Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-10-17 20:25:19

Fox News: Romney jobb volt a gazdaság és Líbia kérdésben

Az amerikai konzervatív média értékelése szerint a moderátor részrehajlóan vezette az elnökjelöltek második televíziós vitáját, és nem egyértelmű, hogy a republikánus Mitt Romney alulmaradt a szópárbajban.

A Fox News tévécsatorna internetes oldalán megjelent egyik kommentár szerint "a döntetlenre álló vitákat a moderátor dönti el", és kedd este a Hoftsra Egyetemen így tett Candy Crawley, a CNN vezető politikai tudósítója is. A Fox emlékeztetett arra, hogy amikor Romney azt kifogásolta, hogy riválisa, Barack Obama elnök két héten át nem nevezte terrorcselekménynek a bengázi amerikai konzulátus elleni támadást, Crawley megjegyezte: "Valójában megtette ezt, uram".

   

"Mondaná ezt egy kicsit hangosabban is, Candy?" - reagált Obama.

   

Crawley megismételte, hogy Obama (már a támadás másnapján) terrorcselekménynek nevezte a négy amerikai halottat követelő bengázi támadást. Ugyanakkor hozzátette, hogy mintegy két hétbe tellett, amíg (a kormányzati kommunikációban) ez a verzió kerekedett felül azzal a szemben, hogy a külképviseletnél egy iszlámellenes film elleni tüntetés robbant ki, amely később elfajult.

   

"Ebben igaza van" - mondta Crawley Romneynak.

   

A Fox rámutatott, hogy Romney félbeszakításával a moderátor kisiklatta a republikánus politikus érvelését. Crawley később a CNN vitaelemző műsorában elismerte, hogy Romneynak "a lényeget tekintve" igaza volt, de "rossz útját választotta annak, hogy erről beszéljen".

   

A Fox idézte John Kinget, a CNN kommentátorát, aki szerint az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében szeptember 12-én elmondott beszédében általános értelemben használta a "terrortámadás" kifejezést. (Az elnöki hivatal által kiadott hivatalos szöveg szerint Obama ezt mondta: "Egyetlen terrorcselekmény sem ingatja meg soha ennek a nemzetnek az eltökéltségét".)

   

Crawley elismerte, hogy Obama felszólítására avatkozott be a vitába és azt mondta, hogy Romney, aki "egy nem helytálló tényt" emelt ki, belezavarodott a líbiai témába.

   

A több konzervatív politikus és elemző véleményét összegző The Daily Caller hírportál véleménye szerint Crawley Obama oldalára állt. A Politico arra hívta fel a figyelmet, hogy a moderátor az elnöknek bő három perccel több tiszta beszédidőt engedélyezett, mint kihívójának. A műsor végén az elnök órája 44 perc 4 másodpercet, Romneyé pedig 40 perc 50 másodpercet mutatott.

   

A Breitbart hírportál szerint a moderátor a volt massachusettsi kormányzót 28 alkalommal szakította félbe, Obamát csak kilencszer. A The Washington Times beszámolója szerint a tudósítók számára fenntartott különteremben kitört a taps, amikor Obama a vagyona miatt támadta Romneyt.

   

A Fox News egy másik kommentárja szerint a második tévévitát is Romney nyerte meg. A republikánus jelöltnek ezáltal sikerült megőriznie a lendületét, ami "nagy győzelemhez vezet majd". A tévécsatorna értékelése szerint a republikánus elnökjelölt jobb volt a gazdaság, a benzinárak és Líbia kérdésben, megjelenése pedig "elnökibb" volt, mint a "goromba" Obamáé, aki csak a bevándorlás kérdésében és riválisa 47 százalékos kijelentésével kapcsolatban szerepelt jobban (Romney korábban segélyfüggőnek nevezte az amerikai társadalom csaknem felét). A Fox elismerte, hogy Obama jól parírozott, amikor Romney azzal vádolta, hogy a bengázi támadás másnapján Las Vegasba ment kampányolni.

   

A vitasorozatot megelőzően napvilágot látott elemzések még úgy vélték: a szópárbajok kevés kivételtől eltekintve csekély szerepet játszanak a Fehér Házért folytatott küzdelem eldöntésében, azokat mindkét fél a saját szája íze szerint értékeli majd, és az eltökélt választók annak ellenére is a saját jelöltjükre fognak szavazni, ha úgy látják, az ellenfél szerepelt jobban. Romneynak az első összecsapáson tanúsított jó teljesítménye a közvélemény-kutatások szerint mégis erősen kiélezte a versenyt, amelyben október elejéig a felmérések mindig Obama oldalán mutattak ki csekély előnyt.

   

Az első vitát az amerikai média és az elemzők túlnyomó többsége szerint egyértelműen Romney nyerte. A másodikban a CNN és a CBS villámfelmérése is Obamát találta jobbnak. A két jelölt még egyszer fog vitázni a november eleji választás előtt.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink