Külföld

2013-05-07 18:13:15

Tavares: júniusban az EP elé kerülhet a Magyarország-jelentés

Elképzelhetőnek mondta kedden Brüsszelben Rui Tavares jelentéstevő, hogy júniusban az Európai Parlament plenáris ülése elé kerül a magyarországi helyzettel foglalkozó jelentése.

A portugál zöldpárti politikus még azelőtt nyilatkozott újságíróknak, hogy az EP szabadságjogi bizottsága megkezdte a vitát a jelentésről, amelynek tervezetét most ismertette. A kedd délutáni ülésen várhatóan a különböző pártreagálások is elhangzanak a tervezetre.

   

Tavares "csalódottan állapítja meg, hogy az Európai Tanács az EU egyetlen politikai intézménye, amely továbbra is hallgat, miközben a Bizottság, a Parlament, az Európa Tanács, az EBESZ, sőt, még az Egyesült Államok kormányzata is hangot adott a Magyarországon kialakult helyzettel kapcsolatos aggodalmainak". Véleménye szerint az uniós tagállamok csúcsvezetőit összefogó testület "nem maradhat tétlen olyan esetekben, amikor valamelyik tagállamban bekövetkező változások kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a jogállamiságra ebben a tagállamban és ennélfogva az Európai Unió egészében is".

   

A jelentéstevő az újságírók figyelmét felhívta az Európai Bizottság számára megfogalmazott ajánlások azon pontjára, miszerint figyelmét ne csupán az uniós jogszabályok megsértésének egyedi - úgynevezett kötelezettségszegési eljárással orvosolandó - eseteire összpontosítsa, "hanem vonja le a következtetéseket egy tagállam alkotmányos rendjének és jogi rendszerének olyan rendszerszintű megváltoztatásáról, amelynek során halmozott és visszatérő szabálysértések sajnálatos módon a jogbizonytalanság állapotához vezettek".

   

Az EP-képviselő az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménytől azt várja, legyen következetesebb abban, hogy az alapvető jogok súlyos megsértésének veszélyére már korai szakaszban felfigyel, és azonnal politikai párbeszédet kezd az érintett tagállammal, illetve a többi uniós intézménnyel.

   

Rui Tavares szerint sürgősen megoldást kell találni az úgynevezett "koppenhágai dilemmára", vagyis arra, hogy az EU rendkívül szigorúan megköveteli ugyan a tagjelölt országoktól a közös értékek és normák tiszteletben tartását, a csatlakozásukat követően azonban már nem rendelkezik hatékony ellenőrzési eszközökkel és szankciókkal. A képviselő felhívja az EU intézményeit, hogy vitassák meg - miként azt a német, a holland, a dán és a finn külügyminiszter közös levélben kérte is -, miként lehetne az uniót ellátni a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy eleget tehessen a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos kötelezettségeinek, elkerülve egyúttal a tagállamok közötti kettős mérce alkalmazásával kapcsolatos minden kockázatot.

   

A LIBE jelentéstevője a kérdésben még idén konferencia összehívását kezdeményezi a tagállamok, az európai intézmények, az Európa Tanács, a nemzeti alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok, az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága képviselőinek részvételével.

MTI

További külföldi híreink