Külföld

2013-05-07 19:44:41

Tavares: nem a szankcionálás a cél

Nem a szankcionálási szándékon, hanem az uniós alapértékek érvényesítésén van a hangsúly abban a vitasorozatban, amelynek egyik fejezete ezen a napon zajlott le Brüsszelben - hangoztatta kedden újságíróknak nyilatkozva Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő, miután az illetékes szakbizottság ülésén előterjesztette a magyarországi alkotmányos helyzetről készített jelentéstervezetét.

Mint mondta, a szöveg összeállításakor arra törekedett, hogy az uniós szerződés 2. cikkében foglalt alapértékekre koncentráljon. Meglátása szerint az elmúlt időszak magyarországi alkotmányos változtatásai távolodást jelentenek ezeknek az értékeknek az érvényesülésétől. Ezt a trendet - mondta - "időben és kielégítő mértékben" vissza kell fordítani. Ha ez megtörténik, akkor "pozitív kimenetelű üggyé" válhat a folyamat, és javára lesz mind Magyarországnak, mind az egész uniónak.

   

"Az ajánlásaim sokkal inkább a 2. cikk érdekében születtek, mint a 7. cikk érdekében" - tette hozzá.

   

A 7. cikk arról az eljárásról szól, amelynek során megállapíthatják, hogy egy tagállamban súlyosan sérülnek az alapértékek. Tavares az előterjesztésében arra az esetre indítványozza ilyen eljárás kezdeményezését, ha a magyar kormányzat válaszai nem tartalmaznák azt a korrekciót, amire szerinte szükség van az alapértékek maradéktalan érvényesüléséhez.

   

Tavares a keddi vitát nagyon jónak és hasznosnak minősítette, külön méltatva a magyar EP-képviselők hozzászólásait, mondván, ők alaposan ismerik a magyarországi belső helyzetet. Utalt arra, hogy tervezetéhez május 21-ig lehet módosító indítványokat benyújtani az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi bizottságában, a LIBÉ-ben. Az előterjesztő szerint lehetséges, hogy az EP júniusi plenáris ülésén - amit 10-ike és 13-ika között tartanak - az állásfoglalás-tervezetről már az egész Európai Parlament állást foglalhat.

   

Rui Tavares terjedelmes - 31 oldalas - jelentése azután született meg, hogy az általa vezetett eseti bizottság az elmúlt hónapok során a magyarországi jogállamisági kérdéskör számos területéről készített részjelentést.  

   

A portugál előterjesztő várja a magyar kormányzati reagálást is, benne a szándékolt változtatások időzítését, módszereit, célrendszerét. Mint közölte, előzőleg már folytatott megbeszélést Győri Enikővel, a külügyminisztérium EU-ügyi államtitkárával, és újabb találkozót is tervez vele.

MTI

További külföldi híreink