Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-10-05 06:21:59

Romney beismerte: "teljes tévedés", amit a kiszivárgott videón mondott

A republikánusok elnökjelöltje azt állította, hogy az amerikaiak 47 százaléka úgysem fog rá szavazni, mert ők a kormány segítségétől függenek. Romney szerint, amikor egy kampány során több száz beszédet kell elmondani, időnként becsúszik egy-két elszólás.

Romney beismerte: "teljes tévedés", amit a kiszivárgott videón mondott

Barack Obama és Mitt Romney még kétszer csap össze a televíziók kamerái előtt a következő hetekben: október 17-én, majd 23-án vitáznak. A két alelnökjelölt, Joe Biden és Paul Ryan október 12-én mérik össze az erejüket. Az ATV mindegyik televíziós vitát közvetíti, a jelölteknek professzionális színészek kölcsönzik a hangjukat, az amerikai moderátorokat pedig Bánó András, valamint Kálmán Olga szinkronizálja. Tartsanak velünk!beszámoltunk róla, kiszivárgott egy videó, mely hónapokkal ezelőtt készült egy adománygyűjtő rendezvényen és amelyen a republikánus elnökjelölt arról beszélt, hogy az amerikaiak 47 százaléka úgysem fog rá szavazni, "bármi történjen is", mert ezek az emberek a kormány segítségétől függenek.

Obama szerint tisztességtelen volt Romney

Közben egy nappal az amerikai elnökjelöltek első tévévitája után a hivatalban lévő elnök, Barack Obama és kampánystábja tisztességtelen magatartással vádolta meg a republikánus kihívót, Mitt Romney-t.

"Ha valaki elnök akar lenni, akkor tartozik az igazsággal az amerikaiaknak" - jelentette ki Barack Obama Denverben egy csütörtöki kampányrendezvényen. "És íme az igazság: Romney kormányzó nem tudja fedezni 5 ezer milliárdos adóprogramját (a leggazdagabbaknak nyújtott adókedvezmény meghosszabbítását) anélkül, hogy felrobbantaná a deficitet vagy megterhelné a középosztályt" - hangoztatta az elnök.

   

Agresszívabb lesz az elnök

"Romney teljesítménye talán példátlan volt a tisztességtelenség terén" - jelentette ki David Plouffe, az elnök vezető tanácsadója. David Axelrod, Obama kampánystábjának fő stratégája szerint az elnök nem akart belebonyolódni Romney "végtelen és kimerítő" ténybeli kiigazításába, ugyanakkor agresszívabb vitastílust ígért a tévévita két következő, október 16-i New York-i és 22-i floridai fordulójára.

   

Romney nyerhette a vitát

A szakértők túlnyomó többsége szerint noha az egyik rivális sem volt képes padlóra küldeni a másikat, a massachusettsi kormányzó megnyerte a szerda esti első televíziós vitát.

   

A Romney-kampánystáb szerint a republikánus elnökjelölt kitűnő szereplése komoly változást hozott a Fehér Házért folytatott vetélkedésben. Az országos közvélemény-kutatások szerint Obama az első kamerák előtti szópárbajig minimális előnnyel vezetett.

  

A vitában Obama azt kívánta bizonyítani, hogy az Egyesült Államok az ő politikájának köszönhetően lábalt ki a válságból és további négy évet kért a fellendülés végrehajtásához, Romney pedig az elnököt okolta a gazdaság felépülésének lassúságáért, valamint dinamikus gazdaságélénkítést és 12 millió új munkahelyet ígért.

   

Ed Gillespie, Mitt Romney vezető tanácsadója szerint a kihívónak sikerült szemléletesen bemutatnia azt, hogy Amerika "miért nem engedhet meg magának az előző négy évhez hasonló újabb négy esztendőt".

Megerősödött a kihívó pozíciója

  

A Reuters és az Ipsos csütörtökön ismertetett közös felmérése szerint Romney pozíciója megerősödött az első tévévitának köszönhetően. 51 százalékra nőtt azoknak a választóknak az aránya, akik pozitívan vélekednek a republikánus elnökjelöltről. Ezzel az egész kampány során először fordult elő, hogy a volt massachusettsi kormányzóról a többség kedvezően nyilatkozott. Obama megítélése változatlan maradt és továbbra is 56 százaléknyi azok aránya, akik pozitív képet alkotnak róla.

   

A közvélemény-kutatás szerint Romney egy sor olyan kulcskérdésben maga mögé utasította az elnököt, mint a gazdaságirányítás, a munkahelyteremtés és a költségvetési hiány kezelése.

   

A Reuters-Ipsos-felmérés szerint az elnök 7 százalékpontos előnye 5-re csökkent a választásra jogosult amerikaiak körében, és az állás jelenleg 48:43 százalék. A statisztikai hibahatár 4,8 százalékpont.

Obama nem hibázott nagyot, Romney nem volt átütő

Beszámoltunk róla, hogy a szerda este megtartott első elnökjelölti vitában Barack Obama nem hibázott nagyot, Mitt Romney pedig vélhetően nem ért el áttörést. A tévénézők elsöprő többsége mégis a republikánus jelöltet hozta ki győztesnek.

A Denveri Egyetemről közvetített 90 perces, legkevesebb 40 millió néző által követett vita témája az amerikai gazdaság és a belpolitika volt.

   

Obama nem hengerelt

Az összecsapáson Obama a közvélemény-kutatások által tükrözött várakozásokkal ellentétben nem hengerelte le kihívóját. Romney magabiztosan szerepelt ugyan, de aligha sikerült véghezvinnie a követői által várt bravúrt, azt, hogy a legfontosabbnak tartott első vitán egyértelművé tegye a bizonytalan szavazók számára: ő az alkalmasabb az Egyesült Államok irányítására.

   

Szívélyesen üdvözölték egymást

A vitában Romney többször bírálóan lépett fel, Obama pedig védekezésre kényszerült, ám a vita nem fordult kölcsönös sárdobálásba, miként az a negatív kampányból következhetett volna.

Két szúrás

   

Az összecsapás során, amelyben több konkrét témakör - így a munkahelyteremtés, az államadósság, a nyugdíjak és az egészségügy - volt, Obama két általános érvényűnek szánt szúrást vitt be kihívójának. Arra hívta fel Romney figyelmét, hogy elmulasztotta elmondani, ha visszavonja, mivel pótolja az Obamacare-ként emlegetett egészségügyi reformot és a Wall Street működését szabályozó Frank-Dodd törvényt, valamint hogy miként akarja bezárni az adórendszer kiskapuit. Az elnök feltette a szónoki kérdést: vajon Romney nem azért tartja-e titokban a részleteket, mert az általa visszavonásra ítélt törvényeket túl jónak tartja? Obama azt is kifejtette riválisának: ahhoz hogy elnök legyen, kell lennie egy tervének, tudnia kell elvi alapon nemet mondani és akarnia kell rendet tartani a saját pártjában is.

Aztán jöttek az érvek

   

Az elnök nem volt túl magabiztos

Az elnök, aki az első fél órában a megszokottnál jóval kevésbé tűnt magabiztosnak, a polémia későbbi szakaiban többször is a kamerába tekintett, a nézőknek üzent. Romney, aki vártnál sokkal lendületesebb volt, ezt csak ideje utolsó két percében tette meg.

   

A volt massachusettsi kormányzó Obamának rótta fel a gazdaság lassú talpra állását és a magas munkanélküliséget, és hibáztatta őt a szerinte határozatlan, de ugyanakkor a kétpárti együttműködést elutasító vezetési stílusa miatt. Azt is felemlegette, hogy dollármilliárdokat pazarolt olyan cégekre, amelyek sikertelenül próbálkoztak a megújuló energiák piacán. Igazi fogást azonban csak egyszer sikerült találnia az ellenfelén. "Ön, elnök úr, elnökként jogosult arra, hogy saját repülőgépe és saját háza legyen, de nem lehetnek saját tényei is" - mondta Mitt Romney, miután Obama többször is az állította, hogy a republikánus elnökjelölt 5 ezer milliárd dollárral akarja csökkenteni a leggazdagabbak adóterheit, és a kieső bevételt a középosztály adóinak növelésével ellensúlyozná. (Ezt az adatot egyébként független tényellenőrzések hamisnak minősítették).

... és ellenérvek

Két gazdaságfilozófia

A két jelölt összecsapásában világosan kibontakozott a gazdaságfilozófiai különbség. Obama a lefaragások és a bevételek növelése kiegyensúlyozott megvalósításának, a "jövőbe történő beruházásoknak" a szükségességéről beszélt. Romney pedig azt hangsúlyozta, hogy az adóterhek általános csökkenésétől várja a gazdaság felpörgését, következésképpen az állami bevételek csökkenését is. A demokrata elnök szükségesnek nevezte, hogy az állam időnként szabályozó szerepet töltsön be, a republikánus elnökjelölt pedig a központi kormányzat szerepe csökkentésének fontosságát hangsúlyozta.

A nézők úgy látták, Romney felülkerekedett vitapartnerén

  

A vitavezető Jim Lehreneknek, a PBS közszolgálati televízió veterán műsorvezetőjének nem sikerült kordában tartania a polémiát, amelynek végén kiderült, hogy az elnök több mint négy perccel többet beszélhetett ellenfelénél; Romney órája 38 perc 32 másodpercnél, Obamáé 42 perc 50 másodpercnél állt meg.

   

A tévénézők szerint Romney nyert

A tévénézők 67 százaléka szerint a republikánus Mitt Romney nyerte meg az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját - közölte mintegy egy órával az esemény befejezése után a CNN.

Nem tűnnek egymás ellenségének

A hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet villámfelmérése szerint csak a tévénézők 25 százaléka találta jobbnak Barack Obama elnököt. David Gergen, a CNN centrista kommentátora szerint Romney szerda este összeszedettebb volt, mint bármelyik korábbi szereplése során.

"Obama elvesztette a párbajt és talán a választást is"

  

"Miért volt Obama ma este annyira szomorú és zavart? Elvesztette a ma esti párbajt, és talán elvesztette a választást is" - írta a Twitteren Andrew Sullivan, a Daily Beast publicistája.

   

Mindenkinek járt az ölelés

Chris Chilizza, a The Washington Post elemzője szerint különbséget kell tenni a józan-komoly és a mogorva-érdektelen megjelenés között, és az elnökre a vita során az utóbbi volt a jellemző. Úgy vélekedett, hogy Obama egy alkalommal, amikor a moderátor, Jim Lehrer kérdést tett fel neki, azt a benyomást keltette, hogy inkább máshol lenne már. Chilizza szerint a rosszkedvű Obama nem az a vezető, akire az emberek szívesen szavaznának.

   

Nem használta a fő fegyvereket

Szóvá tette, hogy Obama, noha kézenfekvőnek tűnt, nem használta fegyvereként sem az ellenfele által alapított Bain Capital befektetési cég vitatható ügyleteit, sem pedig Romney "47 százalékos" beszédét, amelyben a volt massachusettsi kormányzó gyakorlatilag segélylesőnek nevezte az amerikai társadalom jelentős részét. Chilizza nem tudta eldönteni, vajon ennek oka az volt-e, hogy a kampánystáb nem tartotta elnökhöz méltónak ezen dolgok felemlegetését, avagy úgy vélekedett, hogy ezek amúgy is beleivódtak már a köztudatba, de ezen érvek mellőzését hibának minősítette. 

Az "összecsapás" után a családtagokkal beszélték meg a részleteket

A szerző úgy vélekedett, hogy Romney ezen az estén nemcsak jól felkészült volt, de olyannak mutatkozott, aki alkalmas az elnökségre és a gazdasági problémák kompetens, tényeken alapuló kezelésére.   

Reagan óta a legjobb volt Romney   

A The Wall Street Journal szerkesztőségi cikke szerint a polémiában Romney dominált, aki "a republikánus elnökjelöltek legjobb vitateljesítményét nyújtotta" Ronald Reagan 1980-as szereplése óta. A lap szerint a kihívó  mesterien bánt a tényekkel és érvekkel, valamint magabiztosan és derűlátóan nyilatkozott a változás kilátásairól.

Republikánus és demokrata szakértők is egyetértenek

A Fox News által megszólaltatott republikánus és demokrata szakértők egyaránt Romneynak ítélték az első mérkőzést, rámutatva, hogy sokkal energikusabbnak és összeszedettebbnek mutatkozott ellenfelénél. Barack Obama "hátországának" vezető lapja, a Chicago Tribune úgy vélekedett, hogy az első menetben nem történt sem kiütés, sem súlyosabb hiba, ugyanakkor megjegyezte, hogy Romney éles eszűnek és stabilnak mutatkozott az összecsapásban.

   

A The Los Angeles Times viszont szintén egyértelműen és "minden vonatkozásban" a republikánus kihívónak ítélte oda az első összecsapást. A lap ugyanakkor rámutatott, hogy 1984-ben a hivatalban lévő Reagan és 2004-ben az ugyancsak az újraválasztásáért harcoló George W. Bush is langyos teljesítményt nyújtott az első szópárbajban.

   

Martin O'Malley, Maryland demokrata kormányzója az NBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Obama "méltóságteljes visszafogottsággal" viselkedett, és Romney elnökjelöltnek a vártnál jobb szereplése nem fogja megfordítani a játszmát.

A televíziós erőpróba következő állomása jövő csütörtökön Joe Biden és Paul Ryan alelnökjelölti vitája lesz, Barack Obama és Mitt Romney pedig október 16-án és 22-én találkozik ismét.

atv.hu / CNN / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink