Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-10-03 09:31:59

Kadhafi híveinek utolsó erősségét is visszafoglalnák Líbiában

Líbiában arra készülnek kormánypárti milíciák, hogy kifüstöljék Moammer Kadhafi híveinek utolsó erősségét, Bani-Valíd várost. Az előőrsök csatározásában kedden egy ember meghalt - közölték a helyi hatóságok.

A körülbelül százezer lakosú Bani-Valíd a fővárostól, Tripolitól 140 kilométerre délkeletre fekszik. A felkelők egy időre hatalmukba kerítették a tavalyi polgárháború végén, de azóta a kadhafisták visszaszerezték az ellenőrzést felette. Az ottani milíciára különösen a közeli Miszrátában haragszanak, amelynek több hónapig tartó ostroma alatt a Bani-Valídból ékezett fegyveresek jócskán kivették a részüket az erőszakból.

Az is a bűneik között van, hogy nemrég halálosan megsebesítettek egy fiatal felkelőt, aki múlt héten halt bele sérüléseibe egy franciaországi kórházban. Arról a hősként tisztelt 22 éves Ormad Saabanról van szó, aki tavaly októberben egy vízvezeték-alagútban elsőként bukkant rá az ország menekülő egykori vezetőjére, akit azután tisztázatlan körülmények között megöltek.

Kedden este a Bani-Valíd környékén gyülekező milicisták háromórás összecsapást vívtak a város védőivel, és egyet megöltek, ötöt megsebesítettek közülük. A város rádiója szerint a védők az utolsó emberig küzdeni fognak.

MTI / hvg.hu

További külföldi híreink