Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-02-15 11:31:59

Pápaválasztás: az olasz média Erdő Pétert is esélyesnek tartja

A pápaválasztó konklávéra készülő pénteki olasz média Erdő Péter bíborost ismét az esélyes pápautódok között említette. Rómában a hívők még a távozó XVI. Benedekért imádkoznak.

Fiatal utódja lesz XVI. Benedeknek az ANSA olasz hírügynökség vatikáni szakértőjének elemzése szerint. A szakértő az utódlásra esélyes hatvanöt évesnél fiatalabb bíborosok között említette Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket is.

   

Erdő "befolyásos és tekintélyes az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként betöltött szerepe miatt is... az első vonalban van az európai katolicizmus jövőjét érintő témákban" - írta az ANSA szakértője.

   

Az elemzés szerint még nem tudni ugyan, hogy ki lesz a pápa, de azt biztosra lehet venni, hogy ebből a konklávéból nem rövid idejű, nem "átmeneti pápaság" születik.

   

A La Stampa napilap hangsúlyozta, hogy XVI. Benedek utódjára vár az összes nyitott egyházi probléma megoldása a Kúria reformjától a papi cölibátus, illetve a női papság kérdéséig.

   

Az IlSole24Ore gazdasági napilap arra emlékeztetett, hogy az új pápa feladata lesz a Vatikán egyre csökkenő geopolitikai szerepének újbóli megerősítése az Észak-Afrikából "nyomuló" iszlámmal szemben.

   

XVI. Benedek lemondása máris vitát indított az egyházon belül a "meghatározott időre szóló pápaság" bevezetéséről - értesült a La Repubblica, mely szerint néhány bíboros már pápai nyugdíjkorhatárról beszél.

   

A Corriere della Serának Fernando Armellini olasz Biblia-szakértő nyilatkozott, aki szerint XVI. Benedek nem véletlenül a húsvéti nagyböjt gyászában jelentette be lemondását, hogy az egyház a feltámadásra tudjon megújulni.

   

Nyilatkozott Ali Agca volt terrorista, II. János Pál merénylője is. Az olasz közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy "forradalmi pápa kell, aki lebontja a Vatikán falait, miként Gorbacsov lebontotta a Kreml és Berlin falait".

   

Róma egyházmegyéjének templomaiban vasárnap XVI. Benedekért imádkoznak. A sajtónak a római papok elmondták, hogy a pápa lemondása "elveszettséget, bizonytalanságot" teremtett a hívőkben.    

A Szent Péter téren napok óta csoportokban imádkoznak a hívők és a PapaBoys katolikus ifjúsági mozgalom péntektől hatvan órás imavirrasztást indított vasárnap délig, amikor a pápa hagyományosan elmondja úrangyala imádságát.

MTI

További külföldi híreink