Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-01-28 14:24:59

Növekszik a kannibalizmus Észak-Koreában

Észak-Koreában akkora a nyomor, hogy egyes vidéki családok egymást eszik meg. Az éhség sújtotta pária-államban „sokkoló” mértékben megugrott a kannibalizmus áldozatainak a száma és egyes becslések szerint 10 ezerre tehető az éhhalálban elhunytak száma. A szárazság és a padlássöprés is hozzájárul a katasztrófához – észak-koreai jelentések szerint a gyerekek mellett a holttestek sincsenek biztonságban.

Kivégeztek Észak-Koreában egy éhező férfit, aki elkeseredettségében megette két gyerekét – idézte a Daily Mail nevű brit lap az Asia Press észak-koreai jelentését. Az esetre még májusban került sor, de csak most látott napvilágot. A beszámoló szerint a „hermetikusan lezárt” ország Hwanghae nevű tartományában akár 10 ezren éhen halhattak, a kannibalizmus pedig felerősödhetett.

A kivégzett férfi esete rávilágított az észak-koreai vidék helyzetére, melyet a hatóságok élelem elkobzása (padlássöprés) mellett súlyos szárazság is sújt. Az Asia Press fedett riportereinek beszámolója szerint az is előfordult, hogy egy férfi a frissen eltemetett unokájának kiásott holttestéből evett. Egy másik beszámoló szerint arra is volt példa, hogy az éhség által őrületbe kergetett szülők egyszerűen megfőzték a gyerekeiket.

A súlyos éhezés ellenére az ország fiatal diktátora, Kim Dzsong Un tetemes összegeket fordít az ország katonai rakétaprogramjára, atomháborúval fenyegetve az Egyesült Államokat – ezzel azonban amellett, hogy felemészti az ország erőforrásait és ENSZ-szankciókat provokál ki, elvágja az országnak nyújtott nemzetközi – a többi között élelmiszer – segélyeket.

Az Asia Press információi szerint a májusban kivégzett férfi a legidősebb lányát ölte meg, felesége távollétében. Ezt követően végzett a fiával is, aki szemtanúja volt a kegyetlen bűncselekménynek. Miután a felesége hazatért, a férj közölte: szerzett húst, de a nő gyanút fogott, és értesítette a hatóságokat, akik megtalálták a gyerekek testrészeit.

Jiro Ishimaru, az Asia Press tudósítója 12 oldalas jelentésében azt írja: „különösen sokkoló, hány vallomás született a kannibalizmussal összefüggésben”.

A helyszíni beszámolók szerint a hatóságok a provinciában elkobzott élelmiszert a fővárosba szállították – ezt követően azonban, a szárazság miatt, humanitárius válság bontakozott ki az éhező vidéken.

Nem ez az első eset, hogy kannibalizmusról érkezik jelentés a kommunista Koreából. Szintén 2012 májusában kivégeztek egy férfit, aki megölte, majd megette egy munkatársa testrészeit, maradványait pedig birkahúsként próbálta értékesíteni – számolt be a dél-koreai Nemzeti Egységesítő Intézet. 2011-ben szintén kiszivárgott egy eset: egy férfi meggyilkolt egy fiatal lányt, majd megette testrészeit.

Egy másik férfit pedig azért végeztek ki, mert 11 embert gyilkolt meg, akiknek testrészeit disznóhúsként próbálta értékesíteni.

Jelentések szerint az ország büntetés-végrehajtási intézményeiben is történt kannibalizmus. Az 1990-es években becslések szerint mintegy 3,5 millió ember vesztette életét a szárazságok és éhségek sújtotta országban.

atv.hu / Daily Mail

Ajánlom

További külföldi híreink