Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-12-16 09:49:00

Fülöp-szigetek: ezer feletti a tájfun halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt, 1020-ra emelkedett a Fülöp-szigetekre a múlt kedden lecsapott Bopha tájfun halálos áldozatainak száma, és immár több mint 844 eltűntet tartanak nyilván – közölte vasárnap az illetékes hatóság.

A halálos áldozatok száma több mint száz fővel, az eltűnteké több mint kétszázzal haladja meg a három nappal korábbi adatokat. A katasztrófák elhárításáért és következményeik felszámolásáért felelős tanács regionális koordinációs központot állított fel Davaóban az esetleges túlélők és az eltűntek felkutatására. A mentési munkálatok segítésére a hadiflottát és a parti őrséget is mozgósították.

Az elmúlt két évtized legsúlyosabb Fülöp-szigeteki tájfunja december 4-én csapott le viharos széllel és heves esőzésekkel az ország déli Mindanao szigetére, kiterjedt árvizeket okozva Compostela Valley és Davao Oriental tartományban.

Tizenkét nappal a tájfun érkezése után harminc tartományban vagy városban még mindig nincs áramszolgáltatás, hat tartományban pedig a vízellátás sem megoldott – áll a Fülöp-szigeteki katasztrófaelhárítási központ vasárnap reggeli jelentésében. A természeti csapás által letarolt térség több mint 6,2 millió lakosa számára okoz gondot a napi élelem előteremtése vagy az, hogy megfelelő átmeneti szállása legyen.

A mezőgazdasági károkat jelenleg 16 milliárd Fülöp-szigeteki pesóra (390 millió amerikai dollár), az infrastruktúrában keletkezett károkat pedig 7,7 milliárd pesóra becsülik. A helyben Pablo névre keresztelt tájfun egyebek közt 385 iskolát rongált meg a szigetország huszonkét tartományában.

MTI, hvg.hu

További külföldi híreink