Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2013-01-27 15:23:11

Magyar nő vezethette el a CIA-t Bin Laden utódjának nyomára - felvétel

Drónról kilőtt rakétával végeztek Jemenben Anvar al-Avlaki szélsőséges iszlamista prédikátorral. Csak most derült ki, hogy Bin Laden utódjelöltjét felesége, egy magyar nő, Horák Irén révén érték el – írja a Bors.

A zágrábi Vecernji list napilap birtokába került bizalmas beszélgetéseket rögzítő iratokból kiderül, hogy al-Avlakit, az USA egyetlen állampolgárát, akire „kilövési engedélyt” adtak ki az amerikai hatóságok – személyesen Barack Obama –, Horák Irén nélkül még sokáig nem tudták volna likvidálni – írja a Bors. A horvátországi magyar családban született lány az al-Kaida második emberét egy dán kettős ügynök, Morten Storm segítségével ismerte meg.

Az akkor 31 éves Irén Zágrábból Londonba költözve lett 2009-ben elvakult iszlamista. A mélyen vallásos, katolikus családban nevelkedett nőről szülővárosában, Bjelovárban ma sem tudják ezt elhinni.

Anvar al-Avlaki

„Sokkoló volt megtudni, hogy az egykori szerelmemből terrorista lett. Horvát válogatott atléta lehetett volna, fogyatékos gyerekek nevelésével foglalkozott, humanitárius aktivista volt, s így került 2008-ban Londonba” – mesélte róla egykori horvát barátja, akivel egy zágrábi lakásban évekig együtt élt. Az angol fővárosban a fiatal nő egy muszlim vallású férfival dolgozott együtt, egymásba szerettek, és pár hónap ismeretség után összeházasodtak. Irén áttért férje vallására, és elkezdte olvasni a Koránt. „Félelmetes lelkesedéssel, félelmetesen gyorsan került az iszlám szent írás hatása alá. Szinte egyik napról a másikra dobta le magáról az európai civilizáció jeleit. Felvette az Amina nevet, talpig feketébe öltözött, az arcát eltakarta, a férfiak társaságát kerülte, s csak az iszlámról volt hajlandó beszélgetni” – mesélte egy honfitársnő, akivel Irén együtt került Angliába.

Néhány hónap után a házassága is tönkre ment az új vallás miatt. Irénnek muszlim tanár férje nem volt eléggé radikális, ezt közölte is vele, mondván, hogy ő egy nála hithűbb férjről álmodik, s egyszerűen otthagyta.

Így került képbe a dán Morten Storm nevű kettős ügynök, aki a börtönből szabadulva lett fanatikus iszlámhívő, európai szélsőséges csoportokba épült be, majd Jemenbe költözött. Ott ismerte meg Anvar al-Avlakit, aki elárulta neki, hogy harmadik feleségnek nagyon szeretne egy európai nőt, de olyat, aki feltétel nélkül engedelmes párja lenne.

A bűnözőből lett iszlámhívő dán abban az időben már kezdett kiábrándulni a radikalizmusból, s visszatért hazájába, ahol felajánlotta szolgálatait a dán hírszerzésnek, amely a CIA-vel közösen azonnal nekilátott az addig elérhetetlennek tűnő Oszama-utódjelölt elleni akció kidolgozásának.

A Londonban élő, és angolok által már figyelt „horvátországi lány” ideális személy volt al-Avlaki behálózásához. Morten a Facebookon küldött üzenetben közölte Aminával, hogy a jemeni al-Kaida vezére hithű muzulmán vallású, de európai feleséget keres. A nő bekapta a csalit. Négy hónapon át leveleztek egymással a témában, sőt – ugyan Morten közvetítésével, de – a keresett terrorista személyes üzeneteit is megkapta a lány.

Videó Irénről:

Watch More News Videos at ABC | 2012 Presidential Election | Entertainment & Celebrity News

A lány eleinte tétovázott, pedig pontosan tudta, hogy Allah világhírű követője feleségének lenni számára az álmok netovábbja. A végső döntés előtt azonban Irén mintha megrettent volna. Ezt Stormnak is megírta: „rettenetes nehéz döntést kellett hoznom, amikor Anvar házassági ajánlatát elfogadtam. Ez ugye annyit jelent, hogy a családomat soha többé nem látom. Ez szörnyű, és heteken át vívódtam, hogy képes vagyok-e ekkora áldozatra”.

Végül mégis az iszlám mellett döntött, s bő egy évvel később már megözvegyült. Jelenleg az Inspire című tálib újság szerkesztője (melyet kilövése előtt al-Avlaki szerkesztett). Hogy mi módon jutottak harmadik felesége, Horák Irén által a terrorista prédikátor nyomára, az természetesen még sokáig nem derül ki, de az tény, hogy ő és Storm voltak a kilövés sikeréhez a kulcsfigurák. Egy, a dán tévében közölt hangfelvétel szerint Obama elnök ezért a szolgálatért a dán hírszerzésnek és Stormnak  is köszönetet mondott.

Amina viszont férje kivégzése után nem sokkal, az utolsó Facebookon írt levelében közli a dán kapcsolatával, hogy részéről az ügynek még nincs vége: „ő már nincs többé, de én még itt vagyok. Minden álmom az, hogy öngyilkos merénylő lehessek, s Allahért kínhalált haljak!”

Bors / atv.hu

További külföldi híreink