Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-04-23 10:07:59

„Az iszlám védelmében”: Carnajev szerint bátyja szervezte a bostoni merényletet

Dzsohar Carnajev egyetlen szót tudott kimondani, azt, hogy nem - amikor arról kérdezték, meg tud-e fizetni ügyvédet. Közben amerikai hírportálok arról számoltak be, hogy Tamerlan Carnajev éles szópárbajokba keveredett a cambridge-i muszlimokkal, akik ezért felszólították a mecset elhagyására; kérdéses az is, hogy a bostoni robbantásos merénylet lelőtt elkövetőjének a város mohamedán vallási vezető meg kívánják-e adni a rituális végtisztességet.

„Az iszlám védelmében”: Carnajev szerint bátyja szervezte a bostoni merényletet

Az életben maradt, de sebesülése miatt beszélni nem tudó bostoni merénylő azt állította a nyomozóknak, hogy a hajtóvadászatban megölt 26 éves bátyja volt az értelmi szerzője a kettős robbantásos merényletnek, amelyet a bostoni maratonon követtek el - közölték hétfő este amerikai kormányzati források a CNN jelentése szerint.

"Az iszlámot akarta védeni"

Dzsohar Carnajev első kihallgatásainak eredményéből arra lehet következtetni, hogy a fivérek beleillettek az önképzéssel radikalizálódó dzsihádisták kategóriájába, de ez még nem végleges konklúzió, további nyomozás kell a megerősítéséhez. Egy kérdésre úgy válaszolt, hogy bátyja, Tamerlan az iszlámot akarta védeni tettükkel.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó rendőrségi tisztségviselő szerint a gyanúsított azt állítja, hogy bátyjával nem álltak kapcsolatban semmilyen nemzetközi terrorista szervezettel. Egyelőre ezt nem cáfolja semmi, de még ez sem végleges megállapítás - tette hozzá a nyilatkozó.

Nem tudja állni az ügyvéd költségeit

Carnajev fejmozdulatokkal vagy írásban válaszol a kérdésekre a kórházban, eddig egyszer tudott kimondani egy "nem"-et. Nemmel válaszolt arra kérdésre, hogy tudja-e állni ügyvédi költségeit. Emiatt hivatalból kell kirendelni mellé ügyvédet.

  

Először csak nyomozók hallgatták ki a hét végén, és akkor még éltek azzal a kivételesen alkalmazható lehetőséggel, hogy nem ismertetik vele jogait, mert ezzel feljogosították volna őt a hallgatásra és arra, hogy csak egy ügyvéd jelenlétében nyilatkozzon - közölte egy igazságügyi minisztériumi tisztségviselő. Erre abban az esetben van lehetőség, ha a lakosságot közvetlen veszély fenyegeti. Hétfőn azonban már egy szövetségi vizsgálóbíró hallgatta ki a gyanúsítottat. Ezt közvetlenül megelőzően felolvasták Carnajevnek az úgynevezett Miranda-jogokat, és a bíró is áttekintette vele ezeket.

   

Lőtt sebek, halláskárosodás

A kórtermet, ahol a 19 éves fiatal fekszik, erősen légkondicionálják. Nagy dózisban kap nyugtatót, ennek ellenére kihallgatásain élénk volt, válaszai értelmesek voltak. Néhány órás szünetekkel, rendszeres időközönként mennek be hozzá, és orvos jelenlétében újabb és újabb kérdéseket tesznek fel neki.

   

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy hivatalos nyilatkozata szerint Carnajev lőtt sebesülést szenvedett a fején, a nyakán, két lábán és egy kezén. Sok vért vesztett, és elképzelhető, hogy halláskárosodása is van attól a két hang- és villanógránáttól, amelyet a rendőrök elfogása előtt vetettek be ellene. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a gyanúsított melyik sebesülését mikor szerezte, elfogásakor, vagy még előbb, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban.

A nyomozók szerint segítettek nekik

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, közel ezer FBI ügynök dolgozott azon, hogy letartóztassa a bostoni merényletért felelős terrorista csoport tagjait – számolt be a brit Mirror. A lap szerint Tamerlán és Dzsohár Carnajev mellett letartóztattak egy férfit, valamint egy nőt is Bostontól mintegy 90 kilométerre.

Dzsohár Carnajev

Egy, a nyomozáshoz közel álló hatósági forrás a lapnak elmondta: „nincs kétség afelől, hogy a testvérpár nem egyedül hajtotta végre tettét. A pokolgépek kifinomult szerkezetek voltak, nem olyanok, amiket az internetről össze lehet ollózni”. Az informátor hozzátette: a robbanószerkezetek olyan fejlettek voltak, hogy valaki, vagy valakik biztosan átadták a terveket a testvérpárnak, ezért a hatóságok dolga most megtalálni a forrást. „Ügynökök szerint egy tucatnyian is lehetnek az ’alvó’ szervezetben, és akár éveket is várhattak, hogy elérkezzen a pillanatuk” – tette hozzá a lap forrása.

Vallási indíték

Közben a nyomozóhatóságok – mint arról az AP hírügynökség hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva beszámolt – „egy kihallgatás” és az eddig megvizsgált összefüggések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a bostoni terrortámadásnak vallási indítékai lehettek. A merényletet elkövetésével gyanúsított, csecsen származású Carnajev testvérek mindketten mohamedánok, de a jelek szerint nem álltak kapcsolatban egyetlen terrorszervezettel sem.

Félbeszakította a muszlim szónokokat

Az idősebbik Carnajev fivér először novemberben keveredett nyilvános konfliktusba a Bostoni Iszlám Társasághoz tartozó cambridge-i mecset híveivel. Félbeszakította a prédikációt, amikor abban az hangzott el, hogy a muszlimok ugyanúgy megünnepelhetik az amerikai függetlenség vagy a hálaadás napját, mint Mohamed próféta születésnapját. A boston.com hírportál beszámolója szerint a fiatalember félrevonta a szónokot, majd dühödten hagyta el az imahelyet.

Kiküldték a mecsetből

Januárban amiatt szakította félbe a prédikátort, mert az párhuzamot vont a próféta és Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos között.

Tamerlán dzsihádista videói

Tamerlán Carnajev a többi között dzsihádista videót is feltöltött a YouTube videómegosztóra, ami később tartalma miatt eltávolításra került – számolt be a CNN. A videón a Doku Umarov csecsen terrorvezér által vezetett Kaukázusi Emirátus nevű csoport egyik vezetője látható – ez a csoport felelős a 2011-es moszkvai domogyedovói repülőtéri robbantásért, a 2010-es moszkvai metró elleni akcióért, valamint a Nyevszkij Expressz 2009-es felrobbantásáért. 

„Kafir (hitetlen) vagy!” – kiáltotta oda a hitszónoknak Tamerlan Carnajev. Yusifi Vali, a mecset szóvivője szerint a csecsen fiatalember azt kiabálta, hogy aki ilyet állít, az képmutató és zavart okoz az ember fejében. Az egybegyűltek ezzel nem értettek egyet, és kiabálva, közösen kiparancsolták őt a mecsetből.

A radikális iszlám követője volt

Sajtóértesülések szerint a huszonhat éves Tamerlan Carnajev, aki tíz évvel ezelőtt vándorolt be az Egyesült Államokba, négy-hat éve lett az iszlám radikális áramlatának követője. Felesége, Katherine Russell volt osztálytársai arról nyilatkoztak az NPR közszolgálati rádiónak, hogy nem kedvelték Carnajevet, aki agresszívan hirdette vallási nézeteit.

A feleség, miután egybekelt Carnajevvel, megszakította kapcsolatait az összes régi barátjával és fejkendőt kezdett el viselni. Amerikai lapok szerint a férfi korábbi barátnője – akit többször is megvert – szintén áttért a muszlim hitre.

Katherine Russell szerint a házasság, amelyből egy most hároméves kislány született, rosszul sikerült. A feleség nem tudott arról, hogy a férje terrorcselekményre készül.

Mindig híven követte bátyját

A család ismerősei szerint Tamerlan Carnajev erős hatást gyakorolt öccsére, a terrortámadás életben maradt gyanúsítottjára, a húszéves Dzsohárra. Az öcs, akinek környezete szerint a bátyjával ellentétben sikerült zökkenőmentesen beilleszkednie az amerikai társadalomba, mindig híven követte Tamerlan utasításait, és mindig annak társaságában tűnt fel a mecsetben. Egyedül sohasem járt oda.

Hőkamerás felvétel Dzsohar Carnajev elfogásáról

Az orosz hatóságok 2011-ben hívták fel a Szövetségi Nyomozó Iroda figyelmét arra, hogy Carnajev a radikális iszlám követője, és arra készül, hogy földalatti csoportokhoz csatlakozzék. A nyomozók kihallgatták a fiatalembert, és megvizsgálták az internetes kommunikációját, de terrorizmusra utaló jelet nem találtak.

Öccse ölhette meg Tamerlant

Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc következtében vesztette életét. Több amerikai lap és televízió értesülése szerint halálát végeredményben az öccse okozhatta. Dzsohár ugyanis, feltehetően azzal a szándékkal, hogy kiszabadítsa bátyját, ráhajtott annak testére, miután azt a rendőrök több lövéssel megsebesítették és megpróbálták megbilincselni. Az ifjabbik Carnajev a beszámolók szerint több méteren át vontatta Tamerlant az utcán az elrabolt terepjáróval.

A halál okát hivatalosan még nem közölték. Egy korábban elhangzott orvosi nyilatkozat szerint lövési és robbanástól származó sebek végeztek vele. A pénteken nyilatkozó szakértő sem gázolásról, sem horzsolási sebekről nem tett említést.

Senki nem akarja eltemetni

Noha a halálával kapcsolatban egyre több részlet kerül nyilvánosságra, az még mindig nem világos, hogy az idősebbik merénylőt mikor és hogy fogják eltemetni. Rendes esetben a muszlimokat már a haláluk napján elhantolják, ám Tamerlan Carnajev holtteste még mindig az igazságügyi orvosszakértőknél van.

A CNN szerint több massachusettsi muszlim közösség elítélte az erőszakot, valamint elhatárolódott a radikális iszlámtól és a Carnajev fivérektől. A hírtelevízió szerint kérdéses, hogy akad-e olyan vallási vezető Massachusetts székvárosának környékén, aki hajlandó lenne megadni a hite szerinti végtisztességet Tamerlan Carnajevnek. Talal Eid a Bostoni Iszlám Intézet imámja kijelentette, hogy elutasítana egy ilyen felkérést és a Koránra hivatkozott, amely szerint mindenki pokolra jut, aki embert öl.

Újra nyomoznak a hármas gyilkosság ügyében

A maratoni futás finisében elkövetett kettős robbantás nyomán egyébként a rendőrség újabb vizsgálatot indított egy bostoni elővárosban 2011 szeptemberében elkövetett, azóta is megoldatlan hármas gyilkosság ügyében. Egy walthami lakásban három férfival végeztek akkor nyakszúrással. Az egyik áldozat, Brendan Mess, az idősebb Carnajev barátja volt.

Mess a The Boston Globe szerint együtt járt kondicionálóterembe a későbbi terroristával. Carnajev a legjobb barátjaként mutatta be a meggyilkolt fiatalembert.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink