Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-03-03 18:53:41

Felzúdult a lengyel társadalom Walesa melegellenes szavaira

Vitát és felháborodást keltett hazájában Lech Walesa, a lengyel demokrácia legendás alakja, a Nobel-békedíj kitüntetettje azzal a minapi kijelentésével, hogy a melegeknek nincs joguk kiemelkedő szerepre a politikában, és kisebbségként "érjék be kevesebbel" a társadalomban.

Egyes kommentátorok szerint Walesa, aki sikerre vezette a lengyel demokratikus erők harcát a kommunizmus ellen, jóvátehetetlen kárt okozott önképének. Pénteken egy tévéinterjúban úgy vélekedett, hogy a melegeknek nincs joguk "elől ülni" a parlamentben, ha pedig már egyáltalán ott vannak, akkor üljenek hátul "vagy akár egy fal mögött".

"Tudniuk kell, hogy kisebbséget alkotnak, és érjék be kevesebbel, ne törjenek a legmagasabb csúcsokra - mondta a TVN magáncsatorna melegjogokról szóló műsorában. - Egy kisebbség nem telepedhet rá a többségre."

A felzúdulás bizonyos tekintetben legalább annyit mond a mai Lengyelországról, mint Walesáról - mondják szakértők. Az ország első demokratikusan választott elnöke mélyen konzervatív római katolikus, nyolc gyermek atyja, aki sohasem hangoztatott haladó társadalmi nézeteket. Ám a demokrácia, amelyet ő segített létrehozni 1989-ben a sztrájkok és más tiltakozó akciók kavargásából, mélyreható társadalmi átalakuláson ment keresztül az elmúlt években.

A változás egyik fő jelképe a melegjogok - e régi tabutéma - felvállalásának hajlandósága. 2011-ben beválasztották a parlamentbe az első nyíltan homoszexuális törvényhozót és az első transzszexuálist. Ők állandóan ott vannak a köz szeme előtt, s közben a törvényhozók nemrég kezdtek megvitatni egy melegházassági törvényt. Bár a képviselők három javaslatot már leszavaztak, a vita folytatódik.

Egyesek azt jósolják, hogy Walesa megjegyzéseinek még súlyos következményei lehetnek. Egy országos bizottság, amely a gyűlöletbeszéd és hasonló bűncselekmények elleni küzdelemre jött létre, panaszt tett vasárnap az ügyészségnél Gdanskban, Walesa szülővárosában, "szexuális kisebbség elleni gyűlöletpropaganda" terjesztésével vádolva őt.

hvg.hu

Ajánlom

További külföldi híreink