Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-11-19 11:12:59

Újra lövik Izraelt: egy iskolára is rakéta zuhant, a légierő Gázában bombáz - percről percre

Vasárnap este néhány órára elhallgattak a fegyverek, a hírek arról szóltak, hogy a Hamasz és Izrael tűzszünetet kötött Kairóban. Éjjel azonban újra lőni kezdték Izraelt, a hadsereg pedig terrorista célpontokra mért válaszcsapásokat. A Hamasz hétfő délelőtt ismét intenzív tűz alá vette Izrael déli városait, az izraeli hadsereg közben felkészült a szárazföldi akcióra.

Újra lövik Izraelt: egy iskolára is rakéta zuhant, a légierő Gázában bombáz - percről percre

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

19:47

USA: a Hamasznak be kell szüntetnie a rakétatámadásokat

Az amerikai kormány a közel-keleti térség vezetőivel, valamint a konfliktusövezetbe látogató diplomatákkal konzultálva a gázai konfliktus fokozatos csökkentésére törekszik, aminek kiindulópontja a gázai rakétakilövések beszüntetése - jelentette ki hétfőn Ben Rhodes, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese a Mianmarból Kambodzsába tartó amerikai elnöki különgép fedélzetén. "Álláspontunk továbbra is az, hogy a térségbeli országok - különösképpen azok, amelyek befolyással bírnak a Hamászra, elsősorban Egyiptom és Törökország - vessék latba a befolyásukat a konfliktus fokozatos leépítése érdekében" - hangoztatta a kommunikációért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó. "Ennek a deeszkalációnak pedig, ismétlem, a Gázából kiinduló rakétatűz beszüntetésével kell elkezdődnie" - tette hozzá Rhodes.

19:19

Mor: 4,5 millió izraelit fenyegetnek a Hamasz-rakéták

A Hamász támadásai miatt 4,5 millió izraeli van veszélyben, ezért az országnak joga van az önvédelemhez - mondta Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet hétfőn az MTI-nek. A diplomata hangsúlyozta, egyetlen ország sem nézné tétlenül, hogy ennyi állampolgárát támadják rakétákkal, és hogy a lakosság felének rendszeresen menedékhelyekre kell húzódnia a csapások elől. A konfliktus nem tíz napja kezdődött, a rakétatámadások jelenlegi hullámával, a Hamász már korábban is támadta Izraelt, de a tel-avivi kormány most már úgy látja, elég volt, és nem tolerálja tovább "a Gáza felől érkező terrort" - emelte ki.

   

Úgy fogalmazott, míg Izrael demokratikus állam, a Gázai övezetben az iszlám fundamentalisták irányítanak, akik nem ismerik el Izrael létezési jogát, és ideológiai okokból el akarják pusztítani az országot. Izrael nem a palesztin civileket akarja támadni, hanem a terroristákat, akik a gyermekeket sem kímélik - közölte. Kifejtette, a Hamász több rakétát lő ki reggelenként, amikor az izraeli gyermekek éppen iskolába mennek, a palesztin gyermekeket pedig szerinte "pajzsként használják az izraeli haderő ellen".

18:12

Az amerikaiak többsége Izrael mellett áll

Az amerikaiak 57 százaléka indokoltnak tartja a Gázai-övezetben a Hamász palesztin radikális szervezet ellen intézett izraeli katonai csapásokat - derült ki a CNN és az ORC International közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. Az izraeli fellépés támogatottsága a demokraták között a leggyengébb: a lakosságnak ennek a csoportjában 10 emberből négy gondolja azt, hogy a zsidó állam lépései indokoltak. A gázai hadműveletet a republikánusoknak a 74, a függetleneknek pedig az 59 százaléka támogatja. Az amerikaiak 59 százaléka támogatja Izraelt, míg a palesztinokat 13 százalék.

16:51

Tovább lövik a rakétákat, izraeli katonákra is tüzet nyitottak

Továbbra is lövik Izraelt a Gázai-övezetből. Hétfő délután öt óra után rakéták csapódtak be Bnei Shimonban, valamint két rakéta zuhant Beér-Sevára. Askelont is eltalálta egy rakéta, valamint Szderótban is felrobbant egy földet érő Kasszám. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Gázai-övezet közelében tartózkodó izraeli katonai alakulatokra is tüzet nyitottak kézifegyerekből, de a támadásban senki sem sebesült meg.

16:47

Terroristákkal végzett a légierő

Négy palesztin fegyveressel, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjával végzett hétfő délután az izraeli légierő. A fegyveresek egy sajtóközpontban tartózkodtak. Az izraeli YNet értesülései szerint külföldi újságírók is lehettek a támadás idején az épületben.

16:17

Feltételekhez köti a fegyverszünetet a Hamasz

A palesztin Hamasz csak izraeli garanciák fejében egyezik be fegyvernyugvásba - mondta hétfőn a terrorszervezet politikai bizottságának egyik tagja a dpa német hírügynökségnek. "Izrael először akar fegyvernyugvást és csak utána tárgyalni a rendezésről, de ezt mi elutasítjuk" - emlékeztetett. Izrael korábban közölte: hajlandóak tárgyalni, és előnyben részesítik a diplomáciai megoldásokat, ha a palesztin terroristák megszüntetik az Izrael elleni támadásokat.

15:27

Eshkolt folyamatosan lövik Gázából

Folyamatosan lövik a palesztin terroristák Eskolt. Az elmúlt órában 13 lövedék csapódott be a városba. Az értesülések szerint személyi és vagyoni kár nem keletkezett. Palesztin értesülések szerint egy ember meghalt és négyen megsebesültek, egy izraeli válaszcsapásban. Ezzel egy időben több száz palesztin tüntet Júdeában az izraeli Felhőoszlop hadművelet ellen, 200 fiatal a Birzeit Egyetem előtt gyűlt össze. A tüntetők köveket és Molotov koktélokat dobáltak az izraeli rendőrökre.


Videó: izraeli csapás egy Hamasz fegyverraktárra, melyet civilek, egyszer egy biciklis, majd egy autós közeledése miatt halogattak addig, míg "tiszta" célpontot nem kaptak.

14:20

Újabb rakéták zuhant Askelonra

Az elmúlt két órában két rakéta csapódott be Askelonban, az egyik egy épület közelében, míg egy másik egy ház kertjében.  Ez után hat rakétát hatástalanított a Vaskupola védelmi rendszer. Beér-Sevában becsapódott egy rakéta, egyet pedig elfogott a rakétaelhárító rendszer. Három rakétatámadás érte Eshkolt is.

 

Az egyiptomi kormány nyilatkozata szerint folyamatosan folynak a tárgyalások Izrael és a gázai palesztinok között, és a fegyverszünet „már közel van”. „Folyamatosan tárgyalunk, és reméljük, hamarosan eredménnyel járunk, amely véget vesz az erőszaknak és az ’ellen-erőszaknak’” – nyilatkozta Hisám Kandil, egyiptomi miniszterelnök Kairóban. „Szerintem közel vagyunk a végéhez, de nehéz megjósolni az ilyen jellegű tárgyalások kimenetelét” – tette hozzá.

13:46

Hamasz-televízión üzent az izraeli hadsereg

Egybehangzó források szerint az izraeli hadsereg beavatkozott hétfőn a Hamasz terrorszervezet hivatalos televíziójának műsorába a Gázai-övezetben. Az Al-Aksza televízió közleménye szerint az izraeli hadsereg zavarja az adást, ami időnként meg is szakad. Az Al-Aksza televízión nem szokatlan antiszemita tartalmak sugárzása, az egyik legismertebb "gyerekműsora" a 2007-ben sugárzott „Farfúr”, amiben egy palesztin „mikiegér” uszított a zsidók ellen.

„Belenyúltunk a Hamasz televíziójának adásába, hogy üzeneteket helyezzünk el ott” – mondta egy katonai szóvivő, hozzátéve, hogy a palesztin csatorna fölött megszerzett ellenőrzés valószínűleg több órán át tart. Az AFP hírügynökség Gázában lévő tudósítói megerősítették, hogy vasárnap arab nyelvű üzenetek jelentek meg a televízióban. „A Hamasz vezetői elrejtőztek, és önöket a frontvonalon hagyták” – szólt az egyik üzenet. Vasárnap  a Hamasz rádiójának adását is megzavarták több órára – az izraeli hadsereg közlése szerint a frekvenciát használva azt közölték a lakossággal, hogy maradjanak távol a légicsapások számára meghatározott, Hamasz-célpontoktól.

13:01

Első a diplomácia

Izrael kész a szárazföldi akcióra a Gázai-övezetben, de előnyben részesítené a diplomáciai megoldást – közölte a Reuters hírügynökséggel hétfőn egy magas beosztású, Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz közel álló izraeli tisztviselő. „Olyan diplomáciai megoldást részesítenénk előnyben, ami garantálná az Izrael déli részén lakók számára a békét. Az ez lehetséges, nem lesz szükség szárazföldi akcióra” – közölte a tisztviselő. „Ha azonban a diplomáciai eszközök kudarcot vallanak, nem lesz más lehetőségünk, mint bevonulni a Gázai-övezetbe” – tette hozzá.

12:20

További rakétatámadások délen

Az elmúlt órában több rakétatámadásra is sor került a Gázai-övezetből: két lövedék zuhant Eshkolra, két rakéta Asdodban robbant fel, egy robbanás volt Szderótban.

11:56

Ultimátum a Hamasznak

Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamász palesztin radikális szervezetnek a tűzszünet feltételeinek elfogadásához – közölte hétfőn a Galei Cahal katonai rádióállomás. A tájékoztatás szerint az izraeli vezetés üzenetet küldött Egyiptomba arról, hogy ha 36 órán belül nem állapodnak meg a tűzszünet feltételeiről, akkor kiszélesítik a (jelenleg folyó) izraeli hadműveletet. A Hamasz követelései és az Izrael által támasztott feltételek közötti eltérés nem nagy – állították a rádióban.

Palesztin dal az interneten, amely az elmúlt napok eseményeire reflektál. Arról énekelnek, hogy a tűzszünet helyett Tel-Avivra fognak lesújtani, és még ha könyörögnek is ("a cionisták"), akkor sem kegyelmeznek. A végén a dal az Öböl-menti arab országokat is támadja, valamint megismétli: cél "Tel-Aviv terrorizálása".

11:25

Háború a kibertérben

Kormányhonlapok elleni kibertámadások millióit kellett kivédenie Izraelnek a gázai övezeti hadművelet kezdete óta - írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség hétfőn a Daily Star című libanoni újságra hivatkozva, amely Juval Steinic izraeli pénzügyminisztert idézte. A miniszter, akinek hatáskörébe tartozik az internetbiztonság felügyelete is, "példátlan támadásnak" nevezte a hackerakciót, hozzátéve, hogy Izrael "a kormány weboldalai elleni 44 millió kibertámadást hárított el". Mint mondta, "minden támadás meghiúsult, egyet kivéve, amely egy bizonyos weboldal ellen irányult, s az hat-hét percig nem működött".

11:07

Rakétaindító terrorista sejtekre mértek csapást

„(Az izraeli hadsereg) vezető beosztású terroristák létesítményeit támadta, melyeket irányító központként, és fegyverraktárként használtak. A légierő emellett rakétaindításra készülődő hamaszos terroristákra is csapást mért, beleértve azt az egységet, amely hétfő hajnalban rakétát lőtt ki a dél-izraeli Nahal Oz nevű településre” – idézte az izraeli hadsereg közleményét a palesztin Maan hírportál.

      Izraeli katonák ellenőrzik kézifegyvereiket a Gázai-övezet mellett. Bevonulnak? - kattintson a fotókért!


Részletek a Hamasz alapokmányából

„Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (HAMASZ): A Mozgalom programja az Iszlám. Ebből meríti az eszméit, a gondolkodási módját, valamint az univerzum, élet és az ember megértését. Ebből fakad minden ítélete és hozzáállása, és ez adja az inspirációt lépéseihez. Az Iszlám Ellenállási Mozgalom egyike a Muzulmán Testvériség palesztini szárnyainak. A Muzulmán Testvériség Mozgalom egy univerzális szervezet, ami a modern idők legnagyobb iszlám mozgalma. Jellemzi az iszlám élet, kultúra, hitvallás, politika, gazdaság, oktatás, társadalom, igazság és igazságszolgáltatás, az Iszlám terjesztése, oktatás, művészet, információ, az okkult tudománya, és az Iszlámra való áttérés mély megértése, pontos felfogása, és teljeskörű elfogadása”.

„Izrael addig fog létezni, amíg az Iszlám el nem pusztítja, mint ahogy másokat is elpusztított már korábban” – a szent emlékű mártír, Hasszán al-Banna imám (a Muzulmán Testvériség alapítója – a szerk.)

„Izrael, a judaizmus, és a zsidók kihívást képeznek az Iszlámnak, és a muzulmán embereknek. „Sohase aludhassanak a gyávák.”

„Az Ítéletnap nem fog elérkezni, amíg a muzulmánok meg nem küzdenek a zsidókkal (megölik a zsidókat), amikor a zsidó a fák és kövek mögé fog bújni. És a kövek és a fák meg fognak szólalni, hogy Óh Muzulmánok, Óh Abdullah, egy zsidó van mögöttem, gyere, és öld meg. Mindössze a Gharkad fa (nyilvánvalóan egy faféleség) nem fogja ezt megtenni, mivel ez a zsidók egyik fája." (al-Bukharihoz és a Muzulmánhoz kapcsolódóan).”

„A zsidók... ... Valahányszor háborúságra gyújtottak tüzet, Allah eloltotta azt. [Csak] abban serények, hogy romlást [idézzenek elő] a földön. Ám Allah nem szereti azokat, akik romlást idéznek elő.”

"Allah a célja, a Próféta a példaképe, a Korán az alkotmánya: útja a dzsihád, és a halál Allah ügyéért a legnagyszerűbb vágya."

10:56

A rakétatámadások miatt nincs tanítás Izrael déli részén

A határnál lévő Givim nevű kibucból minden fiatalt egy észak-izraeli kibucba küldtek, a Karmija nevű kibucot pedig minden lakója önként elhagyta. A középiskolásokat egy másik kibuc látja vendégül, a 150 karmijai család pedig ismerősökhöz, rokonokhoz utazott - közölték izraeli médiaforrások. Továbbra sincs tanítás Izrael déli részein, a gyerekeket napközben számos településről szervezetten buszokkal észak-izraeli helyekre viszik, játszóházakba, városnézésre, állatkertbe. Neves művészek Izrael déli részeire utaznak, ahol a nagyobb közösségi óvóhelyeken rögtönzött koncerteket tartanak a rakéták árnyékában a helyben maradt közönségnek.

10:45

Mégsem újságírók voltak az áldozatok?

Az izraeli hadsereg a Hamasz-közléssel ellentétben azt állította, hogy egy szombati légitámadás során terrorista állásokat támadott. A Hamasz először azt állította, hogy újságírók voltak az áldozatok, de később visszavonta az állításokat.

09:57

Iskolát talált telibe a Hamasz-rakéta

Askelont is lőtték hétfő délelőtt a Hamasz terroristái a Gázai-övezetből. Az egyik rakéta egy iskolába csapódott bele. Az izraeli YNet hírportál értesülései szerint a robbanás csak anyagi kárt okozott, személyi sérülés nem történt, mert a rakétatámadások miatt szünetelt a tanítás.

Gázai-övezetből kilőtt rakéták okozta károk Askelonban:

09:43

Újabb rakéták: robbanások Eshkolban, Hanegevben

Folytatták a rakétatámadásokat a Gázai-övezetből palesztin terrorszervezetek. Két rakéta Eshkolban csapódott be, kettő pedig Shaar Hanegevben. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

09:24

Focipályáról lőtték a rakétákat

Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő reggel közölte: a hadsereg vasárnap éjjel egy focipályára is csapást mért a Gázai-övezetben, azt ugyanis palesztin terrorszervezetek rakétakilövő állásnak használták, és fegyvereket tároltak a területén. A szóvivő hozzátette: mintegy 40 fegyvercsempész alagútra is csapást mértek.

08:29

Már 85 áldozat Gázában

Palesztin kórházi források szerint legalább 10 palesztin civil és két parancsnoka az Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek életét vesztette az izraeli válaszcsapásokban vasárnap. A palesztin rakétatámadásokban 30 sebesültek meg. Ezzel 85-re emelkedett az áldozatok száma a Gázai-övezetben.

Izrael 124 kamionnyi humanitárius segélyt - orvosi eszközök, élelmiszer, gáz - juttatott be a Gázai-övezetbe. Az akcióért felelős katonai szóvivő hangsúlyozta: míg a Hamasz izraeli civileket támad válogatás nélkül, addig Izrael igyekszik egyértelműen megkülönböztetni a civileket és terroristákat.

08:04

848 rakétát lőttek ki Izraelre

Az izraeli hadsereg jelentése szerint öt nap alatt legalább 848 rakétát kilőttek Izraelre a Gázai-övezetből. Ezek közül 302-őt még becsapódás előtt elfogott és megsemmisített a Vaskupola.

07:11

Izraeli figyelmeztetés a válaszcsapás előtt

Szemtanúk beszámolója szerint az izraeli hadsereg rendszerint azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy a tényleges csapás előtt egy figyelmeztető rakétát küld a cél körzetébe, lehetősége adva ezzel a lakosságnak, hogy elhagyja az övezetet. Szintén szemtanúk beszámolója szerint lőtték a Gázai-övezetet hétfőn izraeli hadihajókról is.

07:03

Izrael 80 célpontot támadott az éjjel

Az izraeli haderő több mint 80 gázai célpontra csapott le vasárnap éjjel, rakétákat, alagutakat, kiképzőtáborokat és különböző fegyvereket semmisítettek meg. Az IDF azt is közölte, hogy a Felhőoszlop hadművelet megkezdése óta a terroristák 1350 különböző célpontjaira mértek csapást.

06:47

Újra lövik Izraelt a Gázai-övezetből

A terroristák újra elkezdték lőni Izraelt hétfő hajnalban a Gázai-övezetből, azt követően, hogy néhány órán keresztül elhallgattak a fegyverek. A vörös figyelmeztetés újra életbe lépett Izraelben Askelon régiójában és Sha'as Hanegevben. Éjfél óta mindenesetre nem érte találat Izraelt, jelentette a Jerusalem Post.

05:08

Hét áldozat Gázában, Izraelben újra szólnak a szirénák

Az Al-Dzsazíra jelentése szerint hét áldozatot követeltek a Gázát érintő légicsapások vasárnap éjjel. Közben Izraelben éjfél körül újra megszólaltak a lakosságot rakétatámadásra figyelmeztető szirénák.

02:30

Eltaláltak egy rendőrséget is Gázában

Az izraeli légierő további támadásokat hajtott végre Gázában vasárnap éjjel. A hírek szerint egy gázai rendőrséget is találat ért.

01:40

Egy házat is eltaláltak

Az izraeli haderő (IDF) válaszcsapást mért az esti támadások miatt Gázára. Az Izraeli Rádió jelentése szerint az IDF Hamasz-célpontokra és csempészalagutakra csapott le Rafah mellett.

Ez történt vasárnap

23:14

Egy házat is eltaláltak

Rakétatalálat ért egy házat Kirját.Malachiban is, jelentette a 2-es Csatorna. Sérülésekről nem érkeztek hírek, de a házat komoly károk érték.

23:05

Ashdódot újra lövik

Néhány nyugalmas órát követően négy rakétát lőttek ki Gázából Ashdód városára. A térségben lakók hangos robbanásokról számoltak be.

22:51

Robbanásokat hallottak

Eilat lakosai robbanásokat halltottak a Vörös-tenger környékéről. A rendőrség elkezdte átkutatni a területeket, de nem találta támadásnak, vagy rakétának a nyomait, jelentette a rendőrség szóvivője.

22:30

Sikeres tűzszünet? 

Viszonylag csendesen telt a vasárnap este Izrael déli részén, ami bizakodásra ad okot azokkal a hírekkel kapcsolatosan, miszerint Izrael és a Hamasz megegyezett a tűzszünetről Kairóban, közölte a Katonai Rádió. Az Eskholt elérő öt rakéta óta nem lőttek ki újabb rakétákat Izraelre.

22:10

 Egyiptomi tüntetők a palesztinok mellett 

Körülbelül 400 egyiptomi tüntető érkezett a Gázai-övezetbe, hogy szoldarítsanak a palesztinokkal, jelentette az AFP.

20:30

 Abbász: ez "sokba fog kerülni" Izraelnek 

Mahmúd Abbász a ramalláhi palesztin elnök a palesztin népet "Izraellel szembeni békés utcai tüntetésekre" szólította fel, "a gázai izraeli agresszió ellen". Abbász egy vezetői gyűlésen palesztin egységet sürgetett - közölte az AFP hírügynökség.

Abbász közölte: Izrel gázai hadművelete sokba fog  kerülni Izraelnek és destabilizálja a térséget. "Mindent megteszünk az agresszió megállításáért" - közölte Abbász Ramalláhban. Abbász felkérte Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert: kérje fel az arab liga főtitkárát, hogy hívjon össze sürgős csúcstalálkozót a kérdésben.

19:25

 Újabb Hamasz csúcsvezetőt lőttek ki

Az IDF jelentése szerint eltalálták Ihja Rabia Hamasz csúcsvezetőt - az azonban kérdéses, hogy Rabia meghalt-e a támadásban.

18:01

 Izraeli gyógyszerszállítmány Gázába

Izrael 80 kamion gyógyszert és élelmiszert szállított Gázába - jelentette az izraeli kormány koordinátora. Közben 35 diplomata és 26 civil hagyta el a Gáza-övezetet, és távozott Izraelbe gyógykezelésre. A Kerem Salom határátkelőhely, amelyen keresztül a kamionok és betegek közlekednek a múlt hét során zárva volt.

Hani Abdín a Palesztin Hatóság egészségminisztere közölte csütörtökön vagy pénteken 17 orvosból álló - magát is beleértve - orvosi segélycsapat fog érkezni a Gáza-övezetbe, Egyiptomon keresztül. Abdín hozzátette: a Hamasz állítása szerint 20 kamionnyi gyógyszer is érkezik az övezetbe.

17:56

 Akcióban a Vaskupola

Benni Ganc altábornagy, az IDF vezérkari főnöke közölte a behívott katonákkal: "kerül, amibe kerül, jó lelkiismerettel és eltökélten lépünk akcióba, de nem lesz könnyű". Közben a vaskupola nevű rakétaelhárító rendszer megsemmisített két Askelonra, és egy Tel-Avivra kilőtt rakétát. A Tel-Avivra kilőtt Fadzsr-5 iráni rakétáért a Hamasz katonai szárnya vállalta a felelősséget - közölte a Hamasz.

17:32

Welcome to Israel

Egy olvasónk, a Tel-Avivban posztdoktori kutatásokat végző Paszternák András honlapján találtuk az alábbi beszámolót :

"öt méterre az egyetem kapujától elkapott a légiriadó, otthon filóztam elinduljak-e, végül a kelet-európai lelkiismeretesség azt mondta igen… a gyaloghíd végén jártam… rohanás át a portán, még az útlevelet sem volt idő felmutatni, vetődés a virágágyások mellé, kéz a fejre… próbáltam felvenni telefonnal, de nem vagyok egy profi haditudósító, s mellé nyomtam, pár másodperc múlva két-három pukk… lelőtte a Vaskupola… leráztam magamról a Bar-Ilan Egyetem porát elindultam a laborunk felé… az égen még látszott a rakéták útvonala… az épület előtt a büfé kinyitott, visszaültek kávézni az emberek… mire felértem, már tódult ki a tömeg a biztonsági szobaként használt diákszobánkból… WELCOME in (to - a szerk.) Israel"

17:25

A franciák tűzszünetet szorgalmaznak

Simon Peresz izraeli államelnök a Laurent Fabius francia külügyminiszterrel folytatott tárgyalás során közölte: Izrael államának nem maradt más esélye, mint hogy megvédje magát, és hogy Izrael legfőbb célja, hogy véget vessen a rakétatámadásoknak, és az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

Fabius közölte: látja, hogy Izrael milyen nehézségeken megy keresztül, ugyanakkor megemlítette, hogy palesztin oldalon is vannak áldozatok. A francia külügyminiszter hozzátette: "meg kell akadályozni a háborút és tűzszünetre van szükség".

17:05

Barak: lesz hozzá bátorságunk

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a Hamasszal kötendő tűzszünetről a következőt mondta: "Tovább kell lépnünk - ha szükséges megindítjuk a szárazföldi offenzívát. Mindent meg fogunk tenni, hogy a hadművelet elérje a célját. Barak hozzátette: "Nem ragaszkodunk a szárazföldi támadás elindításához, de szükség esetén lesz hozzá bátorságunk."

Az izraeli légierő gépei több mint 50 terrorista létesítményt - többek között rakétakilövőket, csempészalagutakat és fegyverraktárakat - támadtak a Gáza-övezetben vasárnap.

16:55

Netanyahu: csak a tűzszünet után tárgyalunk

Benjamin Netanyahu a francia külügyminiszterrel való találkozás után közölte: "bármiféle tárgyalásra csak tűzszünetet követően kerülhet sor" . Egy izreli kormányhivatalnok hozzátette: "az volna a legjobb, ha ez a szárazföldi hadművelet nélkül sikerülne - ellenkező esetben készen állunk az akcióra.

16:01

Palesztin áldozatok, izraeli áldozatok, egyre több rakéta

A vasárnapi válaszcsapásokban tíz palesztin vesztette életét – közölte gázai forrásokra hivatkozva a Maan palesztin hírportál. Az áldozatok között van a Hamasz rakétaprogramjáért felelős Jahja Bijja is. Ezzel a halálos áldozatok száma gázavárosi orvosi jelentések szerint 58 főre emelkedett. Ezzel párhuzamosan Izraelben ismét telitalálat ért egy asdodi házat. A nyolc emeletes épület tetején behatoló rakéta az ötödik emeletig zuhant, és ott robbant föl. A  detonációban két ember megsérült, és mintegy harminc ember sokkos állapotba került. Miki Rozenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője közölte: a korábbiakkal ellentétben a terroristák most sűrűbb, 5-10 darabos sorozatokban lövik Izraelre a rakétákat. Izraelben a Felhőoszlop hadművelet kezdete óta három ember vesztette életét a palesztin rakétatámadásokban, és jelentős a sebesültek száma.

15:32

Hamasz-kommunikációs egységet semmisített meg Izrael

Izrael precíziós támadással semmisített meg több Hamasz-kommunikációs egységet vasárnap kora hajnalban - közölte az izraeli hadsereg, valamint videót is közzétett az akcióról. A felvételeken látható a Shawa médiaközpont épületének a tetején felrobbantott antenna is. A Maan palesztin hírportál szerint Izrael a támadás előtt figyelmeztette a nyugati újságírókat, hogy maradjanak távol a Hamasz-létesítményektől. A Maan hozzátette: a Shawa elleni támadásban legalább hat újságíró - nem nyugatiak - megsérült.

A Felhőoszlop hadműveletben az izraeli hadsereg által támadott mintegy ezer katonai célpont között szerepelnek rendőrőrsök, politikai szerepű létesítmények és a média egyes épületei is. Először is az a kérdés, hogy a Genfi Konvenciókat kiegészítő I. jegyzőkönyv ide vonatkozó bekezdései szerint jogszerű-e ilyen célpontok támadása. Maga a vonatkozó cikkely meglehetősen összetett, de alapvetően azt mondja ki, hogy senki sem támadhat nem katonai jellegű célpontot. Izrael ugyan nem írta alá az egyezmény I. kiegészítő jegyzőkönyvét, mégis ügyel arra, hogy azt betartsa – az idevonatkozó 52. bekezdéssel együtt.

A rendőrőrsök általában csak az egyes nemzetek saját törvényeinek hatálya alá esnek, és nem minősülnek katonai jellegű célpontoknak. Általában a média- és politikai létesítmények sem katonai természetűek, csupán információs és kormányzati feladatokat látnak el. Az izraeli külügyminisztérium 2009 júliusában az Öntött Ólom nevű hadműveletről írt elemzése szerint azonban, a Hamasz megközelítőleg 30 ezer főt számláló katonai ereje 13 ezer belbiztonsági személyt, így a rendőrséget is magába foglalja. Harc idején a Hamasz a rendőrségét katonai ereje szerves részének tekinti, és ezek a szervek is harcolnak az IDF ellen, még azon az áron is, hogy így nem képesek fenntartani Gázában a közrendet. A jelentés azt is tartalmazza, hogy a Hamasz rendőrsége kézigránátokat és tankelhárító fegyvereket is alkalmaz. Hasonlóképpen a Hamasz parti őrsége izraeli tengeri őrjáratokat ért támadásokért felelős.

Mivel a Hamasz a hadműveleteit a szervezet politikai létesítményeiben tervezik, ezért azok szintén katonai célpontoknak minősülnek. A médiának otthont adó épületekkel már bonyolultabb a helyzet. A nemzetközi közvéleményt ugyanis nagyon felháborítja, és jogi következményei is lehetnek, ha médialétesítményeket ér támadás. Azonban ezeket az épületeket számos esetben kettős célra használják: 1999-ben például az Egyesült Államokat heves kritika érte azért, amiért az egykori Jugoszláviában megtámadta egy televízió épületét. Az amerikai hadvezetés azonban úgy kommentálta az esetet, hogy a jugoszláv kormány a katonai irányítás és vezetés céljaira is használta az épületet, amit aztán később a Nemzetközi Bíróság vizsgálata igazolt is. Hasonló lehet a helyzet azzal a vasárnapi hajnali támadással is, amelyben Izrael egy Hamasz kommunikációs antennát robbantott fel egy médiumoknak otthont adó gázai épület tetején.

15:30

Autó mellett robbant egy rakéta - négy sérült

Újabb rakéták zuhantak Shaar Hanegevre, Eshkolre és Ofakimre. Az első két településen öt rakéta csapódott be, Ofakimben egy. Utóbbi településen a rakéta egy autó mellet ért földet, a robbanásban négy izraeli közepes sérüléseket szenvedett.

15:24

Kilőtték a Hamasz rakétatámadásokat irányító parancsnokát

Vasárnap az izraeli légierő légicsapást mért Jahja Bijja Hamasz-vezető otthonára. Bijja volt a Hamasz rakétakilövő egységének a parancsnoka. A terrorista, aki több száz, az elmúlt napokban Izraelre kilőtt rakétáért volt felelős, életét vesztette a légicsapásban - közölte az izraeli hadsereg. A kilövési parancsot személyesen Beni Ganc, az izraeli vezérkar főnöke adta ki - tudta meg a Jerusalem Post.

Az izraeli külügyminisztérium szerkesztőségünknek megküldött közlése szerint múlt hét szombat óta 820 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai-övezetből. A folyamatos rakétatámadásokra válaszul Izrael intenzív válaszcsapásokat mért az övezetre – a hadsereg közleménye szerint legalább ezer terrorista célpontra sújtottak le az elmúlt napokban.

atv.hu / M.L.

YNet, JPost, Maan, MTI

Ajánlom

További külföldi híreink