Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2012-09-14 18:04:05

Amerikai tengerészgyalogosok érkeztek Jemenbe és Líbiába

Az amerikai tengerészgyalogság egy gyorsreagálású szakaszt küldött a jemeni fővárosba, hogy megerősítsék az amerikai nagykövetség védelmét - közölte pénteken a Pentagon.

"Ez részben a jemeni nagykövetségünknél az utóbbi két nap során történtekre adott válasz, részben pedig elővigyázatossági intézkedés is" - jelentette ki George Little, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

   

Csütörtökön több száz tüntető támadta meg a szanaai diplomáciai képviseletet, az épületnél amerikai zászlót égettek, a jemeni biztonsági erők pedig éles lőszert és könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen.

   

A Szaanába vezényelt, mintegy félszáz fős egység a Fleet Antiterrorism Security Team (FAST, a Flotta Terror-elhárítási Biztonsági Csapata) része. Ennek tagjait arra képezték ki, hogy rövid idő alatt bevethetők legyenek a terrorveszély elhárítására, és megvédelmezzék a külföldön található amerikai diplomáciai képviseleteket.

   

Szerdán hasonló tengerészgyalogos egységet vezényeltek a Tripoliban működő amerikai nagykövetség védelmére, miután Bengáziban megölték az Egyesült Államok líbiai nagykövetét.

   

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön felhívta Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni államfőt, miután támadás érte a szanaai amerikai nagykövetséget is az iszlámellenes film miatt. Obama a Fehér Ház közleménye szerint aggodalmát fejezte ki az amerikai diplomáciai személyzet és létesítmények biztonságával kapcsolatban, és fontosnak nevezte, hogy közös erőfeszítésekkel garantálják is a biztonságot. Obama előzőleg Mohamed Magarif líbiai és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélést telefonon az amerikai külképviseletek biztonságáról.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink