden-württembergi Metzingen térségében, az Erms folyóban megtalálták egy 46 éves férfi holttestét, akit 13 kilométerrel odébb sodort el az ár pénteken, miközben egy építkezés árvízvédelmi biztosításán dolgozott. 

Árvízhelyzet Passauban

A Duna passaui vízállásáról ellentmondásos hírek érkeztek hétfőn. A müncheni Süddeutsche Zeitung online kiadása szerint 12,50 métert meghaladó magasságú árhullám hömpölyög a folyón, az n-tv hírtelevízió tudósítása szerint viszont már nem is tudják mérni a vízállást, mert a műszereket is ellepte a víz. A Passauer Neue Presse című helyi lap szerint a vízállás hétfőn délelőtt meghaladta az eddigi legmagasabb szintet, az 1501-ben feljegyzett 1222 centimétert. A dpa hírügynökség viszont a bajor vízgazdálkodási hivatal szakértőire hivatkozva azt írta, hogy az 1501-es nagy árvíz idején 1300 és 1320 centiméter között lehetett a legmagasabb vízállás.

Katasztrófariadó

Bajorországban összesen tíz járásban és városban rendeltek el katasztrófariadót. Az árvíz egy szakaszon elborította a régió egyik legfontosabb útját, a München és Salzburg közötti A8-as autópályát, amelyet mindkét irányban le kellett zárni. A természeti csapás a vasúti közlekedést is akadályozza.

   

Szászországban is tíz járásban, illetve városban volt érvényben katasztrófariadó hétfőn. Egyedül Lipcse térségében 6000 embert kellett biztonságba helyezni az áradó folyók elől. Türingiában és Szász-Anhalt tartományban is ezreket telepítettek ki az árvíz miatt. Az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő tartományokban az évszázad árvizeként emlegetett 2002-es nagy árvízhez hasonló katasztrófától tartanak.

A szövetségi kormány pénzügyi támogatást ígért a központi költségvetés terhére. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter hétfőn több települést felkeresett az árvíz sújtotta keleti tartományokban. Angela Merkel kancellár kedden utazik a térségbe.

Feszült a helyzet Ausztriában

Közben továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, noha a folyó áradása lassult hétfő óta. A mentésben részt vevők feszülten figyelik, hogy a víz nem lépi-e át a mobil védőgátak peremét, a védőfalak megtartják-e a víztömeget és a nagyobb árvízi hordalékokat. Ezeket a gátakat és más védműveket a 2002-es nagy árvíz után szerezték be, illetve építették fel. Ha a gátak átszakadnak, újabb településekre törhet be a víz.

Kritikus a helyzet a Wachau vidéken, a Bécstől 80-100 kilométerre nyugatra található Krems, Grein, Ottensheim és Weissenkirchen településeknél. Kremsnél várhatóan csak néhány centiméteren múlik majd, hogy eléri-e a 2002-es 10,9 méteres rekord szintet a Duna. A városban készenlétbe helyeztek 60 ezer homokzsákot. Ottensheimnél hétfőn megrongálódott egy állandó védőgát, Greinnél pedig kevésnek bizonyulhat a mobil védőfal magassága.

Így védik a mobilgátak az osztrák településeket   

Hétfő este a Duna mentén több településen, így Weissenkirchenben és Linz térségében, Emmersdorfban elővigyázatosságból több száz lakónak el kellett hagynia a házát. Több olyan településnél, ahol nem emeltek mobil védőgátat - Melknél és Klosterneuburgnál - , hétfőn már kiöntött a Duna.

Több osztrák települést elöntött a víz - képgaléria

Bizakodásra adott okot a védekezésben részt vevőknek, hogy a folyó ausztriai vízállása a korábban vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. A keddi friss előrejelzések szerint a vízszint néhány centiméterrel a 2002-es nagy árvízkor mért érték alatt marad.

 A kienstocki mérőállomáson kedd reggel 10,58 métert mértek, délelőtt 10,6 méterig emelkedhet a víz, ami 33 centivel kevesebb, mint a 2002-es áradáskor volt. Korneuburgnál 7,72 métert mértek, és már nem várják a vízszint emelkedését. Tizenegy éve ott 7,89 méter magasan állt a folyó.

Éjfél óta nem emelkedett az Inn folyó vízállása sem. Az Inn mentén egy teljesen elöntött településről, Schärdingből visszahúzódóban van a víz.

   

Halálos áldozatok is vannak

Ausztria nyugati részében - Tirolban, Vorarlbergben és Salzburgban - már előző nap nagyrészt levonult a folyókon az árhullám. Noha számos elöntött területen továbbra is áll még a víz, sok helyen már megkezdhették a takarítást, helyreállítást.

Videó az ausztriai árvíz-helyzetről

A közlekedési helyzet nem javult hétfő óta, mintegy másfélszáz közúton voltak lezárások. Az ország nyugati részében, az innsbrucki csomóponton keresztül gyakorlatilag leállt a vasúti közlekedés, és a németországi A8-as autópálya egy szakaszának lezárása miatt a belföldi közlekedés szempontjából fontos Innsbruck-Salzburg autópálya-összeköttetés is kiesett.

   

Ausztriában két halálos áldozatot követeltek az áradások, két másik embert a hét vége óta eltűntként tartanak nyilván.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink