Külföld

2013-04-03 17:01:59

Koreai-válság: Phenjan először az amerikai csapatokat venné célba

A két Korea határán álló, közösen létrehozott gazdasági övezetet észak-koreai blokádjáról szerda hajnalban adott hírt Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium. Dél-koreaiakat nem engednek be az észak-koreai komplexumba, de egy idő után kiengedték az ott tartózkodó mintegy 860 délit. Közben az Egyesült Államok ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, Észak-Korea pedig válaszul közölte: egy konfliktus esetén először az amerikaiakat veszik célba.

Koreai-válság: Phenjan először az amerikai csapatokat venné célba

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő, közösen létrehozott keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea - közölte szerda hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium. Erre nem sokkal azután került sor, hogy Phenjan bejelentette atomlétesítményeinek újjáépítését és újraindítását.

A minisztérium képviselője beszámolt arról, hogy dél-koreaiak nem léphettek be a keszongi ipari komplexumba, és az ott tartózkodó dél-koreaiak nem hagyhatták el azt. Szerdára virradó éjjel több mint 860 dél-koreai volt az övezetben, és csaknem 180 várakozott a határon a belépésre. Nem sokkal később Phenjan azt közölte, hogy a komplexumban tartózkodó dél-koreaiak elhagyhatják az övezetet, de a belépés nem engedélyezett.

Előzőleg a szöuli hatóságok leszögezték: a dél-koreai alkalmazottak biztonságának garantálását kulcsfontosságúnak tekintik.

Az újraegyesítési minisztérium egyelőre semmilyen információt nem kapott arra vonatkozóan, hogy ideiglenes intézkedésről van-e szó. Nem tartják kizártnak azt sem, hogy Phenjan bezárja a különleges ipari komplexumot.

A keszongi gazdasági övezet - amelyet a két Korea a 2000-es évek elején közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég tevékenykedik, és az csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztat. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tesz szert, ami kulcsfontosságú a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára.

Először az amerikaiakat támadná Phenjan

Egy, az észak-koreai vezetés szócsövének számító újság szerint "utolsó figyelmeztetést intéztek az Egyesült Államokhoz és dél-koreai bábrezsimjéhez", amely a felelős az "északi honfitársakkal" szembeni konfrontáció kiéleződéséért. A Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok lesznek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság hadseregének "első célpontjai, ha megkezdődik a döntő ütközet" – áll a phenjani vezetés szócsövének számító központi újság, a Rodong Szinmun szerdai cikkében.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapja hangsúlyozza, hogy "utolsó figyelmeztetést intéztek az Egyesült Államokhoz és dél-koreai bábrezsimjéhez", amely a felelős az "északi honfitársakkal" szembeni konfrontáció kiéleződéséért, és háborút igyekszik kiprovokálni. A Rodong Szinmun szerint a Dél-Koreában állomásozó amerikai kontingens megerősítése "hozzájárul a Koreai-félszigeten uralkodó feszültség növekedéséhez, és fokozza a nukleáris háború veszélyét".

Az elmúlt napokban Észak-Korea propagandahadjáratot indított Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen, és a két országot háborúval, illetve atomcsapásokkal fenyegette meg. Kedden reggel pedig azt jelentette be, hogy újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, amelyeket áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használ majd. Az ország atomenergia-ügynökségének szóvivője kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy "minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját", ugyanakkor szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is. Az újraindítandó létesítmények között van az az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.

"Kínának le kell térítenie Észak-Koreát a rossz útról"

Kínának idővel változtatnia kell Észak-Koreával kapcsolatos politikáján, de ennek nem lehet ára befolyásának elvesztése, vagy éppen a konfrontáció szomszédjával - vélte a kínai külügyi egyetem professzora a Global Times című lapban közölt írásában.

Vang Fan úgy véli, a rendezés jövőbeni kulcsa az Egyesült Államok magatartása, illetve Peking és Washington viszonyának alakulása. A kérdésben együttműködés nélkül nem születhet eredmény.

A szerző szerint a legutóbbi észak-koreai kísérleti atomrobbantás után kialakult válságos helyzet megoldásához, vagy ellenőrzéséhez szükség van Kína és az Egyesült Államok együttműködésére. Mindazonáltal - tette hozzá - sokan épp emiatt aggódnak, mondván, hogy Peking így veszít a befolyásából. Vang szerint egyelőre ettől nem kell tartani.

A kínai diplomáciának el kell érnie a feszültség fokozatos mérséklődését úgy, hogy fenntartja normális államközi kapcsolatait Észak-Koreával, miközben Phenjanban tudatosítania kell, hogy ez nem egyenlő a nukleáris fegyver megszerzésével, vagy a rakétakísérletekkel kapcsolatos terveinek tolerálásával - fogalmazott a cikkíró.

Kínának le kell térítenie Észak-Koreát a rossz útról, ami csak megfelelő nyomásgyakorlással lehetséges - állapította meg Vang, s hozzátette, hosszú távon, tartósan elő kell segítenie a nyitást, ami az ország és a térség érdeke.

Az Egyesült Államok és Kína együttműködésére a kérdésben azért is szükség van, mert, ha e két állam viszonya nézeteltéréseik miatt megromlik, Phenjan megpróbál külön-külön alkukat kezdeményezni - következtetett a szerző.

A Koreai-félsziget nukleáris leszerelésének alapvető megoldásához az egyetemi professzor szerint ugyanakkor egy globális stratégiai együttműködésre, a hatoldalú tárgyalásokra alapozott többoldalú biztonsági rendszerre van szükség.

Az Egyesült Államok ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és rendkívül riasztónak minősítette, hogy Phenjan újra akarja indítani plutóniumot előállító reaktorát.

John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalommá válását. Az amerikai diplomácia vezetője "provokatívnak, veszélyesnek és meggondolatlannak" nevezte a phenjani vezetés retorikáját és kijelentette, hogy a 2007-ben bezárt jongbjoni reaktor újraindításával Észak-Korea megsértené nemzetközi kötelezettségeit. Kerry hangsúlyozta, hogy Washington megvédi szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt.

John Kerry

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyaránt értésre adta, hogy komolyan veszi az észak-koreai fenyegetéseket, annak ellenére is, hogy azokat eddig még sohasem váltották valóra.

A külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy Phenjan a nukleáris erőmű újraindításával megsérti nemzetközi kötelezettségeit. Felszólította Oroszországot és Kínát: vessék be befolyásukat annak érdekében, hogy Észak-Korea változtasson politikáján.

2010 májusában a mostanihoz hasonló feszültség jellemezte a két Korea kapcsolatait. Észak-Koreában akkor még a 2011 decemberében meghalt Kim Dzsong Il, a mostani vezető Kim Dzsong Un apja volt hatalmon. Phenjan akkoriban szintén hasonló lépéseket tett, így a többi között kiutasította Keszong ipari komplexumában dolgozó dél-koreai személyzetet.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink