Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-12-04 13:10:44

Izrael lebombázhatja a szíriai vegyi fegyver raktárakat?

Basár el-Asszad szíriai elnök csapatai készültségbe helyezték a „repülőgépekről ledobható vegyi fegyvereket” – közölte egy amerikai tisztviselő a Wired Magazine nevű amerikai folyóiratnak. Barack Obama amerikai elnök hétfőn figyelmeztette Asszadot: ne kövesse el azt a tragikus hibát, hogy vegyi fegyvereket használ. A The Atlantic nevű amerikai magazin pedig úgy értesült: Izrael lebombázná a damaszkuszi rezsim vegyi fegyver raktárait, ha Jordánia beleegyezik a műveletbe.

A közelmúltban „gyanús tevékenységet” észleltek Szíria vegyi fegyverraktárainál. A jelentéseket kommentálva egy amerikai tisztviselő arról számolt be a Wired Magazinnak (Wired), hogy Basár el-Asszad elnök rezsimje elkezdte a szarin nevű ideggáz bevetéséhez szükséges előkészületeket. A tisztviselő szerint az ideggáz, a véletlen balesetek elkerülése érdekében általában külön tárolt két fő alkotóelemét, az 500 tonnányi teljes készlet egy kisebb részének felhasználásával, az elmúlt héten elkezdték egyesíteni. A Wired által idézett hivatalos személy szerint azonban „a művelet céljáról egyelőre nem lehet biztosat állítani”.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn közölte: ha az Asszad-rezsim vegyi fegyvereket vet be saját népe ellen, azzal átlépi az Egyesült Államok által meghatározott „vörös vonalat”, és erre utaló megbízható bizonyíték esetén az Egyesült Államok lépéseket fog tenni. Ugyancsak hétfőn Barack Obama, amerikai elnök arra figyelmeztette Szíriát: a vegyi fegyverek alkalmazása „teljességgel elfogadhatatlan”, és bevetésük esetén az ország vezetőit terheli a felelősség. Obama, miután hírszerzői jelentések szerint az utóbbi napokban a vegyi fegyverek összetevőinek mozgását észlelték Szíriában, figyelmeztette Asszadot: ne kövesse el azt a tragikus hibát, hogy vegyi fegyvereket használ, az ugyanis súlyos következményekkel járna.

A Fehér Ház hétfői közlése szerint növekvő aggodalomra ad okot, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyverek bevetését fontolgatja saját népe ellen, és figyelmeztetett: ha ezt megteszi, átlépi a „vörös vonalat”. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője közölte: Amerika szemmel tartja Szíria fegyverkezési tevékenységét. Obama később egy nukleáris anyagok biztonságáról szóló konferencián is felszólalt.

Az Atlantic nevű amerikai magazin hétfői riportja szerint az izraeli kormány az elmúlt hónapokban már kétszer is járt a jordániai kabinetnél egyes szíriai vegyi fegyverraktárak lerombolását célzó tervvel. A magazin a két ország hírszerző információira hivatkozik, amelyek szerint Izrael Jordánia „engedélyét” kéri a vegyi fegyverek tárolására szolgáló létesítmények bombázásához, amit azonban eddig a jordániai kormány visszautasított.

atv.hu / YNet / AP / Wired / The Atlantic

Ajánlom

További külföldi híreink