Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-11-16 17:30:44

Hazaérkezett a felmentett Gotovina: Horvátország ünnepel

Megérkezett Zágrábba Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornok, miután pénteken felmentette őket annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

A két tábornokért délután Ante Kotromanovic védelmi és Fred Matic veteránügyi miniszter a kormány különgépével indult Hollandiába. A repülőgép, fedélzetén a felmentett Gotovinával és Markaccsal, azok családtagjaival és ügyvédjeivel nem sokkal 16 óra után landolt a zágrábi Pleso repülőtéren, ahol Zoran Milanovic miniszterelnök, Josip Leko, az országgyűlés elnöke, volt katonatársak és újságírók hada várta.

   

A két nyugalmazott tábornok a repülőtérről a zágrábi Jellasics térre ment, ahol több tízezres ünneplő tömeg várta őket. A fővárosba folyamatosan érkeznek az emberek az ország minden tájáról, ünnepelni és köszönteni a hazájukban mindvégig nemzeti hősként számon tartott katonai vezetőket.    

   

Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

MTI

További külföldi híreink